Rob en Janneke Staphorst (l) hebben na zes jaar afscheid genomen van 'De Gravin van Vorden'. Wim Schulz (r) is de nieuwe eigenaar. Foto: Jan Hendriksen.
Rob en Janneke Staphorst (l) hebben na zes jaar afscheid genomen van 'De Gravin van Vorden'. Wim Schulz (r) is de nieuwe eigenaar. Foto: Jan Hendriksen.

Henk Schulz nieuwe graaf van 'De Gravin'

Algemeen

Oude eigenaren Rob en Janneke Staphorst toe aan nieuwe uitdaging

Door Jan Hendriksen

VORDEN - 'De Gravin van Vorden' heeft sinds 1 maart een nieuwe graaf. Henk Schulz (59) is vanaf die datum eigenaar en exploitant van het hotel-restaurant aan de Stationsweg in Vorden.

Na zes jaar waren de vorige eigenaren Rob Staphorst (63) en Janneke Staphorst-Veldt (50) toe aan een nieuwe uitdaging. Welke? "Dat zien we nog wel. Iets in de horeca. Dat ligt wel voor de hand. Maar we gaan eerst een aantal maanden van onze rust genieten", zegt het echtpaar na zes intensieve horecajaren in Vorden.
Hun opvolger
is een veelzijdig en ervaren horecaman. Diverse disciplines binnen het horecavak heeft hij zich in de afgelopen vier decennia eigen gemaakt, in binnen- en buitenland. "Diversiteit en kundigheid is mijn motto, dankzij vele jaren ervaring als kok in alle segmenten van horeca, catering en aanverwanten", zo verklaart Schulz, die nu nog met zijn partner in Hilversum woont. Hij ging laatste jaren als 'The Naked Head Chef' door het leven. "Ik was als culinaire duizendpoot onder andere te boeken als freelance kok voor bedrijfshoreca, banqueting werkzaamheden en a la carte. Maar ook verzorgde ik kookworkshops als men interesse had om de fijne kneepjes en kookmethoden te ervaren. Daarnaast verzorgde ik demonstraties voor het koken van proeverijen voor onder meer beurzen en supermarkten."
Schulz exploiteerde in het verleden ook al eens een horecaonderneming. "Dat was in de jaren negentig van de vorige eeuw in Kaapstad, in Zuid-Afrika. Na zes jaar heb ik daar afscheid van genomen en vervolgens ben ik via omzwervingen in onder meer Spanje en Zwitserland teruggekomen naar Nederland. De wens om ooit nog weer eens zelfstandig eigenaar van een horecaonderneming te zijn heb ik nu in Vorden in vervulling laten gaan." Vorig jaar oktober kwam Henk Schulz 'De Gravin van Vorden' tegen en al snel daarop raakte hij met Rob en Janneke Staphorst in gesprek. "We zijn relatief snel tot zaken gekomen", zo blikt Schulz terug op de afgelopen maanden.

Intern
In de komende weken blijft het hotelgedeelte gewoon geopend voor gasten. Het restaurant is daarentegen, behoudens voor de hotelgasten, nog even gesloten. "We gaan intern wat kleine aanpassingen plegen. In de loop van volgende maand gaat het alweer open." Schulz is net als Rob Staphorst een liefhebber van de Franse keuken. En die is straks ook terug te vinden op de vernieuwde menukaart, van eenvoudig tot culinair. Al het personeel heeft gelegenheid gekregen om in dienst van de nieuwe exploitant te komen. "Ik wil 'De Gravin van Vorden' grotendeels in het karakter en de sfeer van de Staphorsts voortzetten. Ook de naam blijft hetzelfde. Die is inmiddels een begrip. En dat moet je niet veranderen", zo zegt Schulz terwijl er diverse langstrekkende Pieterpad-wandelaars graag even een kopje koffie willen drinken. "We zijn helaas gesloten", excuseert Schulz zich bij de wandelaars.

Reikhalzend
Het hotelgedeelte van 'De Gravin' herbergt vijftien kamers en een tuinhuis. Daaronder zijn enkele budget-kamers (voor bijvoorbeeld Pieterpad wandelaars), maar ook comfortabele kamers, en zelfs wat luxere kamers. Het tuinhuis is geschikt voor twee tot vier personen. het staat los van het hotel in de ruime tuin en heeft een grote huiskamer en even zo groot balkon. 'De Gravin van Vorden' is aangesloten bij 'Logis hotels', een organisatie voor zelfstandige hoteliers en is lid van 'Wild eten in de Achterhoek'. De ligging van 'De Gravin van Vorden' sluit perfect aan op de talrijke wandel- en fietsroutes. "En ook de nabijheid van een station is natuurlijk perfect", ervaart Schulz nu al. Hij kijkt dan ook reikhalzend uit naar het nieuwe 'toeristenseizoen' dat voor de deur staat. 'We zijn er bijna klaar voor."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant