Een leerling van het technasium licht zijn ontwerp toe aan een professional van Gazelle. Foto: PR
Een leerling van het technasium licht zijn ontwerp toe aan een professional van Gazelle. Foto: PR (Foto: )

Leerlingen Het Stedelijk bedenken oplossingen voor Gazelle

ZUTPHEN - De technasium leerlingen van Het Stedelijk hebben hun eerste ontwerpopdracht afgerond. Deze opdracht kregen de brugklasleerlingen van Koninklijk Gazelle in Dieren. De opdracht luidde om een ideale standaard te maken voor een tweewielige bakfiets: eenvoudig in gebruik en stevig genoeg om een met kinderen of boodschappen beladen bakfiets niet te laten omvallen. Opvallend waren de grote verschillen tussen de ontwerpen en de creativiteit die de leerlingen aan de dag legden.

Van eenvoudige modellen tot zelfs een geavanceerd hydraulisch systeem. Professionals van Gazelle keken hun ogen uit en hielpen mee het eindresultaat te beoordelen. En wellicht zien de leerlingen het resultaat van hun inspanningen binnenkort rondrijden. De medewerkers van Gazelle hadden ook enkele fietsen meegebracht, die de leerlingen mochten uitproberen om vervolgens hun ervaringen door te geven.

Dit type onderwijs is kenmerkend voor het vak Onderzoeken en Ontwerpen op een Technasium. Bedrijven verstrekken opdrachten; de leerlingen verdiepen zich in het probleem en bedenken oplossingen. Zo komen ze allerlei lesstof tegen met betrekking tot wetenschap en techniek. Ook maken ze kennis met mogelijke opleidingen en beroepen in deze richtingen. Het niveau neemt toe in de loop van de jaren tot in het examenjaar, waar ze zelf een opdrachtgever gaan zoeken voor hun meesterproef.

Voor de komende jaren zijn al verschillende bedrijven en instanties in beeld voor mogelijke opdrachten, de meesten uit de regio. Bedrijven die willen aansluiten zijn van harte welkom.

Meer berichten