Witte Rijstvogel van Jan Berendsen. Foto: Robert Ellenkamp
Witte Rijstvogel van Jan Berendsen. Foto: Robert Ellenkamp (Foto: Robert Ellenkamp)

Leden De Vogelvriend lopen zich goed warm

Aanloop naar wereldkampioenschap in januari volgend jaar

VORDEN - In januari 2019 wordt het wereldkampioenschap voor vogelkwekers gehouden in Zwolle. Diverse leden van De Vogelvriend Vorden willen daar schitteren en testen nu al hun vogels op de keurtafels van de kleinere wedstrijden en de aanstaande onderlinge wedstrijd.

Afgelopen weekend vielen diverse leden in de prijzen tijdens de jaarlijkse Kring-wedstrijd die dit jaar plaatsvond in Apeldoorn. Met bijna 700 vogels van 61 inzenders vanuit vijf verenigingen een goede prestatie. Ben Achtereekte werd bijvoorbeeld hoofdgroepkampioen parkieten met een Turquoisine parkiet wildkleur van 94 punten. Hij was daar blij mee, maar vond tegelijk dat de keurmeester zijn vogel wat overschatte. "Het keursysteem bepaalt sinds kort dat er tussen de beste drie vogels in een klasse altijd een punt verschil moet zitten. De keurmeester heeft mijn vogel daardoor opgewaardeerd. Ik vraag me wel af of ik die punten straks ook krijg op een andere wedstrijd", aldus Achtereekte.
Bennie Horsting werd in het generaal klassement dat gespeeld wordt over de beste zeven vogels van iedere inzender vijfde en was daarmee de hoogst genoteerde Vogelvriend. Hij behaalde onder andere met zijn grote barmsijs agaat pop van 93 punten het hoofdgroepkampioenschap binnen van Europese cultuurvogels. Verder won hij de eerste prijs bij de kleurkanaries met een stam agaatopaal geel mozaïek type 1 van 371 punten en een derde prijs met een isabelopaal geel mozaïek type 1 van 93 punten.

Vier identieke vogels
Adrie Groen haalde met een stam kleurkanaries isabel wit een eerste prijs binnen, door vier bijna identieke vogels op de keurtafel te krijgen door de keurmeester samen gewaardeerd met 371 punten. Met een enkeling agaat wit dominant van 93 punten behaalde hij tevens een eerste prijs. Tonnie Bielderman deed hetzelfde maar dan met een stel kleurkanaries agaatopaal geel schimmel van 185 punten en een stam postuurkanaries Yorkshire lipochroom schimmel van 369 punten.
Geert Jansen werd met zijn zwart rood intensieve kleurkanaries bij zowel de stammen als stellen eerste met respectievelijk 372 en 185 punten. Jan Berendsen kreeg van de keurmeesters een tweede prijs voor zijn stel witte rijstvogels van 181 punten. Evert van der Wal behaalde een eerste prijs met zijn driekleurglansspreeuw van 93 punten. Bais legde beslag op een derde plaats met zijn Chinese dwergkwartel opaal haan van 89 punten.
Voorzitter Kees Bink tenslotte werd bij de grote grasparkieten ook hoofdgroepkampioen met een lichtgroene van 92 punten en met diezelfde kleurslag behaalde hij ook een eerste prijs bij de stellen van 183 punten. Met een cinnamon lichtgroen van 91 punten en een lutino van 90 behaalde hij ook nog een tweede en derde plaats. Met 181 punten haalde hij ook de tweede plaats binnen met een stel Grijsrugdwergpapegaaien groen van 181 punten.

Almen
In de week daarvoor behaalden vier leden van De Vogelvriend ook al elf keer goud op de open nationale wedstrijd in Lochem, die al jaren in Almen wordt gespeeld. Hier bestond het deelnemersveld uit 94 inzenders met 1116 vogels. J.D. Oudenampsen won goud met een stel kleurkanaries zwart wit met 183 punten en met een enkeling met 92 punten. Zilver behaalde hij met een stel bruin rood mozaïek type 1 met 181 punten en bij de enkelingen goud met 92 punten. Met een type 2 behaalde hij ook goud met 91 punten. Met een zwartjaspis rood mozaïek won hij nogmaals goud met 91 punten en met een bruin opaal zilver met 90 punten.
Bennie Horsting behaalde vijf keer goud met zijn kleurkanaries: stel agaatopaal geel mozaïek type 1 183 punten; met hetzelfde type enkeling 92 punten en met type 2 enkeling 91 punten en met de agaat topaas geel type 1 en 2 beiden 91 punten. Kees Bink scoorde in de groep Grasparkieten met een groene man goud met 91 punten en een cinnamon groene pop zilver met 90 punten. Bij de grijsrug dwergpapegaaien behaalde hij goud met een lutino man van 91 punten.
J.T. Bais viel met zijn vogels net buiten de prijzen, maar had de week daarvoor met zijn Chinese dwergkwartels zeer goede resultaten behaald in Brummen bij een open nationale wedstrijd.

Meer berichten