Bezoekers konden tijdens de Electric Experience in Hengelo ook uitleg krijgen over de zonneauto van Solar Team Twente. Foto: Luuk Stam
Bezoekers konden tijdens de Electric Experience in Hengelo ook uitleg krijgen over de zonneauto van Solar Team Twente. Foto: Luuk Stam

'Die acceleratie! En niks geen geluid..'

Algemeen

Veel interesse voor proefritten met elektrische auto's

Door Luuk Stam

HENGELO - "Stap maar in", zegt Torsten van der Weide. Hij is verbonden aan één van de autobedrijven die deze zaterdag 26 mei vanaf het gemeentehuis van Bronckhorst in Hengelo proefritten met elektrische auto's aanbiedt. Hij pakt een Volkswagen E-Golf, maar dat had net zo goed een auto van een ander merk kunnen zijn. "We houden vandaag geen verkooppraatjes", benadrukt Van der Weide. "Het gaat puur om de ervaring van het rijden in zo'n auto."

De proefritten vormen de hoofdmaaltijd tijdens de Electric Experience Bronckhorst, die deze zaterdag rondom het gemeentehuis in Hengelo wordt gehouden. Ook Jan Borgman en Erna Roeterdink uit Vierakker hebben er net zo'n proefrit opzitten. "Geweldig, die acceleratie!", vindt Erna. "En niks geen geluid."

Veel mensen hebben vragen over de actieradius, oftewel; hoever kun je met een volle accu rijden? "Dat verschilt per auto", antwoordt Van der Weide. De E-golf kan met een volle accu 284 kilometer afleggen. "Maar het zegt niet alles", benadrukt hij. "Belangrijk is ook hoe snel die accu weer oplaadt. Soms kun je sneller verder komen met een kleinere accu."

Van der Weide ziet de interesse voor elektrische auto's over het algemeen toenemen. "Oudere mensen vragen zich in eerste instantie vaak af wat ze met zo'n auto moeten, maar vooral voor die groep is het heel interessant", vertelt hij. "Die mensen hebben de tijd om een accu op te laden en maken vaak niet meer de grote afstanden."

Naast de mogelijkheid om proefritten met auto's te maken, kunnen bezoekers rondom het gemeentehuis ook elektrische scooters of fietsen proberen. Daarnaast is het Solar Team Twente aanwezig met de zonneauto RED Shift. Zij deden vorig jaar mee aan de World Solar Challenge en oefenden in voorbereiding daarop op De Varsselring.

De auto van het Solar Team is uiteraard niet beschikbaar voor een proefrit, maar de interesse is er niet minder om. "De mensen zijn heel enthousiast", vertelt teamlid Arne Kiel. "We krijgen vooral veel de vraag hoe hard de auto kan. De topsnelheid is 130 kilometer per uur. In Australië hebben we 3.000 kilometer gereden met een gemiddelde van 90 kilometer per uur. En dat volledig op zonne-energie."

De gemeente Bronckhorst is enthousiast over de elektrische auto's, vooral vanwege het duurzame karakter en het streven om tot een energieneutrale gemeente te komen. Er is daarom een regeling waarmee mensen gratis een openbare laadpaal in hun eigen buurt kunnen realiseren. Bij het gemeentehuis staat al zo'n oplaadpaal.


www.openbaarladen.nl/bronckhorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant