De deelnemers moesten onder  omgevallen bomen door fietsen. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink
De deelnemers moesten onder omgevallen bomen door fietsen. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink (Foto: Jan Hendriksen)

Veel zaagwerk voor vrijwilligers van Grote Veldtoertocht

VORDEN – De handen van de vrijwilligers moesten vooraf flink uit de mouwen worden gestoken. De 'westerstorm' die donderdag op 18 januari over ons land raasde had namelijk ook flink 'huisgehouden' in de bossen van natuurgebied Het Grote Veld van Natuurmonumenten. Daardoor waren verschillende paden en wegen flink versperd door omgevallen bomen en de nodige afscheurde takken. De motor- en handzagen kwamen vorige week dan ook te voorschijn om afgelopen zondag een geëffende route te creëren voor de deelnemers aan de Grote Veldtoertocht van de Vordense Rijwiel- en Toer Club (VRTC) de 8 Kastelenrijders.

Door Jan Hendriksen

De Grote Veldtoertocht moest in december afgelast worden omdat de weersvooruitzichten dermate slecht waren en men de deelnemers geen onnodige risico's wilde laten lopen. "Maar zo extreem in aanloop naar afgelopen zondag hadden we het nog nooit meegemaakt. In Het Grote Veld hebben we in samenspraak met Natuurmonumenten tientallen omgevallen bomen over de paden weg moeten zagen om de route die we hadden uitgezet te kunnen handhaven. Van het Geldersch Landschap die de bossen op de Lochemse Berg beheren mochten we de omgevallen bomen op de berg niet verwijderen. Gevolg was dat de deelnemers onder en over de omgevallen bomen door moesten fietsen of klimmen. En dat gaf wel een extra dimensie aan deze tocht", aldus medeorganisator Harry Eggink.

De geplande Kastelenveldtoertocht die zondag zou plaatsvinden kwam door de verplaatsing van de Grote Veldtoertocht naar afgelopen zondag daardoor te vervallen. Harry Eggink: "We hadden alle vergunningen voor de tocht in december al betaald. Daarom hebben de Grote Veldtocht naar vandaag doorgeschoven."

In totaal gingen 760 deelnemers vanaf de kantine van voetbalvereniging Vorden op sportpark 't Grote Veld van start voor de toertocht. Halverwege was bij Landbouwbedrijf en Minicamping 't Gagel in Lochem een rustlocatie door VRTC de 8 Kastelenrijders ingericht. 'Tante Annie' Visser zorgde met enkele andere vrijwilligers en vrijwilligsters dat de traditionele balletjes gehakt naast de warme bouillon weer lekker gaar en op temperatuur waren. Deze werden aangeboden aan de deelnemers tijdens de dertig of vijfenveertig kilometer lange tocht waaruit men de keuze had.

Tot een van de 760 deelnemers behoorde de 53-jarige Ton van Breemen uit Brummen. Samen met enkele fietsmaten van de fietsgroep De Avondpedaleurs nam Van Breemen voor het eerst aan een tocht van VRTC de 8 Kastelenrijders deel. "Een pittige maar prachtige tocht. En wat bijzonder. De traktatie van een gehaktballetje. Uniek binnen mountainbikend Nederland", zo verklaart de eigenaar van de bloemen- en plantenhandel De Vale Weide waarmee hij wekelijks op de Vordense weekmarkt staat, voordat Van Breemen zijn fiets weer ter hand nam en de route met zijn fietsmaten vervolgde.

reageer als eerste
Meer berichten