Anne bewerkt een houten paal voor het steltenlopen. Foto: Alice Rouwhorst
Anne bewerkt een houten paal voor het steltenlopen. Foto: Alice Rouwhorst

Helicon studenten bouwen deel van speel- en trimbaan

Algemeen

BAAK - Het pad naar de vijver toe is gestremd door een boomstam, met opzet. Geluiden van motorzagen klinken in de verte. In 't Hertenbosch wordt duidelijk weer gewerkt. Dit keer niet door de vrijwilligers die het bos en de wandelpaden onderhouden, maar door tweedejaars studenten van de opleiding Helicon MBO Velp, richting Bos- en natuurbeheer. Zij werken aan de verdere realisering van een uit natuurlijke materialen vervaardigde speel- en trimbaan. Het bos herbergt al een kabelbaan en stappalen.

Door Alice Rouwhorst

"In het eerste jaar van de opleiding hebben onze studenten naast veel theorielessen, ook geoefend met motorzagen, een straatje leggen of bomen planten. Nu in het tweede jaar gaan ze het veld in waarbij al deze theorie- en praktijkvakken in één project bij elkaar komen. Deze zogenaamde Integrale Beroepssituatie (IBS) duurt tien weken." Aan het woord is Bas Wrekenhorst, docent bij Helicon. Hij heeft samen met zijn collega Erik de Vries de supervisie over het werk in 't Hertenbosch. Verder is opdrachtgever Frans Helmich deze dag aanwezig om eventuele vragen te kunnen beantwoorden. Hij heeft in samenwerking met Baaks Belang een conceptplan bedacht voor de aanleg van een parcours bestaande uit zo'n veertien speel- en trimelementen. Via de tafeltenniswereld kennen Bas en Frans elkaar. Bas, op zoek naar opdrachten voor zijn leerlingen, polste Frans en zo kwam van het één het ander. "En zie hier het resultaat." Vier groepen die werken aan vier klussen. Te weten, het opsnoeien van acacia's, het inboeten van het laantje met eiken en het herplanten ervan, het vrijstellen van lariksen en het maken van vier verschillende trimtoestellen. Het werk is op basis van interesse verdeeld. Elke leerling is een keer de leider van het team bij het werk van zijn of haar voorkeur. Degene die geïnteresseerd is in bos- en natuurbeheer leidt bijvoorbeeld het team dat er voor zorgt dat de acacia's weer licht en lucht krijgen en de boomverzorger in spé hanteert vooral de motorzaag. Deze dag wordt aan de trimtoestellen gewerkt. De buikspieroefening bank is klaar. Aan het klauterrek, de steltenlooppalen en de horden wordt nog hard gewerkt door de veertien jongens en twee meiden.

Leren in de praktijk
Net als in het 'echte' bedrijfsleven zijn de ploegbazen verantwoordelijk voor hun team, bespreken ze vooraf het werk en verdelen het. Al eerder hebben zij de tekeningen voor het project gemaakt, deze besproken met de opdrachtgever en aangepast als dat nodig was. Zij hebben de kennis van 'hoe en wat' en moeten dit overdragen op hun team. "De projectleiders moeten dus ook kunnen communiceren, kunnen overbrengen wat de bedoeling is. De teamleden hoeven niet een hele presentatie te kunnen geven, maar moeten wel een gesprek met de opdrachtgever kunnen houden. Ook dat is een belangrijk onderdeel van deze praktijkdagen".

Joep is verantwoordelijk voor het klimrek dat in de buurt van de kabelbaan komt. "Ja hoor, het gaat allemaal goed", zegt hij. "Ik heb natuurlijk al veel voorwerk gedaan, voordat we hier echt aan de slag konden. Uiteraard bodemonderzoek en ik heb gecheckt of er flora groeit die op de rode lijst staat. Dat was niet het geval, dus dan mag het klimrek daar komen waar we hem gepland hadden". Ondertussen zagen Tessa en Lars inkepingen in stammetjes van acaciahout. Zij is de allrounder, heeft interesse voor beheer en boomverzorging. Lars gaat voor de opleiding boomverzorging/ETW, European Treeworker. Joep dacht eerst dat het hoveniers vak bij hem zou passen, maar is er gaandeweg achter gekomen dat faunabeheer meer zijn interesse heeft. "Op de opleiding krijg ik alle ruimte om me te ontplooien."

Passen, meten, zagen, vijlen en graven
Al deze doeners zijn duidelijk in hun element op deze zonnige vrijdag in oktober. Even verderop bij de hangbrug wordt gewerkt aan de steltenlooppalen onder verantwoordelijkheid van Anne en aan de horden. Hier dragen Jardâo en Bart samen de verantwoording. De oorspronkelijke bedachte plek bleek bij nader inzien minder geschikt. Op de nieuwe staan inmiddels acht poortjes. Nog maar twee te gaan. Ze passen en meten en springen over de poortjes om te ervaren of de afstand tussen de poortjes klopt. Het team van Anne is nog niet klaar. Ze zijn nog druk aan het zagen en vijlen. Een aantal palen ligt al wel klaar om ingegraven te worden. Eerst is het tijd om de inwendige mens aan te sterken. Het wordt stiller in het bos. Op een rij zitten de studenten op de lange boomstam bij de vijver met hun broodtrommel op de knie. Een uitgelezen plek om te schaften. Werken maakt hongerig. Of de toestellen afkomen vandaag is de vraag. Aan hun inzet zal het zeker niet liggen.

Op woensdag 31 oktober houden de studenten presentaties over de vier verschillende opdrachten in 't Hertenbosch vanaf 12.30 tot 16.00 uur bij het Wapen van Baak aan de Wichmondseweg 30. Belangstellenden zijn hierbij van harte uitgenodigd.

Nog twee horden te gaan.. Foto: Alice Rouwhorst
Lunchtijd. Foto: Alice Rouwhorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant