Deelnemers aan het congres Radicale Vernieuwing gaan door Vorden met rolstoel bril en oordoppen. Foto: Wiebke Wilting
Deelnemers aan het congres Radicale Vernieuwing gaan door Vorden met rolstoel bril en oordoppen. Foto: Wiebke Wilting

Inspirerend congres over zorg bij dementie

Algemeen

VORDEN - Sensire is actieve deelnemer in de beweging 'Radicale Vernieuwing verpleeghuiszorg'. Het door hen in Vorden gehouden congres 'Radicale Vernieuwing' op dinsdag 5 juni, mag beslist vernieuwend genoemd worden. Veel enthousiaste reacties werden gehoord aan het eind van de dag, vooral omdat alle activiteiten door de 80 deelnemers, medewerkers en leidinggevenden van verschillende locaties van Sensire, zorginstellingen vanuit het hele land die meedoen aan de beweging Radicale Vernieuwing en zorgorganisaties die onderdeel zijn van het lerend netwerk van Sensire, maar juist ook familie en vrijwilligers, gevolgd konden worden.

Door Liesbeth Spaansen

Daphne Mensink, projectleider Sensire: "Er is voor dit congres een heel nieuw concept opgezet, waar geen keuzes gemaakt moesten worden zoals vaak bij congressen het geval is. De deelnemers waren bij de introductie in De Herberg aanwezig en gingen in vier groepen naar alle vier inspiratiesessies, met 'relaties' als gedeeld onderwerp."

Mensen die naar een zorghuis gaan vanwege dementie, horen na de verhuizing vaak de deur letterlijk in het slot vallen. "Wij willen dat het huis een thuis is voor de mensen. Sensire is bij hen te gast," legt Daphne Mensink uit. "In de locatie Lindenhof zijn we in gesprek gegaan over hoe we de relatie met het dorp weer kunnen vinden. Daarom zijn we de afgelopen ruim 1,5 jaar nieuwe verbindingen aangegaan met cliënten, familie en het dorp. We willen dat bewoners van de Lindenhof na hun verhuizing het gewone leven in Vorden kunnen voortzetten."

In De Herberg vertelde Mira over haar missie om mensen bewust te maken over dementie, door te delen hoe het is gegaan met haar (inmiddels overleden) moeder met dementie in een zorghuis in Twello. Zij bedankte in haar rouwadvertentie het dorp, hoe zij om waren gegaan met haar moeder en ze vertelde welke rol zij daarin had om mensen te vertellen dat haar moeder dementie had. Ook toen haar moeder naar het zorghuis verhuisde, is zij haar netwerk blijven inzetten om activiteiten te blijven doen, zoals uitjes, theater, dansen et cetera.

De groepen gingen uiteen voor een eerste sessie die in de school, smidse, kerk en dorpshuis werd gehouden. Zij liepen door Vorden, maar kregen hierbij een rolstoel mee, oordoppen en een bril om slecht te gaan zien. "De mensen konden zo ervaren wat beperkingen met mensen doet. Een succesvol onderdeel van de dag."

Ook de lunch bleek een leermoment te zijn, want de boodschappen moesten zelf worden gedaan. Brood halen bij de bakker, groenten bij de groenteboer en de overige spullen bij de AH. "De vrijwilligers doen dit ook met de bewoners, die hierbij weer herinneringen hebben over vroeger. Sensire wil toe naar het gewone leven van de cliënten en kijken hierbij naar wat nog wel kan. We zoeken hierbij bewust de familie, buren, kennissen en verenigingen op, om die relaties te kunnen behouden."

Tijdens het eten stond speeddaten op het menu. Deelnemers gingen in gesprek over wat zij de ander te bieden hadden en maakten een keuze: met wie wilden zij aan het eind van de dag afspreken om op de werkvloer te gaan kijken.

"Het gemeenschapsgevoel was deze dag voelbaar en de reacties positief," aldus Daphne. "Het is eigenlijk zo simpel, zeiden de deelnemers, waarom doen we het dan niet. Maar soms kan het ook echt niet. Dementie kent vele vormen." Ze gaf aan dat het een maatschappelijk probleem is, hoe de samenleving naar verpleeghuizen kijkt. "Een negatief beeld eigenlijk, dat de verpleeghuiszorg zelf heeft gecreëerd. We moeten het niet hebben over opname, maar bijvoorbeeld verhuizen. Voor de mensen is een zorghuis een thuis."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant