Onder de tonen van de midwinterhoorns ontstond er een lange rij wachtende wandelaars voor de uitgifte van de erwtensoep. Foto: Jan Hendriksen
Onder de tonen van de midwinterhoorns ontstond er een lange rij wachtende wandelaars voor de uitgifte van de erwtensoep. Foto: Jan Hendriksen

Ruim 630 wandelaars genoten van Winterwandeling Wildenborch

Algemeen

WILDENBORCH – Midwinterhoornwandelingen waarbij het sonore geluid van de horens te horen waren, waren in de afgelopen adventstijd populair. Zo ook op de laatste dag van de adventsdag afgelopen zondag in buurtschap De Wildenborch. Daar organiseerde de Kapelcommissie van de Wildenborchse Kapel namelijk de jaarlijkse Winterwandeling, waaraan ruim 630 wandelaars deelnamen.

Door Jan Hendriksen

Het was zondag Driekoningen. De laatste dag in de adventstijd dat de midwinterhoornblazers hun sonore geluid van de 'olde roop' volgens de aloude traditie mogen laten horen. Dat had tot gevolg dat een recordaantal van 25 midwinterhoornblazers zich hadden verspreid over de zeven en veertien kilometer lange wandelroutes in buurtschap De Wildenborch. Over de geschiedenis van de midwinterhoorntraditie gaan verschillende verhalen. Sommigen beweren dat het een oud-Germaans gebruik is. In de winter zouden de boze geesten en de donkere dagen weggeblazen worden, ofwel viering van de zonnewende. Een andere stroming wijst op een katholieke traditie, waar het geschal de komst van Christus aankondigt. Vandaar dat de blaasperiode is gestoeld op christelijke feestdagen.

Bij de startlocatie hadden zich zondag op de parkeerplaats van Kapel Wildenborch een aantal midwinterhoornblazers van de Midwinterhoorn Blaozers uit Geesteren en van de Reurlse Midwinterhoarn Blaozers uit Ruurlo verzameld. Rinus Rhebergen van de Midwinterhoorn Blaozers uit Geesteren is een fervent blazer en bouwer van midwinterhoorns. "We blazen vanuit onze bedoeling om de traditie te handhaven. Daarnaast vinden wij het leuk om elkaar te ontmoeten, te oefenen en met elkaar voor publiek te blazen", zo verklaarde Rhebergen die liet weten dat men zondagavond naar goede traditie de adventtijd officieel zou gaan 'afblazen'. "We staan dan bij de invalswegen van Geesteren te blazen om elkaar vervolgens 's avonds in het dorpshuis te ontmoeten om met een gezellige avond het 'blaasseizoen' af te sluiten."

Voor de 28ste editie van de Winterwandeling Wildenborch bestond zondag een grote belangstelling. Door de grote toeloop moesten de organisatoren alle zeilen bijzetten om alle deelnemers van een parkeerplaats en van een lekkere warme kop erwtensoep te voorzien. Herman Wezinkhof appte vanaf de rustlocatie, waar de deelnemers op de erwtensoep werden getrakteerd, veelvuldig naar de kapel waar de grote ketels met erwtensoep werden opgewarmd. Mede omdat de eerste rustlocatie al vroeg in de route was opgenomen, ontstond er een korte wachttijd voordat de deelnemers van een kop soep werden voorzien.

In de wandelroutes was ook Pinetum de Belten opgenomen. En dat verraste menig deelnemer. Jan en Anja Slagt, die sinds twee jaar in buurtschap Wildenborch wonen, genoten van de Winterwandeling. "We hebben weer enkele nieuwe mooie plekjes ontdekt en ook de Belten verraste ons." Intussen verwelkomde Noam Shalgi, die samen met Erik Ebbink de twee wandelroutes hadden uitgezet, de laatste wandelaars die zich nog iets na het sluitingstijd wilden inschrijven. Harrie Dinkelman en Frans Staring deelden nog snel de tegoedbonnen voor de erwtensoep, glühwein en/of warme chocolademelk en een belegd broodje uit aan de vier wandelaars uit Lochem, Holten en Zutphen. Inmiddels werden in de keuken van de kapel de extra aangerukte blikken erwtensoep opgewarmd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant