Foto: Nick Oostendorp

Column Luuk Stam - Typisch Tubbergen

Typisch Tubbergen

Als het even kan, stem ik de televisie deze weken iets voor de klok van half acht af op NPO2. Dan begint Typisch Tubbergen. In deze serie volgt de EO het dagelijks leven op steeds weer een andere plek in Nederland. De primeur was een tijdje geleden voor Wielenpôlle, een volkswijk in Leeuwarden. Daarna volgden Typisch Tuinzigt (in Breda) en Typisch Kleiburg (in Amsterdam).

Daar zaten prachtige staaltjes televisie in. Met name een fragment waarin twee typische volkswijkvrouwen gingen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen was een pareltje. Toch is het nu pas echt genieten geblazen. Typisch Tubbergen komt namelijk nogal dichtbij wat wij hier in de Achterhoek kennen. Tubbergen ligt in Twente, zo'n tien kilometer ten noordoosten van Almelo.

Het mooie van Typisch Tubbergen is dat de serie op Man Bijt Hond-achtige wijze mensen in alle rangen en standen van de gemeenschap in beeld brengt. De jeugdige crossers op het land, volgens hen 'een donders mooi weiland om te crossen'. De carnavalsvierders. De kroegbaas. De boeren. De mannen van het autobedrijf. De prins carnaval, tevens eigenaar van een succesvol multimediabedrijf. En de zendpiraat, die ook nog meubelmaker is.

Maar de serie volgt ook de plaatselijke politie, de dierenarts en de 37-jarige pastoor Pikkemaat. Die laatste gaat bijvoorbeeld in één van de afleveringen op bezoek bij een mevrouw die samen met haar man een camping runde. Nu is haar man overleden en maakt ze zich zorgen over het voortbestaan van die camping. Gelukkig is daar pastoor Pikkemaat.

Het is hartverwarmend om te zien hoe deze mevrouw onder het zetten van een kop koffie de televisiemensen toefluistert hoe fijn het wel niet is om met deze jonge pastoor te praten. Diezelfde pastoor staat ook te kijken als de verlichte carnavalsoptocht van Tubbergen langstrekt. Niet alleen dit dorp heeft trouwens een optocht. Die in Albergen is nog groter.

Ook die komt aan bod, want Typisch Tubbergen gaat over de hele gemeente Tubbergen. Het dorp Tubbergen telt zo'n 7500 inwoners. De gelijknamige gemeente telt er bijna drie keer zoveel en dus nemen de makers ons mee langs een veelheid aan dorpen. Dorpen als Geesteren, Albergen, Halbrinkhoek, Langeveen, Reutum, Vasse, Fleringen, Manderveen en Mariaparochie.

Geef toe; dat is toch een machtig mooi rijtje plaatsnamen? Lees het gerust nog een keer en probeer de namen van al die dorpen dan ook zo Twents mogelijk uit te spreken. De streektaal komt in deze serie aan de lopende band terug. Ook in het nummer Ik heur hier, dat regelmatig te horen is: 'Ik heur hier. Ik heur hier. Ik bun en ik blief hier. Ik heur hier in Twente thoes.'

Typisch Tubbergen zit er bijna op. Ik weet niet welke plekken er hierna komen, maar stiekem hoop ik dat ergens dit jaar Typisch Bronckhorst aan de beurt is. Ik kan niet wachten om te zien hoe de makers van deze serie onze streek in beeld brengen. Misschien vinden ze onze gemeente wat aan de grote kant. Geen probleem. Ook voor Typisch Linde, Typisch Bekveld of Typisch Wolfersveen blijf ik zeker thuis.


reageer als eerste
Meer berichten