Burgemeester Marianne Besselink en Björn Kummeling van Ideaal presenteren de uitslagen. Foto: Ideaal.org/Jaimy Buunk
Burgemeester Marianne Besselink en Björn Kummeling van Ideaal presenteren de uitslagen. Foto: Ideaal.org/Jaimy Buunk

Meer zetels voor GBB, GroenLinks en CU/SGP

Algemeen

BRONCKHORST – De gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart zijn in Bronckhorst goed verlopen. De opkomst was 61,21% en dat was hoger dan in 2014 (58,09%). Landelijk gezien ging ongeveer 55% van de stemgerechtigden naar de stembus, iets meer dan vier jaar geleden.

Door Liesbeth Spaansen

Voor burgemeester Marianne Besselink was het de eerste keer dat zij als burgemeester de gemeenteraadsverkiezingen meemaakte. Zij ontving als voorzitter van het centraal stembureau rond 6.15 uur alle voorzitters van de stembureaus in het gemeentehuis, die hun papieren en andere benodigdheden ophaalden om de stembureaus in te richten. Zelf ging zij 's morgens en 's middags rond om te kijken hoe het ging. Zij vindt het heel belangrijk dat veel mensen gaan stemmen en was benieuwd naar de opkomst.

Op 27 plekken in de gemeente Bronckhorst kon worden gestemd en na een lange dag bleek de opkomst hoog te zijn, 61,21%. Op de stembureaus werden na de sluiting om 21.00 uur de stembiljetten verdeeld op stapels van de zeven partijen en daarna geteld. Daarna brachten de voorzitters om beurten de verzegelde stempassen, stembiljetten en processen verbaal naar het gemeentehuis. De percentages van de voorlopige tellingen kwamen daarna op het grote scherm in de raadzaal in beeld, waarbij de aantallen stemmen door burgemeester Besselink werden genoemd. De aantallen zetels kwamen daar na het invoeren van een aantal stembureaus ook bij.

In de gang en de raadzaal van het gemeentehuis verzamelden zich van de zeven partijen van Bronckhorst kandidaten voor de gemeenteraad, leden van de partijen en andere belangstellenden. Zij volgden de tellingen op het grote scherm. Als de helft van de stemmen binnen zijn, wordt het echt spannend en met ingehouden adem worden de tellingen gevolgd.

Na het invoeren van de laatste stemmen stond het CDA op 7 zetels (een zetel minder dan 2014), Gemeentebelangen Bronckhorst ging van 4 naar 6 zetels, de VVD ging van 5 naar 4, GroenLinks van 2 naar 3, PvdA en D66 van 3 naar 2 en ChristenUnie/SGP behaalde deze keer voldoende stemmen voor 1 zetel.

Op 21 maart werd eveneens gestemd voor het raadgevend referendum over de nieuwe Wet op inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Deze wet bepaalt de taken en bevoegdheden van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), de voorwaarden die gelden voor de inzet van deze bevoegdheden en hoe het toezicht is geregeld. De opkomst voor deze stemming was 57,76%. De uitslag hiervan: 8816 stemmen voor en 7275 stemmen tegen. Daarnaast kwamen 794 blanco en 53 ongeldige formulieren binnen.

Het proces verbaal waarin de officiële uitslag, de voorkeurs- en restzetels van de gemeenteraadsverkiezingen werden bekend gemaakt, werd door de burgemeester ondertekend tijdens de zitting van het centraal stembureau op vrijdag 23 maart.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant