Besselink en Helmich in het rose wandelshirt van de gemeente worden geflankeerd door de medewandelaars op de wiebelige touwbrug in het Hertenbosch. Foto: Alice Rouwhorst
Besselink en Helmich in het rose wandelshirt van de gemeente worden geflankeerd door de medewandelaars op de wiebelige touwbrug in het Hertenbosch. Foto: Alice Rouwhorst

Wandelen met de burgemeester in wandelgemeente Bronckhorst

Algemeen

Baak - Wat doe je als je burgemeester bent van de Wandelgemeente van het jaar en het is nog vakantie bovendien? Juist. Je gaat wandelen in je eigen mooie gemeente met bewoners en ondernemers van je gemeente. Burgemeester Marianne Besselink loopt deze week elke dag vanaf een andere plek een korte route vergezeld door zo'n tien tot twintig Bronckhorsternaren.

Door Alice Rouwhorst

Gehuld in het roze wandelshirt met de tekst 'Bronkhorst. Wandelgemeente van het jaar', luchtige wandelschoenen aan de voeten, zonnehoed op het hoofd en zonnebrandcrème op het lijf begon de eerste van de vijf wandelingen voor burgemeester Besselink in Baak bij het Wapen van Baak. Ook gebiedsambtenaar Arie Vries en wandelgids Frans Helmich hadden zich in het roze gestoken voor deze gelegenheid. Nadat iedereen zich had voorgesteld aan de burgemeester en een gekoeld, gevuld waterzakje van de gemeente in ontvangst had genomen, liet Helmich de aanwezige wandelaars zien welke route ze gingen wandelen. Gezien de beschikbare tijd werd het de kortste route, de rode, van de verschillende Helmichroutes die in en om Baak lopen.

Expositie in de kathedraal
Alvorens aan de wandeling te beginnen nam Helmich de burgemeester mee naar 'de kerk tegenover het café', de St. Martinuskerk. Hij noemt het zo, omdat het café stond op de plek van de huidige kerk en daarvoor moest wijken. Het café werd een paar meter verderop weer opgebouwd en die klus was uiteraard eerder geklaard dan de bouw van het godshuis. Vandaar Helmichs uitspraak. Tot en met 30 september is in de kerk van woensdag tot en met zondag tussen 10.00 en 17.00 uur de expositie 'De Kathedraal' te bewonderen. Deze geeft een impressie van de kerk- en geloofsgeschiedenis van het dorp. Helmich vertelde in het kort over de familie Van der Heijden, de totstandkoming van de imposante kerk en over de laatste Heer van Huize Baak. Hijzelf heeft nog hele vage herinneringen aan het wonen op Huize Baak; hij was drie jaar toen hij verhuisde naar elders.

Van brug naar brug
Het wandelgezelschap van Besselink bestond met name uit vrouwen uit Vorden, maar ook een paar mannen waren aanwezig. Steenderen, Hengelo en Baak waren tevens vertegenwoordigd onder de wandelaars. Ze gingen de koele kerk uit, de felle zon in, om al gauw weer verder te wandelen in de welkome schaduw van de bomen langs de Singelwal achterlangs Huize Baak. Aan het eind van dit pad stak de groep de Vordenseweg over en vervolgden hun tocht het Hertenbosch in. Besselink praatte met de verschillende wandelaars en was vooral ook geïnteresseerd in wat er onderweg te zien was en hoe het allemaal tot stand was gekomen. Ondanks de droogte stonden de roodoranje bessen van de gevlekte aronskelk fier overeind en zat er her en der een rijpe braam aan de struik. Prachtige natuurschoon in het bos.

Met omgevallen bomen als stille getuigen van de januaristorm, die in het bos blijven liggen voor de dieren of voor kinderen om op te klimmen en te klauteren. Maar ook de Japanse duizendknoop en de grote berenklauw gedijt langs de route uitstekend. En die is Helmich en ook de gemeente liever kwijt dan rijk. Bij het zien van de kabelbaan kwam het kind bij de wandelaars weer boven. Zo ook bij de burgemeester, die na Frans even door het bos zoefde. De route ging verder over de idyllische boogbrug naar het eilandje en de gesprekken verstomden even toen de wiebelige touwbrug naar de overkant genomen moest worden. Opperste concentratie was nodig. De burgemeester en de andere wandelaars waren aangenaam verrast over de route. Velen kenden het bos van het passeren met fiets of auto, maar wisten niet dat dit er allemaal te zien en te beleven was. Opmerkingen als 'Vaak langs gereden, maar nog nooit gewandeld' en 'Zeker een plek om terug te komen met de (klein)kinderen' werden dan ook gemaakt.

Mooie plekken ontdekken
Aan de voorkant van Huize Baak werd nog even stil gestaan en vertelde Helmich dat het eigenlijk de achterkant van het pand was en dat in tijden van weleer door de grote boog, die nu dicht is gemaakt met glas, de koetsiers hun paarden met rijtuigen manoeuvreerden. De wandeltocht eindigde daar waar hij begonnen was, bij het Wapen van Baak. Nadat de kroeg en de deel bewonderd waren, werd onder het genot van een drankje en hapje gezellig verder gepraat op het terras. Burgemeester Besselink bedankte de gids voor de leuke en leerzame rondwandeling en de andere wandelaars voor de gezellige middag. "Ik ben al op veel plekken geweest in de gemeente, en ik wist dat het mooi was, maar vandaag heb ik toch weer een mooie plek ontdekt die ik nog niet kende", zei ze in haar dankwoord tegen Helmich. "Ik ben onder de indruk van de route en van de vele activiteiten die ontwikkeld worden". Helmich nam de woorden dankbaar in ontvangst en voegde er aan toe dat het realiseren van onder andere de kabelbaan en het onderhoud van de paden niet tot stand was gekomen zonder de enorme inzet van veel Baakse vrijwilligers. Na een laatste oproep van Vries om bij thuiskomst en tekencheck te houden, nam iedereen afscheid van elkaar.

De andere wandelingen waar burgemeester Besselink heeft gewandeld of nog gaat wandelen met inwoners en ondernemers waren achtereenvolgens in de Fototegelroute in Hengelo (dinsdag 17 juli), Enghuizenroute in Hummelo (woensdag 18 juli), Boelekeerlspad in Halle/Zelhem (donderdag 19 juli) en de Achtbruggentocht in Vorden (vrijdag 20 juli).

Burgemeester Besselink zwiert aan de kabelbaan. Helmich kijkt geamuseerd toe. Foto: Alice Rouwhorst
Frans Helmich, de wandelgids tijdens de wandelroute in Baak, toont op de kaart waar de route de wandelaars heen brengt. Foto: Alice Rouwhorst
Voldoende schaduw in het bos maakte de wandeling aangenaam. Foto: Alice Rouwhorst
De wandeling zit er bijna op. Terug richting het café met de kerk tegenover zich. Foto: Alice Rouwhorst
Rode bessen van de gevlekte aronskelk langs de route in Baak. Foto: Alice Rouwhorst
Burgemeester Marianne Besselink bekijkt samen met Frans Helmich het boekje behorende bij de Helmichroute. Foto: Alice Rouwhorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant