V.l.n.r. De 'slapende' Keizerin Gerrie Enzerink-Hendriksen in de dogcart van Johan Heuvelink geflankeerd door Willem Oldenhave (met geweer) en oud-voorzitter Johan Norde(l) en de huidige voorzitter van Oranjevereniging Vorden Frank van Setten (r). Foto: Jan Hendriksen
V.l.n.r. De 'slapende' Keizerin Gerrie Enzerink-Hendriksen in de dogcart van Johan Heuvelink geflankeerd door Willem Oldenhave (met geweer) en oud-voorzitter Johan Norde(l) en de huidige voorzitter van Oranjevereniging Vorden Frank van Setten (r). Foto: Jan Hendriksen (Foto: Jan Hendriksen)

'Slapende' Keizer en Keizerin van Vorden verdedigen hun titels

VORDEN – Ze zijn de 'slapende' Keizer en Keizerin van Vorden: Willem Oldenhave (64) uit Vorden en Gerrie Enzerink-Hendriksen (52) uit Ruurlo. Zaterdag 28 april kunnen ze hun titels tijdens het Keizerschieten en het Keizerin ringsteken na 23 jaar eindelijk verdedigen.

Door Jan Hendriksen

In het kader van het 120-jarig bestaan van Oranjevereniging Vorden organiseert de vereniging op de dag na Koningsdag namelijk vogelschiet- en ringsteekwedstrijden voor alle oud-koningen en –koninginnen en ringsteekkampioenen van Vorden, Vierakker-Wichmond en de Vordense buurtschappen, Delden, Linde, Wildenborch, Medler en Veldwijk. Inmiddels hebben zich al enkele tientallen aangemeld voor de deelname. Oldenhave en Enzerink nodigen alsnog diegene uit die zich als oud- koning en – koningin en ringsteekwinnaars nog niet aangemeld hebben. Het motto van het keizerlijke tweetal is: 'Hoe meer zielen hoe meer vreugd.' Beiden zullen alles in het werk stellen om hun 'eretitels' te verdedigen.

Willem Oldenhave en Gerrie Enzerink-Hendriksen kunnen zich nog goed herinneren dat ze op 5 mei 1995 tot Keizer en Keizerin van Vorden werden 'gekroond'. In eerste instantie ging Oranjevereniging Vorden er vanuit dat de titels tijdens het honderdjarig bestaan van de vereniging in 1998 werden behaald. Maar Gerrie Enzerink kwam met 'bewijsmateriaal' dat ze in 1995, als oud-winnaar van het ringsteken in haar geboorte buurtschap Medler, op 5 mei 1995 de titel in Vorden had behaald tijdens het 50-jarig Bevrijdingsfeest dat Oranjevereniging Vorden op die dag had georganiseerd.

Dagboek
In die jaren hield ze een dagboek bij. "Ik woonde toen al in de Ruurlose buurtschap Veldhoek." Ze leest aan de stamtafel bij Hotel Bakker in het bijzijn van oud-voorzitter Johan Norde (76) en de huidige voorzitter Frank van Setten van Oranjevereniging Vorden een passage uit het dagboek voor: "Op Bevrijdingsdag naar Vorden toe geweest. Wie ooit in Vorden of de buurtschappen het ringsteken al eens gewonnen had mocht meedoen met het ringsteken voor de titel Keizerin. Bij het vogelschieten ging het om de titel Keizer. Helaas deden er weinig deelnemers aan het ringsteken mee en won ik tot mijn verbazing. 's Avonds vanaf Hotel Bakker ging ik met de Keizer (Oldenhave) naar het feestterrein waar we voor het kasteel gehuldigd werden. Na afloop was er vuurwerk. En er was overal dansen. Wij zijn naar Bodega 't Pantoffeltje geweest. Het was die dag 26 graden Celsius!"

Zonnebril
Willem Oldenhave weet zich nog goed te herinneren dat Johan Norde destijds na afloop liet weten dat hij de voorkeur voor zeven Vordenaren had die van hem Keizer mochten worden. "En daarvan was ik er één van. Het was geloof ik in de derde ronde dat ik het geweer aan mocht leggen voor het winnende schot. Ik weet nog dat ik bij het verlossende schot de zonnebril van mijn buurtgenoot Henk Broekgaarden had geleend. De zon stond namelijk hoog aan de hemel. En het schieten vond toen nog aan de Horsterkamp plaats met een 'rechtstreekse straalverbinding' met Bodega 't Pantoffeltje waar de oproep van de deelnemers ook hoorbaar was." De Deldenaar behaalde tijdens het Deldens Feest maar liefst drie maal de titel van Koning. "En ook in Vorden was ik al eens Koning maar ook al eens Prins Carnaval", aldus de 'slapende 'Keizer.

Genen
Gerrie Enzerink won al een aantal keren het ringsteken tijdens het Oranjefeest Medlertol (onder meer in 2011 en 2012) en ook in Vorden. De kunst van het ringsteken zit in de genen van de familie Hendriksen. Want ook haar moeder Lini (80) won al eens het ringsteken 'op' het Medler en ook Gerrie's dochter Nienke (22) behaalde de titel in 2009 en 2010 op het Medler evenals nichtje Leonie Hendriksen (27) in 2007 en 2008. Behoudens moeder Lini zullen allen eind deze maand aan het Keizerin ringsteken deelnemen. En dat klinkt zowel Johan Norde als Frank van Setten van Oranjevereniging Vorden als muziek in de oren.

Aanmelden
Oud- Koningen en – Koninginnen kunnen zich nog tot 21 april via het e-mailadres info@oranjeverenigingvorden.nl aanmelden voor het Keizerschieten en ringsteken. Het Keizerschieten vindt zaterdag 28 april achter Het Meestershuis plaats. Het Keizerin ringsteken vindt weer zoals in het verleden in de Dorpsstraat ter hoogte van Hotel Bakker plaats. De Vordense Menvereniging In de Reep'n verzorgt onder auspiciën van Oranjevereniging het ringsteken. Beide titelstrijden beginnen om 10.30 uur. Aansluitend treedt in de feesttent bij Hotel Bakker vanaf 12.00 uur de Bargkapel uit Barchem op.

Meer berichten