Dat motorcrossen een geweldige ervaring is ervoeren ook enkele mensen met een beperking die zitting namen achter op een quad. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink.
Dat motorcrossen een geweldige ervaring is ervoeren ook enkele mensen met een beperking die zitting namen achter op een quad. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink. (Foto: )

Stugge Veer Cross: prachtig motorspektakel

WICHMOND – 'Zo geet dat hier'. In onvervalst Achterhoeks dialect vond zondag onder dit motto de derde editie van de Stugge Veer Cross in Wichmond plaats. Een motorsportevenement met een knipoog maar dat organisatorisch grote professie uitstraalde. Met dank aan de Stichting De Stugge Veer Cross die ondersteunend door de Vordense Auto- en Motorsport Vereniging De Graafschaprijders, Motorsportvereniging TCD uit Hummelo en jongerenvereniging Jong Gelre Vorden/Warnsveld voor de organisatie tekende en onder de vlag van de Motorsport Organisatie Nederland plaatsvond.

Door Jan Hendriksen

De belangstelling voor de cross was zowel aan de zijde van de deelnemers (110) als het publiek groot. Achter het starthek alleen maar lokale motorsporthelden. De Stugge Veer Cross is echt een evenement waarbij de laatste geëindigde rijder misschien nog meer schik heeft gehad dan de winnaar. "Kijk mij eens. Ik doe gewoon aan een crosswedstrijd mee, terwijl ik nog tot mijn vijftiende met zijwieltjes heb gefietst", zo liet de enthousiaste 'stadionspeaker' Gerrit Borgman weten. Naast de brommer-, quad- en motorklasses waren geweest, kwam de fietsklasse voor de jongste jeugd. De kinderen konden met hun crossfiets of loopfiets helemaal los gaan op de crossbaan tijdens deze klasse. "We willen geen enkele leeftijdsgroep overslaan en mogelijk is het de aanleiding voor een prachtige crosscarrière", zo liet voorzitter Erik Roelofs van Stichting De Stugge Veer Cross weten. De deelname van de fietscrossers leverde dan ook vertederende beelden op.

Dat motorcrossen een geweldige ervaring is ervoeren ook enkele mensen met een beperking. In samenwerking met enkele instanties en vrijwilligers was er speciale klasse voor hun met zijspannen en een quad in het leven geroepen. En dat maakte indruk. Niet alleen bij de mensen met een beperking zelf maar ook bij het publiek die hun massaal aanmoedigde en van een groot applaus voorzagen.

Ook voor de Vordense jeugdige crossers Jasper Harmsen (12) en Jens Hellema (14) uit Vorden maakte de Stugge Veer Cross indruk. Het tweetal dat in de motorklasse <125 cc in actie kwam was het de allereerste race uit hun nog jonge crosscarrière. Rond de 'mais- en perskoele' van de familie Harmsen heeft het tweetal een klein crosscircuitje. "Jasper heeft de afgelopen nachten bijna niet geslapen. Zo spannend vond hij de deelname", zo liet vader Gerard langs de baan weten.

De derde editie van de Stugge Veer Cross werd zondag tegen het middaguur officieel geopend door wethouder Willem Buunk (VVD) van de gemeente Bronkhorst. Tussen de eerste en tweede manches van de verschillende klasse presenteerde Veilig Verkeer Nederland een remweg demonstratie. Van 3 tot en met 11 september organiseert de Dorpsraad Wichmond/Vierakker samen met buurtbewoners, gemeente, school en andere betrokken partijen verschillende extra acties om de snelheidslimiet van dertig en zestig kilometer per uur op de wegen in Wichmond en Vierakker onder de aandacht te brengen. Zo heeft de gemeente op verschillende locaties snelheidsdisplays geplaatst en hebben buurtbewoners posters en zelfgemaakte spandoeken opgehangen.

Buiten de cross bood de organisatie rond het circuit volop vertier. Zo was er voor de kleintjes onder andere een zandbak en een springkussen en konden ze zich laten schminken. En er traden maar liefst drie bands op.

Uitslagen Stugge Veer Cross 2018
Bromfietsklasse: 1. Stijn Sloot uit Keijenborg 100 punten; 2. Bjorn Plant, Keijenborg 86; 3. Hugo van Os, Eibergen 86. Motoren <125cc: 1. Jens Hellema, Vorden 100; 2. Benjamin Bax, Almen 86; 3. Jasper Harmsen, Vorden 86. Motoren > 125 A: 1. Tigo Peters, 100; 2. Sjoerd Eskes, Hengelo (G) 83; 3. Bram Bulten, Vorden 79. Motoren > 125 B: 1. Sebastiaan Hamer, Wichmond 88; 2. Jan Wiemer, Warnsveld 86; 3. Patrick Roelofs, Keijenborg 86. Motoren > 125 C: 1. Bas Haverkamp, Zutphen 50; 2. Mike Langenhof, Steenderen 45; 3. Rob Langwerden, Wichmond 41. Quads; 1. Twan Veenink, Zelhem 95; 2. Erik Wissink Keijenborg 91; 3. Demy Jansen, Baak 11.

Meer berichten