Toeristische ondernemers ondernemen toeristische activiteiten. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen
Toeristische ondernemers ondernemen toeristische activiteiten. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

Ondernemers maken zelf de reis door toeristisch Bronkhorst-Steenderen

Algemeen

BRONKHORST - Voor de jaarlijkse relatiedag kwamen bijna negentig toeristische en recreatieve ondernemers vanuit de gemeente Bronckhorst naar het stadje Bronkhorst. Zij kregen woensdag 4 oktober een gevarieerd programma aangeboden door het Toeristisch Platform Bronkhorst-Steenderen in samenwerking met regiocoördinator Heleen Faber.

Door Liesbeth Spaansen

Bij Herberg de Gouden Leeuw in Bronkhorst kwamen de ondernemers van de toeristische en recreatieve bedrijven bijeen. Voorzitter van het Toeristisch Platform Bronkhorst-Steenderen Ruud van Bussel heette iedereen welkom. Na de koffie en thee verplaatste het gezelschap naar de Kapel waar Heleen Faber een terugblik over de activiteiten van 2017 gaf. Succesvol was de IVN Cursus Gastheer van het Landschap Gemeente Bronckhorst, waarna vier toeristische ondernemers gezamenlijk de thema-avond 'Ontdek het leven van de uil' organiseerden. Verder was er de Tegelroute Historisch Hengelo, een Toeristische gids Vorden, het Klompenmakersspoor Hengelo-Keijenborg en de IJsselbiennale. Zij keek kort naar de plannen voor 2018.

De presentatie ´Customer Journey´ werd verzorgd door Kennismakelaar Annemiek Riefel. Zij stelde voor zij haar presentatie begon eerst wat vragen, om het gedrag van dit gezelschap te leren kennen met betrekking tot een vakantie boeken. Het grote verschil met vroeger, toen nog door vakantiegidsen werd gebladerd, werd duidelijk. Veel gebeurt online en liefst nog op de mobiele telefoon. Annemiek gaf tips over hoe de vindbaarheid van websites van toeristische ondernemers door vakantiegangers kon worden bevorderd.
De groep werd in twee delen gesplitst, om het middagprogramma te volgen. Voor de wandeling onder leiding van gidsen door het stadje Bronkhorst werden deze groepen weer in drieën gesplitst om de volle aandacht te kunnen geven. De ondernemers waren verrast door de verscheidenheid van de stad en haar geschiedenis.

De excursie startte met een korte tour van Bronkhorst naar Forellenvijver Breukink, gezeten in eendjes of een huifkar. ArendJan Breukink van de gelijknamige forellenvijvers vertelde over het begin van het bedrijf, in 1989 en de groei naar vier vijvers. De forellen worden voor de vissers uitgezet, voor hen dan de taak ze te vangen. Toch is het ook mogelijk om de forellen te kopen, om niet zonder vis naar huis terug te keren. Gasten kunnen in de kantine of op het terras zitten en ook van de mini-camping wordt veel gebruik gemaakt.
Na dank voor de uitleg ging de groep aan de wandel naar Rha, binnendoor niet eens zo ver lopen. Daar stond een bezoek aan de Bronckhorster Brewing Company op het programma. Het succesverhaal van Engelsman Steve Gammage, die in Steenderen zijn vrouw Yvonne leerde kennen, in 1980 in Nederland kwam wonen en zijn schildersbedrijf verkocht om te kunnen brouwen, werd met veel enthousiasme verteld door de zwager van Steve, Antoon. Brouwerij Rodenburg heet inmiddels Bronckhorster Brewing Company en veel van de daar gebrouwen bieren vielen al in de prijzen. Het gezelschap proefde de Eigenweiss en de IJsselbock.

De eendjes en huifkar stonden klaar om de gasten naar de netwerkborrel terug te brengen, waar de aanwezige ondernemers elkaar vertelden wat zij te bieden hebben. Een mooie afsluiting van het zeer gewaardeerde programma.


Foto's staan op www.achterhoekfoto.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant