Start van de IRRC Superbike met Johan Fredriks (14) en Joey den Besten (65). Foto: Henk Teerink
Start van de IRRC Superbike met Johan Fredriks (14) en Joey den Besten (65). Foto: Henk Teerink

Volle tribunes en prachtige races tijdens 51ste road race op de Varsselring

Algemeen

HENGELO - Met ruim 260 inschrijvingen, prachtige weer en spannende races kan organisator Hamove niet anders dan zeer tevreden terugkijken op de 51ste internationale wegraces in Hengelo Gld. Nigel Walraven, Thijs Peeters, Matthieu Lagrive en Bennie Streuer met Gerard Daalhuizen werden zondag de grote winnaars op de Varsselring.

Zaterdag 5 mei en zondag 6 mei werden de road races verreden op de Varsselring. Donderdagavond voorafgaand aan het evenement werd een geslaagde rijdersparade vanaf het circuit georganiseerd naar het centrum van Hengelo waar er een rijderspresentatie plaatsvond. Met een grote opkomst van rijders en publiek is de Hamove dan ook zeer tevreden en zal dit experiment een vervolg gaan krijgen in 2019.

Walraven wint vier races en rijdt een nieuw ronderecord op de Varsselring
Nigel Walraven werd de grote man van het evenement in Hengelo. De Suzuki-coureur uit Vuren won zondag maar liefst vier wedstrijden, waarvan twee in de IRRC Superbike en twee in de BeNeCup Superbike. Walraven had zijn zinnen gezet op het ronderecord van Arie Vos dat dateerde uit 2014. In de eerste BeNeCup race kwam Walraven nog 0.077 seconde tekort, maar in de tweede IRRC Superbike race was het raak. Walraven reed een 1:45.480 en mag zich met deze rondetijd de snelste rijder ooit op de Varsselring noemen. Walraven kon als gastrijder geen punten scoren voor het IRRC Superbike. Danny Webb scoorde met twee tweede plaatsen daardoor het volle puntentotaal in de openingsronde van het kampioenschap. Didier Grams en Erno Kostamo wisten beiden ook een podiumplaats te scoren in het IRRC Superbike.

Fransman Lagrive scoort volle puntentotaal in de IRRC Supersport
De IRRC Supersport leverde twee spannende races op vol met sensatie. In de eerste manche was er een kopgroep van vier rijders, die uit elkaar werd getrokken toen polesitter Pierre-Yves Bian bij het uitkomen van de Molenbocht ten val kwam. Matthieu Lagrive won deze wedstrijd voor Laurent Hoffmann en gastrijder Kevin van Leuven. De pech voor Bian was nog niet op, want voor aanvang van de tweede race moest de Fransman zijn Yamaha aan de kant zetten met technische problemen. Zijn landgenoot Lagrive wist in de tweede race opnieuw Hoffmann te verslaan, maar het gevecht duurde tot de laatste ronde. Lagrive is een bekende coureur uit de World Endurance, waarin hij meerdere malen de wereldtitel wist te veroveren. In de tweede race stond er opnieuw een Nederlander op het podium. Deze keer was het Thijs Peeters die keurig derde werd.

Peeters uit Borculo verrast met een dubbele zege in de BeNeCup Supersport
Thijs Peeters maakte tijdens de wegraces in Hengelo zijn debuut op een stratencircuit. De coureur uit Borculo bleek een zeer snelle leerling te zijn. Bij het IRRC Supersport stond Peeters al op het podium, maar in de BeNeCup Supersport ging het nog beter. Peeters wist in beide races de ervaren Laurent Hoffmann te verslaan en stond dus zo tweemaal op de hoogste trede van het podium. Verder waren er podiumplaatsen voor Christian Schmitz en John Piloud.

Veel progressie gedurende het weekend bij Performance Racing Achterhoek
Performance Racing Achterhoek kende een stroeve start van het thuisweekend in Hengelo met een lekke band voor Ilja Caljouw in de IRRC Supersport kwalificatie en technische problemen voor Joey den Besten in de IRRC Superbike trainingen. Den Besten werd vorig jaar kampioen in de IRRC Supersport en maakte op de Varsselring zijn officiële debuut in de Superbike-categorie. Op de racedag wist Den Besten veel vooruitgang te boeken. Zo werd hij negende en tiende in het IRRC en finishte de Kawasaki-rijder keurig tweede in de eerste race van de BeNeCup Superbike. In de tweede manche van de BeNeCup werd Den Besten vijfde. Caljouw moest van ver komen op de grid in de IRRC Supersport. In de eerste race werd Caljouw zestiende en in de tweede wedstrijd negende. In de BeNeCup Supersport zat Caljouw verder van voren en kwam hij als vierde en zesde over de finishlijn. Johan Fredriks maakt dit seizoen ook deel uit van het raceteam van Tonny Wassink. Voor Fredriks begon de dag ongelukkig met technische problemen in de eerste race van zowel de IRRC als de BeNeCup Superbike. In de tweede manche van de IRRC Superbike werd Fredriks zevende en zijn beste race bewaarde hij voor het laatste. Na een gevecht voor het podium eindigde Fredriks als vierde.

Hamove-leden strijden met elkaar in de 2-stroke klasse
Na het succes van vorig jaar stond er dit jaar opnieuw een 2-stroke klasse op het programma. De Brit Luke Notton was met zijn 350cc Yamaha het snelste van allemaal. Voor de vierde plaats in de wedstrijd was er een mooi gevecht tussen een kwartet Hamove-leden. Dit duel werd in het voordeel beslist voor Tasia Rodink, die tevens de snelste 125cc coureur werd. Michael Hofman, Tonny Wassink en Ernie Sala werd respectievelijk vijfde, zesde en zevende. Marcel Ritzer kwam als zeventiende over de finishlijn. Hofman had een druk programma want hij reed ook in de BeNeCup Superport en Superbike. In de Supersport-categorie werd Hofman zesde en tiende. In de eerste race van de BeNeCup Superbike was Hofman in gevecht met een ander Hamove-lid: Marcel Zuurbier. Het tweetal streed voor de achtste plaats, een gevecht dat gewonnen werd door Zuurbier. Hofman ging na zijn drukke dag in de tweede race niet van start. Zuurbier werd zestiende in de tweede manche.

Bennie Streuer en Gerard Daalhuizen oppermachtig in de ONK/BK Zijspannen
Ook konden er op de Varsselring punten verdiend worden voor het Nederlands en Belgisch kampioenschap Zijspannen. Bennie Streuer was met zijn bakkenist Gerard Daalhuizen op voorhand al de grote favoriet. De combinatie stelde niet teleur en won beide races met een grote voorsprong. John Smits en Gunter Verbrugge finishten tweemaal als tweede. Hilbert Talens en Werner Wiegers werd derde in de eerste manche. Na afloop van de tweede manche mochten Ryan en Callum Crowe, afkomstig vanaf Ilse Man, als derde combinatie naar het podium. In de NK Classics wisten Jan Frank Bakker en Ernst Hagen de races op hun naam te schrijven. In de Camathias Cup wist Hendrik Jonker met Rebecca Sirrell de eerste race te winnen. Bruno Noel en Germain Sachhettini wonnen de tweede manche. Ook waren de caferaces met het V-Ring Treffen van de partij en zij verzorgden een aantal demonstraties op de Varsselring.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant