Bertus Rietberg stapt met Fiets! de Boer op in 2019 op zijn fiets in plaats van in de gele bezemwagen. Zijn afscheidscadeau, de groene klompen, blijven die dag thuis. Foto: Alice Rouwhorst
Bertus Rietberg stapt met Fiets! de Boer op in 2019 op zijn fiets in plaats van in de gele bezemwagen. Zijn afscheidscadeau, de groene klompen, blijven die dag thuis. Foto: Alice Rouwhorst

Eindelijk samen de boer op fietsen

Toldijk – Bertus Rietberg is na 32 jaar bestuurslid af van de Stichting Fiets! De boer op, Bronckhorst West. Hij stond aan de wieg van de eerste fietstocht in 1987.

Door Alice Rouwhorst

"Vanuit mijn werk bij de Rijkslandbouwvoorlichtingsdienst had ik veel contact met agrariërs en agrarische vrouwenwerkgroepen in Steenderen, Hummelo, Keppel en Doesburg. Zij organiseerden veel cursussen. Deze activiteiten werden door een andere organisatie overgenomen en daardoor was de werkgroep min of meer overbodig. Opheffen of iets anders doen was de vraag. We besloten om iets te gaan doen ter promotie van het prachtige en innovatieve Achterhoekse platteland. En zo is de fietstocht langs boerenbedrijven ontstaan", vertelt Bertus aan de eettafel bij hem thuis. "Dit idee werd gauw opgepakt en heeft zich als een olievlek verspreidt over Oost Nederland." Verder is oud-commissielid Jantje Remmelink aanwezig, huidige voorzitter Anneke Groot Roessink en commissielid Christien Garritsen en natuurlijk zijn vrouw Ina. De commissie telt zeven leden, zes boerinnen uit Toldijk, Baak en Hummelo en één man. Dat blijft zo, ook na het vertrek van Bertus, want plaatsgenoot Jos Joling neemt de plaats van hem in. Jantje kan zich de eerste tocht nog goed herinneren. "Ik heb tijdens de tocht nog stoelen bij mij thuis opgehaald, omdat we veel te weinig zetels hadden bij een rustplek".

Avontuurlijke route voor jong en oud
"De eerste tocht was vijftig kilometer lang en achttien bedrijven konden bezocht worden. Té lang en té veel. De laatste bedrijven op de route hebben die dag weinig fietsers gezien! Daar hadden we gauw van geleerd. Het tweede jaar was de route de helft korter en minder bedrijven konden worden bezocht." Dit zijn niet de enige veranderingen die in al die jaren 'Fiets! de Boer op' hebben plaatsgevonden. Van twee naar één startadres, van de eerste zaterdag na de schoolvakantie naar Hemelvaartsdag mét ontbijt, van één buffet naar twee buffetten, van fietsen zonder versnellingen naar vele snelle e-bikes. "In het voorjaar is de natuur nét iets mooier en het maïs minder hoog. Op Hemelvaartsdag is bijna iedereen vrij en kunnen kinderen mee. Ondanks dat er van alles te doen is op deze dag, hebben we niks te klagen over de deelname. Zo'n 1200 fietsers!", zegt Bertus met gepaste trots. "Dat is behoorlijk aanpoten bij het ontbijt, maar we redden het altijd! Gelukkig komt niet iedereen tegelijk. Naast de commissieleden kunnen we deze dag gebruik maken van vele vrijwilligers. Iedereen kent zijn taak en neemt ook zijn verantwoordelijkheid. Zo maakte ik al die jaren de routebeschrijving en het drukwerk en was ik de vliegende keep en bezemwagen met mijn gele eend. Het is een hele leuk club. Absoluut!" De avontuurlijke fietstocht, die elk jaar in een andere omgeving van de voormalige gemeente Steenderen, Hummelo en Keppel start en elk jaar weer over ander wegen voert is ook zeer geschikt voor kinderen. Hij is meestal zo'n 28 tot 30 kilometer lang en gaat langs zes objecten die kunnen worden bezichtigd. Dit zijn niet alleen boerenbedrijven, maar dat kunnen ook kerken of een kunstgalerie zijn. "We leren van elk jaar en nemen dat voor het volgende jaar mee", zegt Christien. "Zo zijn de mensen met een e-bike al om half elf op de lunchplek. Een extra lus bij aan de route voor deze deelnemers zou een oplossing voor dit té vroege tijdstip kunnen zijn. En de fietsers van het eerste uur zijn inmiddels ouder en minder mobiel. Voor zij die dat willen ligt er een speciale auto-routebeschrijving klaar. Kunnen ze toch nog deelnemen."

Bezige bij
Na 32 jaar in het bestuur houdt Bertus het voor gezien. "Het is goed dat er verjonging komt. Nieuwe mensen brengen nieuwe ideeën. Ik laat de organisatie met een gerust hart achter bij de huidige commissie. Ik blijf voor hand- en spandiensten beschikbaar". Eén ding is zeker, Bertus gaat zich zeker niet vervelen. Want hij is nauw betrokken bij de Historische Vereniging Steenderen, zingt in het Zelhems mannenkoor, klust veel en graag bij zijn kinderen, is vrijwilliger bij de Zonnebloem en zit in de werkgroep Project Dorp en Rand van de gemeente Bronckhorst; om maar een paar activiteiten te noemen. "Ik probeer dingen te doen waarvan ik energie krijg", zegt hij over deze enorme waslijst.

Niet meer in de groepsapp
Met een gezamenlijk etentje hebben de andere commissieleden het bestuur op gepaste wijze afscheid genomen van de oprichter van de Fiets! de Boer op. Een stel (te kleine) geschilderde klompen met het embleem van de Stichting prijken nu in zijn woonkamer. "Een boer zei ooit tegen me: 'Mijn fiets komt maar één keer per jaar de schuur uit en dat is alleen met Fiets de boer op!'. Een mooier compliment kun je niet krijgen naar mijn idee. Het deed wel even zeer toen ik aan het eind van het diner door de huidige voorzitter officieel uit de appgroep verwijderd werd. Maar het is goed zo. Ik kan nu eindelijk met mijn vrouw de route fietsen! Zij heeft hem al die jaren zonder mij moeten fietsen!"

Meer berichten