Een van de Vordenaren die een afvalbak geadopteerd heeft is Antoon Peters. Foto: Jan Hendriksen
Een van de Vordenaren die een afvalbak geadopteerd heeft is Antoon Peters. Foto: Jan Hendriksen (Foto: )

Antoon Peters: 'Het geeft mij grote voldoening'

Oproep tot adopteren van afvalbakken

Door Jan Hendriksen

VORDEN – Vordens Belang en de Vordense Marre Heersink zijn sinds afgelopen voorjaar bezig de afvalproblematiek in Vorden onder de loep te nemen. Eén van de bezuinigingen van de gemeente Bronckhorst is namelijk het verminderen van het aantal afvalbakken. In 2013 stonden er nog vierhonderd afvalbakken in de gemeente Bronckhorst die op jaarbasis goed waren voor 10.000 kilogram aan afval. Tegenwoordig staan er nog maar 250 afvalbakken.

Samen met medewerker Martin Niessink (Cluster Buiten) van de gemeente Bronckhorst proberen Marre Heersink (namens Rabobank Noord -Oost Achterhoek) en Vordens Belang weer meer afvalbakken op locaties te verkrijgen in Vorden. Van de 250 afvalbakken in de gemeente Bronckhorst zijn er ongeveer honderd geadopteerd door inwoners van Bronckhorst. Zo ook enkele tientallen in Vorden. Dat laatste aantal willen Marre Heersink en Vordens Belang graag uitbreiden. "Zij die een afvalbak adopteren hebben dan recht op een extra grijze container die vervolgens aan de weg gezet kan worden. Voor het buitengebied gelden de bestaande regels met betrekking tot het afhalen.

Bronckhorst kent volgens Harry Jansen een zeer actieve groep vrijwilligers die zich onder meer via diverse werkgroepen zich jaarlijks bekommeren over het zwerfvuil. Harry Jansen: "Door middel van adopteren van een afvalbak zou dit zwerfvuil nog meer kunnen worden teruggedrongen. Op sommige plekken in Bronckhorst (Vorden) zie je grijze zakken op vaste punten hangen. Deze zakken worden door vrijwilligers opgehangen en tevens geledigd en vervangen. Dit initiatief dient middels adoptie van afvalbakken een vervolg te krijgen.

Een van de Vordenaren die een afvalbak geadopteerd heeft is Antoon Peters. Op de hoek van de Ruurloseweg met de Schuttestraat ledigt Peters met grote regelmaat deze afvalbak. "Nadat ik de afvalzak heb verwisseld in de bak maak ik via een e-mailbericht aan de gemeente Bronckhorst melding dat de volle afvalzak kan worden opgehaald. En ik moet zeggen, dat gebeurt dan altijd ook op zeer korte termijn. Op deze manier werk ik mee aan een beter en schoner milieu. En dat geeft mij grote voldoening." Ook verschillende scholen en verenigingen hebben inmiddels al een zwerfvuilbak van de gemeente geadopteerd. "Maar het blijkt maar al te vaak dat dit niet voldoende is. We gaan allemaal toch voor een schoner Vorden", aldus Marre Heersink en Harry Jansen.

Vordenaren die een afvalbak willen adopteren of meer informatie willen kunnen contact opnemen met Vordens Belang via het e-mailadres. Ook bij de gemeente Bronckhorst is hierover informatie te verkrijgen.


vordensbelang@gmail.com

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten