Marien en Joëlle Lebbink deden twee jaar geleden mee aan Heavensride, zij verloren hun dochtertje vrij snel na de geboorte. Foto: Henk-Jan Kerkhoff
Marien en Joëlle Lebbink deden twee jaar geleden mee aan Heavensride, zij verloren hun dochtertje vrij snel na de geboorte. Foto: Henk-Jan Kerkhoff

Heavensride, fietstocht met speciaal doel

Maatschappij

Dierbaren gedenken en sportieve uitdaging op vrijdag 28 juni

Door Richard Stegers

VORDEN – Een dag om stil te staan bij het overlijden van een voor jou dierbaar persoon. Door eraan te denken en door een sportieve prestatie te leveren. Dat is het doel van Heavensride, een fietstocht over 65, 200 of 400 kilometer. Op vrijdag 28 juni gaat een nieuwe editie van start. De opbrengst gaat naar Hospice Zutphen en WensAmbulance Oost-Nederland.

Heavensride is in het leven geroepen om een dierbare overledene te gedenken. “Maar het is ook een sportieve uitdaging, een manier om grenzen te verleggen”, vertelt Mariëlle Klein Brinke. Zij stond in 2018 aan de wieg van het initiatief. “Mijn hartsvriendin Marije Gudde overleed op 29 juni 2013. De jaren erna fietste ik samen met mijn man steevast op haar sterfdag een lange tocht. Om aan haar te denken, bezig te zijn en af en toe een traantje weg te pinken. In 2018 kregen wij gezelschap van zo’n vijftien andere fietsers, die ook allemaal wel een vriend of familielid waren verloren. Zo ontstond spontaan een groep. We besloten 400 kilometer te fietsen, een flinke inspanning dus. Het was een geslaagde dag. Vooral de saamhorigheid en de sfeer spraken ons aan. Je deelt wat met elkaar.” Een jaar later kreeg het initiatief een naam en daarmee een nog serieuzer karakter: Heavensride.

De eerste officiële editie werd gehouden in 2019. Daarna volgden er tochten in 2020 en 2022. Het trok steeds meer deelnemers, 200 tijdens de laatste editie. Daar koerst Mariëlle Klein Brinke nu ook weer op af. “We hebben inmiddels ruim 120 inschrijvingen. De ervaring leert dat behoorlijk wat mensen zich vanaf mei aanmelden. De tocht hoeft ook niet veel groter te worden. Zo blijft het behapbaar en intiem.” De opbrengst van Heavensride is bestemd voor het goede doel. Het geld gaat deze keer naar Hospice Zutphen en WensAmbulance Oost-Nederland. Iedereen kan doneren via de website en deelnemers kunnen zich laten sponsoren door vrienden, familie, kennissen of bedrijven. De rit wordt mede mogelijk gemaakt door lokale bedrijven in Vorden en omgeving.

De voorbereidingen voor de komende editie zijn inmiddels in volle gang. Het bestuur van stichting Heavensride bestaat uit Mariëlle Klein Brinke, Ferdy Klein Brinke, Arjan Mombarg, Ben Albers en Reind Krijt. De organisatoren kunnen rekenen op de hulp van zo’n dertig vrijwilligers. Mariëlle: “Zonder hen was de rit niet mogelijk. De bestuursleden doen namelijk zelf ook gewoon mee. Verder wil ik Harry Eggink graag noemen, hij is onze rechterhand, hij regelt veel en fungeert als aanspreekpunt tijdens de tocht.” De reacties zijn hartverwarmend, zegt de initiatiefneemster. “Heavensride wordt gewaardeerd. Er zijn hele leuke contacten ontstaan. Mensen kijken er naar uit en dat doen wij ook!”

Heavensride gaat op vrijdag 28 juni om 5.00 uur ’s ochtends van start bij v.v. Vorden. Deelnemers kunnen kiezen uit een tocht van 65 kilometer op een gewone fiets of e-bike. Voor mensen met een racefiets zijn er ritten van 200 en 400 kilometer. “We adviseren iedereen wel om vooraf kilometers te maken. Het is namelijk best zwaar, trainen kan dus geen kwaad.” Er is pechhulp onderweg en een verzorgingspost ontbreekt niet. Deelnemers ontvangen na afloop een engeltje, die ze aan hun fietszadel kunnen hangen. De mooie gedenkrit voert naar Bad Bentheim, bij terugkomst is in Kranenburg een speciaal moment ingelast om nog eens extra stil te staan bij de dierbaren die worden gemist. Dat gebeurt bij het Heiligbeeldenmuseum in Kranenburg. “Daar staat dan een symbolische herinneringsboom. Deelnemers kunnen er hun sleutelhanger met foto, tekst of andere herinnering inhangen. En een kaarsje branden. Het is vaak een emotioneel moment, zo bleek tijdens de vorige edities.” Daarna vertrekt het gezelschap per fiets naar het eindpunt, v.v. Vorden waar ze worden onthaald door familie en vrienden en de dag gezellig wordt afgesloten.

Mensen die willen deelnemen of doneren, kunnen zich aanmelden via de site.


www.heavensride.nl

Bij v.v. Vorden worden de deelnemers na hun monsterrit door familie en vrienden onthaald. Foto: PR
Deelnemers kunnen hun persoonlijke sleutelhanger in de herinneringsboom hangen. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant