V.l.n.r: De Lindense opruimers Jan Kornegoor, Mark Berenpas, Gerrit Uilenreef, Wouter Uilenreef en Jan Berenpas. Foto: Jan Hendriksen
V.l.n.r: De Lindense opruimers Jan Kornegoor, Mark Berenpas, Gerrit Uilenreef, Wouter Uilenreef en Jan Berenpas. Foto: Jan Hendriksen Foto: Jan Hendriksen

'Klein zwerfvuil blijft een zorg van aandacht'

Algemeen

VORDEN – Minutieus zoeken ze de bermen langs alle wegen in Linde, Medler, Kieftskamp en 't Onstein af naar zwerfvuil. De Vordense leden van de Wildbeheer Eenheid IJssel Oost. Ruim dertig in getal verdeeld over zes ploegen. De plastic flesjes, blikjes, snoepverpakkingen en ander klein zwerfafval verdwijnen in de speciaal door de gemeente Bronckhorst beschikbare plastic zakken met de opdruk 'Zwerfvuil hoort niet in Bronckhorst. Samen doen. Samen verantwoordelijk'. Gevonden 'grof afval' zoals twee gevonden autobanden aan de Onsteinseweg worden door de wildbeheerders aan de 'weg gezet' en door een speciale ophaaldienst opgehaald.

Door Jan Hendriksen

Het was afgelopen zaterdag weer tijd voor de jaarlijkse Landelijke Opschoondag. Ruim honderdveertig Vordenaren, Wichmonders en Vierakkernaren struinden bijna het gehele buitengebied van Vorden, Wichmond en Vierakker af op zoek naar zwerfvuil. In buurtschap Linde treffen we op de kruising van de Kostedeweg met de Kostedezijweg ter hoogte van boerderij Kostede de Lindenaren Jan Berenpas en (kleinzoon) Mark Berenpas (15), Jan Kornegoor en vader en zoon Gerrit en Wouter (15) Uilenreef aan. Collectief kammen ze de bermen af. De 'vangst' is op deze vroege zaterdagmorgen nog niet erg groot. "En dat stemt ons positief", zo verklaart Jan Kornegoor die er op wijst hoe gevaarlijk het is om bijvoorbeeld blikjes zomaar in de natuur weg te gooien. "Stel dat de blikjes in het gehakkelde voer voor de koeien terecht komt. De metaalsplinters kunnen dodelijk zijn."

Intussen vervoegd de 81-jarige Derk Nijenhuis zich ook bij de groep. Nijenhuis heeft vanaf de Schuttestraat de bermen langs de Kostedeweg opgeschoond. De Vordense groep van Wildbeheer Eenheid IJssel Oost is een van de talrijke (buurt)verenigingen die zaterdag onder leiding van de Werkgroep Zwerfvuildag Vorden aan de slag ging. Onder aanvoering van Henk Menkveld vertrokken de 'wildbeheerders' vanaf de Lindesche Molen het veld in, niet nadat eerst de 'zoektocht' was aangeblazen door de Jachthoorngroep 't Medler die vorig jaar hun 25-jarig bestaan vierde.

Menkveld komt aan de Rommelderdijk tot de conclusie dat de hoeveelheid grof zwerfvuil de laatste jaren gelukkig is afgenomen. "Ja, we hebben twee autobanden gevonden. Maar dat is een uitzondering. Klein zwerfvuil als blikjes, plastic flesjes en verpakkingen van snoep blijft een zorg van aandacht."

Groenste dorp
Naast Wildbeheer Eenheid IJssel Oost waren ook talrijke andere groepen actief zoals de Wildenborch, Hackfort, Hengelsportvereniging De Snoekbaars, Kranenburgs Belang, Wichmond, Vierakker, Leefbaarheid Vorden, de Vordense Rijwiel en Toerclub De Acht kastelenrijders en voetbalvereniging Vorden. Daarnaast staken spontaan enkele tientallen 'particuliere' Vordenaren de handen uit de mouwen, waaronder burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst die na afloop de 'ruimers' bij de afsluitende boerenkoolmaaltijd bij de werkboerderij van Natuurmonumenten aan de Baakseweg bedankte en complimenteerde voor hun inzet. Een speciale cameraploeg legde alle zwerfvuil werkzaamheden zaterdag vast in het kader van 'Vorden het groenste dorp van Nederland' waarvoor Vorden is genomineerd. De boerenkoolmaaltijd werd door de gemeente Bronckhorst aan alle vrijwilligers aangeboden. En dat werd spontaan met een groot applaus beloond.

Ria van Vleuten keek samen met Henk Menkveld en haar twee andere commissieleden Elske Buiteman en Annemarie van der Houwen van de Werkgroep Zwerfvuildag Vorden met veel genoegen terug op de opschoondag. "Het doel van deze dag zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken om samen aan de slag te gaan voor een schonere buurt is vandaag meer dan geslaagd te noemen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant