Afbeelding

Welzijn Vorden bouwt door

Algemeen

Organisatie wil zich nog meer profileren met activiteiten, cursussen en diensten

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Actief zijn en blijven, anderen ontmoeten, jezelf ontwikkelen en je plek vinden. Dat zijn misschien wel de kernwoorden voor de taken van Welzijn Vorden. De deelnemers en vrijwilligers geven daaraan inhoud: Welzijn Vorden ondersteunt en faciliteert. Iedereen uit Vorden, Wichmond en Kranenburg kan meedoen aan de activiteiten, cursussen en diensten die worden georganiseerd. En dat er zijn er heel wat.

Maar het bestuur van Welzijn Vorden is van mening dat nog veel Vordenaren niet precies weten wat de stichting zoal doet. Daarom bestaat de behoefte om zich in de komende tijd verder te profileren. Naast de 'column' in Contact Bronckhorst Noord wil Welzijn Vorden nog meer naar 'buiten' treden. Beginnend met dit artikel.
Als we samen met secretaris Jan Ilsink en bestuurslid Anne-Mieke Jansen op de Haar van Welzijn Vorden kennismaken in een van de vergaderruimten van Het Kulturhus wordt snel duidelijk dat de welzijnsorganisatie een breed scala aan activiteiten, cursussen en diensten aanbiedt. Al die bezigheden worden vanuit het bestuur door (vrijwillige) coördinatoren ondersteund en begeleid. "En daarvoor zijn we al onze tientallen vrijwilligers zeer dankbaar. Want zonder hun hulp is dat alles niet te organiseren", zegt Jan Ilsink. Het gaat onder meer om het Repaircafé, sport en spel, stijl- en volksdansen, wandelen/nordic-walking, gymnastiek, het aanschuifatelier, de duofiets, een hobbyclub, de Kunstbus en koersbal. Verder behoren de Bezoek- en Ondersteuning Service- (BOS) en het Maatjesproject alsmede de Ontmoeting en Dagbesteding tot het programma evenals de vervoersdienst. En ook het cursuspakket is groot: iPad/Tablet, samen lezen, samen schrijven en schilderen behoren tot de mogelijkheden. In de tweewekelijkse 'columns' in Contact Bronckhorst Noord op pagina drie, die mogelijk naar een wekelijkse frequentie wordt verhoogd, worden ze veelal uitgebreid opgesomd.

Samenhangend
Welzijn Vorden heeft onder meer als doel dat ouderen actief zijn en blijven, anderen kunnen ontmoeten, zichzelf blijven ontwikkelen en een eigen plek vinden. Het 'werkgebied' van de stichting beslaat het gebied van de voormalige gemeente Vorden. "We proberen dit doel onder meer te bereiken door een samenhangend welzijnsbeleid te voeren dat is gericht op zelfstandigheid, gelijkwaardigheid, maatschappelijke integratie en emancipatie van de inwoners. Dat beleid uit zich in het initiëren, organiseren en coördineren van activiteiten en cursussen, het (doen) verlenen van diensten en het onderhouden van contact met de coördinatoren die met de vrijwilligers samenwerken", zegt Anne-Mieke Jansen op de Haar. Nagestreefd wordt het zoveel mogelijk samenwerken met andere organisaties zoals de ouderenbonden in Vorden en het Sociaal team van de gemeente. In dit verband is van belang te vermelden dat Welzijn Vorden in 2014/2015 is omgevormd van een professionele welzijnsorganisatie tot een vrijwilligersorganisatie. "Waar wij voorheen zelf een welzijnswerker in dienst hadden, is deze uiteindelijk in dienst gekomen van de gemeente", aldus Ilsink die daaraan zorgelijk toevoegt dat die reorganisatie niet in alle opzichten goed is doordacht en uitgevoerd. Verder participeert Welzijn Vorden in de Vitale Kern Vorden.

Subsidie
Als thuisbasis voor de activiteiten, cursussen en diensten dient veelal Het Kulturhus. "We kunnen beschikken over verschillende ruimten waar de activiteiten plaatsvinden. Zo zijn er vergaderruimten, maar ook maken we gebruik van de Soos en de oude Raadszaal. En de hobbyclub, die op drie ochtenden in de week bijeenkomt, beschikt over een eigen hobbykelder in Het Kulturhus. Voor het Repaircafé, dat elke tweede zaterdag van de maand reparaties verricht aan defecte apparaten en kleding, zijn er plannen om dit van Het Kulturhus over te plaatsen naar De Werf die in de komende tijd een flinke uitbreiding ondergaat. Daarover zijn we in gesprek met De Werf die ons trouwens - net als andere goede doelen - jaarlijks financieel steunt", aldus Ilsink. Financieel is Welzijn Vorden overigens afhankelijk van de jaarlijkse subsidie van de gemeente Bronckhorst. Een deel daarvan is bestemd voor administratief medewerkster Willy Gotink die op basis van acht uur per week voor Welzijn Vorden werkt. Daarnaast betalen de deelnemers aan de verschillende activiteiten, cursussen en diensten een bescheiden eigen bijdrage.

Informatie
Voor meer informatie kan men telefonisch contact opnemen met Willy Gotink: 0575-553405. Zij is op dinsdag en donderdag van 09.00-11.00 uur telefonisch bereikbaar. E-mailen kan ook: info@welzijnvorden.nl. Voor nog meer informatie: zie ook de website.

www.welzijnvorden.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant