Het rijk geïllustreerde boek 'Verhalen rondom Huize Baak' van Frans Helmich is onder andere bij het Wapen van Baak te koop. Foto: Alice Rouwhorst
Het rijk geïllustreerde boek 'Verhalen rondom Huize Baak' van Frans Helmich is onder andere bij het Wapen van Baak te koop. Foto: Alice Rouwhorst

Verhalen rondom Huize Baak

Baak – "Nee, ik heb geen boek geschreven, dat hebben andere geschiedschrijvers gedaan. Ik heb verzameld, geknipt en geplakt en dat bijeengebracht. En al dat materiaal is nu gebundeld in een boek", zegt Frans Helmich bescheiden. Hij is de tweede zoon van Werner Bernard Helmich, de laatste Heer van Baak, die in totaal drie kinderen had samen met zijn vrouw Alda.

Door Alice Rouwhorst

Drie jaar was Frans toen hij in het najaar van 1956 verhuisde van Huize Baak naar Velp met zijn ouders, broer Ernest en zus Pia. De (te) hoge financiële lasten noopten de familie om het huis te verkopen, maar de landerijen buiten de gracht bleven in het bezit van de familie. Ondanks het feit dat Frans dus maar zeer kort op Huize Baak heeft gewoond en er amper herinneringen aan heeft, en nu ook niet woonachtig is in het dorp, heeft hij nog steeds een sterke band met het dorp. "Zeker naarmate ik ouder word raak ik steeds meer geïnteresseerd in mijn voorgeslacht en de geschiedenis van Baak. Vragen als: Hoe komt de familie Helmich aan Huize Baak? Wie was de eerste Van der Heijden? Wie waren de bewoners van Huize Baak, ook na 1956?, wil ik graag beantwoord hebben." Aangespoord door zijn gezin en mensen om hem heen waarvoor hij als vraagbaak diende in hun zoektocht naar informatie over familie van zijn voorvaderen en vroegere bewoners van Huize Baak, is Frans vanaf februari van dit jaar bezig met het realiseren van het boekwerk. "Een mens heeft nu eenmaal de behoefte om iets aan de volgende generatie door te geven."

Dank aan velen
Zondag 4 november werd het resultaat van al het werk, het boek 'Verhalen rondom Huize Baak' gepresenteerd aan alle genodigden op de deel bij het Wapen van Baak. De uitgever George Diepenmaat richtte zich tot Frans en feliciteerde hem met het eindresultaat ."Het schrijven van een boek is een emotioneel gebeuren en het is een boek vol emotie geworden". Margreet, de vrouw van Frans en hun drie kinderen Marjan, Jorien en Pim kregen uit handen van Diepenmaat het eerste boek van hun man c.q. vader uitgereikt. Frans nam daarna het woord en heette alle aanwezigen van harte welkom en verhaalde over de totstandkoming van zijn werk. Daarna bedankte hij elf personen in het bijzonder voor hun bijdrage in welke vorm dan ook aan het boek. Zij ontvingen na een persoonlijk en soms emotioneel dankwoord een exemplaar uit zijn handen.

Huize Baak, zijn bewoners en de daarbij behorende anekdotes
'Verhalen rondom Huize Baak' geeft een sfeervolle impressie van de geschiedenis van Huize Baak en haar bewoners, de historische kerk, het café en de hedendaagse wandelroutes in negen hoofdstukken. Over de familie Van der Heijden en de kerkanekdote, over de familie Helmich en de totstandkoming van de St. Martinuskerk, een buitenechtelijk kind, het leven voor en tijdens de oorlog in Huize Baak. En over de bewoners na het vertrek van de Helmichen: de Dochters van de Liefde van de Orde van de Heilige Vincentius van Paolo, familie Van Gelder, de Focolarebeweging Mariapoli en de huidige eigenaren, de internationale interkerkelijke christelijke organisatie Ellel Ministries. Frans wijdt zijn laatste twee hoofdstukken in het boek aan de Helmichwandelroutes en het café restaurant het Wapen van Baak, die van oudsher verbonden zijn met Huize Baak. Frans: "Ik heb veel oud materiaal zoals foto's, schilderijen, krantenberichten en filmmateriaal in het bezit. Hier kon ik uit putten. Een achterneef heeft genealogisch onderzoek gedaan van de familie. Dit gaat terug tot 1400. Ook het boek 'De Heerlijkheid Baak, geschiedenis van een Achterhoeks dorp' van Jan Koekoek was een waardevolle bron. Ik had alles in een Word document opgemaakt en dacht het zelf wel te kunnen printen en op de markt brengen. Maar ik heb het toch groter en professioneler aangepakt door een uitgever in de hand te nemen. Ik heb het materiaal ondergebracht bij George Diepenmaat in Dieren op aanraden van Hans Hermsen en Herman Krans, advocaten te Zutphen. Dat was een goede keus. Ik ben trots op het resultaat!"

Verkoop
Het rijk geïllustreerde boek is te koop bij het Wapen van Baak en verschillende boekhandels in Zutphen, Doesburg, Doetinchem, Gorssel, Brummen, Warnsveld en Vorden voor vijftien euro. "Voor (oud) Bakenaren zal het boek veel herkenning opleveren. En voor ieder ander die geïnteresseerd is in geschiedenis is het de moeite waard." Op de vraag of Frans de smaak te pakken heeft van het schrijven na dit eerste boek, antwoordt hij: "Ik ben uitgekletst…. Ik heb niks meer te vertellen…"

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden