Burgemeester Marianne Besselink toont het beeldje dat hoort bij de titel Wandelgemeente van het jaar 2018. Foto: Luuk Stam
Burgemeester Marianne Besselink toont het beeldje dat hoort bij de titel Wandelgemeente van het jaar 2018. Foto: Luuk Stam

Bronckhorst is dé wandelgemeente van Nederland

BRONCKHORST/ZELHEM - Er was reden voor een feestje, dinsdag 9 mei aan het begin van de middag bij Ellens Restaurant in Zelhem. Wandelkrant Te Voet verkoos de gemeente Bronckhorst hier tot Wandelgemeente van het jaar 2018. Het is voor het eerst dat een Gelderse gemeente deze titel in de wacht sleept.

Door Luuk Stam

Naast Bronckhorst waren ook de gemeenten Goeree-Overflakkee en Hilvarenbeek genomineerd. Bij een publiekspoll op de website van de Wandelkrant bleef Bronckhorst Hilvarenbeek in de strijd om de koppositie nipt voor. Een jury nam uiteindelijk de definitieve beslissing en verkoos de Achterhoekse gemeente tot winnaar.
De grote hoeveelheid wandelmogelijkheden leverde Bronckhorst veel punten op. De jury beoordeelde de gemeente daarnaast als het meest vriendelijk voor wandelaars. Ook waren er hoge scores op het gebied van onverharde paden, bewegwijzering, routecontroles, informatie, themaroutes en voorzieningen bij wandelpaden.
De gemeente Bronckhorst heeft in totaal 448 kilometer aan wandelpaden die twee keer per jaar worden gecontroleerd. Ook kent de gemeente themaroutes zoals het Boelekeerlspad, de van Molen tot Molenroute, de Ockhorstroute en de Kolken- en Kastelenroute.
Burgemeester Marianne Besselink stak haar blijdschap met deze titel niet onder stoelen of banken en liet weten 'super trots' te zijn. Ze sprak haar lof uit voor iedereen die betrokken is bij de wandelroutes, maar ook voor de actieve inwoners en ondernemers. "Je kwam de afgelopen tijd bijna nergens de deur uit zonder dat je eerst gestemd had", stelt ze.
Het feit dat Bronckhorst deze titel nu daadwerkelijk binnen heeft, zal zeker niet onopgemerkt blijven. Zo komen er speciale borden te hangen op de ruim veertig evenementenportalen die verspreid door de gemeente staan. Het streven is daarnaast om met deze titel nog meer toeristen en recreanten te verleiden een bezoek aan Bronckhorst te brengen. "We gaan een feestjaar tegemoet waarin we ruim gebruik gaan maken van deze titel", belooft Besselink.
Naast de plek van de prijsuitreiking was Ellens Restaurant in Zelhem op dinsdag 9 mei ook tussenstop tijdens de Achterhoekse Wandel4daagse, die jaarlijks Bronckhorst aandoet. "Deze titel voor Bronckhorst is een bevestiging van wat wij elk jaar van onze wandelaars horen", zegt voorzitter Jo Weijers. "Als ze weer terugkomen in Doetinchem, zijn ze lyrisch over de omgeving hier."
Op de eerste dag van de Achterhoekse Wandel4daagse deelde burgemeester Besselink voorafgaand aan de prijsuitreiking in Zelhem appels uit aan deelnemers. Dat deed ze samen met wethouders Arno Spekschoor, Paul Seesing en Antoon Peppelman. Wethouder Jan Engels ontbrak hier, maar met een goede reden; hij liep zelf de 30 kilometer.

Meer berichten