Historische tricots van de Superboeren. Foto: Eddy Buiting Eisma Bouwmedia
Historische tricots van de Superboeren. Foto: Eddy Buiting Eisma Bouwmedia (Foto: (c)Eddy Buiting Eisma Bouwmedia)

Theatervoorstelling over De Graafschap in Amphion

DOETINCHEM -Een unieke samenwerking tussen twee culturele grootmachten in de Achterhoek. Op 5 en 6 januari 2019 wordt in schouwburg Amphion de voorstelling Veur Altied, een prijzenkast vol verhalen opgevoerd. Een theatervoorstelling over het karaktervolle wel en wee rond eredivisieclub De Graafschap.

De kaartverkoop is vandaag van start gegaan. De theatervoorstelling is een unieke samenwerking tussen schouwburg Amphion, dit jaar 50 jaar bestaand, en eredivisieclub De Graafschap, komend jaar 65 jaar jong. In twee voorstellingen in de kerstvakantie én winterstop, op zaterdagavond en zondagmiddag, wordt de voetbalbeleving van de club verplaatst naar de theaterzaal.

Blauw wit hart
De voorstelling Veur Altied, een prijzenkast vol verhalen laat zien hoe De Graafschap verankerd is in het leven van heel veel Achterhoekers. Aan de hand van de verhalen van spelers, trainers, vrijwilligers en supporters wordt een schets gegeven van 65 jaar betaald voetbal in de Achterhoek. Tegenover elk sportief succes kunnen een of zelfs meerdere decepties worden gezet. Sporadisch succes maar ook jaren van sportieve malheur en karaktervol amateurisme karakteriseren de Achterhoekse trots. En dat levert geen volle prijzenkast met blinkend zilver op, maar vooral een prijzenkast vol verhalen en anekdotes. Natuurlijk ontbreken kleurrijke namen niet, toch is de voorstelling vooral ook een eerbetoon aan de stille krachten achter de club die in goede en slechte tijden achter hun club blijven staan: supporters en vrijwilligers.

Rode draad in de voorstelling is een opa die zijn kleinzoon vertelt waarom De Graafschap nooit meer uit het hart verdwijnt. Tijdens deze liefdesverklaring van twee keer drie kwartier is er ruimte voor muziek, toneel, interviews, aubades en interactiviteit, met bekende en onbekende namen uit de clubhistorie. Productie van de voorstelling wordt verzorgd door Dennis van Amerongen, Eddy Buiting, Maarten Hagelstein en Sjoerd Weikamp. Regisseur is Wim Maatman.
Amphion-directeur Charles Droste benadrukt het verbindende karakter van de voorstelling. "Ik zie het als een hele mooie maatschappelijk brug tussen theaterpubliek en voetbalpubliek." Hans Martijn Ostendorp, algemeen directeur van De Graafschap: "Deze voorstelling geeft aan hoe De Graafschap leeft in de Achterhoek. Het laat zien dat het blauwwitte virus van generatie op generatie wordt doorgegeven, inclusief de vele diepte- en hoogtepunten. De voorstelling draagt zeker bij om de toch al sterke binding tussen club en de supporters nog meer te versterken. Voor een echte Superboer is het bezoeken van deze unieke belevenis iets wat je echt meegemaakt moet hebben".

Dranphion
Amphion wordt een heel weekend omgetoverd tot Dranphion, waarbij het rode theaterpluche voor de bezoeker aan moet voelen als een hard tribunestoeltje. Ook de foyer wordt in het weekend van 5 en 6 januari een warm bad voor de bezoekers met blauwwit bloed. Theater ontmoet voetbal, en voetbal ontmoet theater.

Kaartverkoop gestart
Kaarten a 15 euro zijn vanaf nu te koop via www.amphion.nl en aan de schouwburgkassa. Ook op de website van De Graafschap komt een verwijzing naar de kaartverkoop.

Meer berichten