Er werd fanatiek om de hoogste eer gestreden. Foto: Achterhoekfoto.nl/ Albert Schreuder
Er werd fanatiek om de hoogste eer gestreden. Foto: Achterhoekfoto.nl/ Albert Schreuder

Volop strijd tijdens 'Vetnippel Vol Gas'

Algemeen

KRANENBURG – De gele verwijzingsborden met daarop de letters VVG staan prominent langs de doorgaande provinciale Ruurloseweg nabij de ingang van de bebouwde kom van het kerkdorp. Voor buitenstaanders een groot mysterie wat deze lettercombinatie te betekenen heeft voor een evenement dat alweer voor het zevende achtereenvolgende jaar in het weiland bij 'boer' Wesselink aan de Eikenlaan in Kranenburg plaatsvindt. Voor de Kranenburgers zelf en voor het inmiddels 'vaste' publiek en de groep deelnemers een begrip: Vetnippel Vol Gas.

Door Jan Hendriksen

Een originelere titel voor een evenement dat een menu van een motorcross en muzikaal entertainment vormt is niet denkbaarder. Als we zaterdagmiddag om vier uur bij boer Wesselink arriveren is het even zoeken naar een parkeerplaats. De weides staan al behoorlijk vol met auto en bedrijfsbussen. Een groot deel wordt namelijk door het rennerskwartier in beslag genomen. Bijna negentig deelnemers hebben zich ingeschreven voor de 'Grasbaanrace' zoals de organiserende Vordense Auto- en Motorsport Club De Graafschaprijders de motorcross omschrijft. Van gras is echter geen sprake. Het is een akkerland, waarop tot voor enkele weken geleden zomergerst werd verbouwd, dat als crossterrein dient. Maar de pret is er niet minder om. In vier verschillende klassen komen de rijders in actie op het ovale circuit. Zijspannen, senioren, jeugd en quads zijn de categorieën waarin de rijders aan het starthek verschijnen.

Achter op het rennerskwartier zit Herbert Wenneker (36) uit Vorden even bij te komen van de net gereden manche. Samen met de Ruurlose bakkenist Mick Ribbers vormt Wenneker deze middag een 'zijspancombinatie' waarmee hij ook in menige regionale Uitwisselingscross en en Streekcross in actie komt. "En ik rij zelfs enkele landelijke wedstrijden. Puur als hobby", zo laat de Vordenaar van de zevenhonderd cilinder tellende 'span' weten. Het frame van het zijspan is van het VMC merk en het motorblok van Zabel. De nodige sponsornamen verbloemen niet dat Wenneker financieel ondersteund wordt om zijn grote hobby uit te kunnen oefenen.

Sfeerbeleving
Inmiddels komen de quads de baan op. Het geronk van de machines maakt indruk op het talrijke publiek dat zich langs de baan heeft genesteld. Al dan niet met een versnapering in de hand. Mede omdat het feestterrein wat compacter en dichter bij de crossbaan is gesitueerd heerst er een echt 'motorcrosssfeertje' rond de baan. De organisatoren hebben dit jaar ook duidelijk ingezet op meer sfeerbeleving. Oude nostalgische motorsportbeelden op grote linnendoeken en een sfeervol ingericht terras bij de eettentjes (lees: blokhutten) veraangenamen de komst.

Micha Kuit Bokaal
Rond zeven uur worden de laatste finalewedstrijden afgewerkt. Tot winnaar van de Grand Prix Kranenburg bij de senioren wordt Erwin Plekkenpol uit Hengelo (G) uitgeroepen gevolgd door Thijs Bulten uit Vorden en Nina Klink uit Raalte. De finale in de MX2 jeugd tweetakt klasse om de Micha Kuit Bokaal wordt gewonnen door Thijs Bulten uit Vorden. In de jeugdklasse gaat Senna van Voorst uit Zutphen met de overwinning aan de haal en bij de zijspannen is de overwinning voor Björn Dinkelman en Gé Nijenhuis uit Haaksbergen weggelegd. De quads klasse wordt gewonnen door Luc van Lenning uit Zelhem.

Oude klassiekers
Zaterdagavond was het de beurt aan de bands Guts uit Borculo en Verdwaald uit Vorden. Hoewel de muziek van de Guts (veel) ouder is dan de bandleden zelf, was de passie van de vier jonge gedreven muzikanten voor oude klassiekers terug te horen in de kwaliteit van de muziek. Naast classic rock bracht Guts ook een aantal klassieke feestnummers waarmee de voetjes van de vloer gingen. Onder aanvoering van Frank Leferink, die al tientallen jaren met zijn muzikale Vordense vrienden de Achterhoek vermaakt met rock uit de jaren 60, 70, 80 en 90 van onder andere Neil Young, Status Quo en Golden Earring, wist Verdwaald het 'VVG' publiek ook volop te boeien.

Uitslagen
Uitslagen Vetnippel Vol Gas cross 2017: Jeugd 65-85 klasse: 1. Senna van Voorst uit Zutphen; 2. Micheal Reins, Lochem; 3. Collin Schellen, Wilp. Zijspan: 1. Björn Dinkelman/Gé Nijenehuis, Haaksbergen; 2. Wisselink/Wisselink, Zutphen; 3. Werner Nijman/Collin Makkink, Zutphen. Quads: 1. Luc van Lenning, Zelhem, Thijs Simons, Hengelo (G); 3. Lex Willemsen, Hengelo (G). Senioren: 1. Erwin Plekkenpol, Hengelo (G); 2. Thijs Bulten, Vorden; 3. Nina Klink, Raalte. Mischa Kuit Bokaal: 1. Thijs Bulten, Vorden; 2. Ilse Hoenson, Anne Paulowna; 3. Böjrn Wisman, Vorden.


Voor meer foto's, zie Achterhoekfoto.nl


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant