Het bord dat bij de zilverlinden werd geplaatst. Foto: Jan Hendriksen
Het bord dat bij de zilverlinden werd geplaatst. Foto: Jan Hendriksen (Foto: )

Bord bij de drie zilverlinden in het centrum onthuld

VORDEN – In het bijzijn van afgevaardigden van de gemeente Bronckhorst, Vordens Belang, Vereniging Bomenbelang Bronckhorst, Werkgroep Leefbaarheid Vorden en Da Vinci for Hair werd donderdag 7 maart door wethouder Paul Hofman van de gemeente Bronckhorst een bord bij de aanplant van de drie zilverlinden in het plantsoen in het centrum van Vorden onthuld. Op het bord staat de tekst 'Zilverlinde – Tilia tomentosa. Geplant 31 januari 2019 als vervanging van de monumentale paardenkastanje mede mogelijk gemaakt door Gemeente Bronckhorst, Vordens Belang, Vereniging Bomenbelang Bronckhorst, Werkgroep Leefbaarheid Vorden en Da Vinci for Hair'.

Door Jan Hendriksen

De onthulling van het bordje symboliseerde het eind van een opgave die vorig jaar juli werd ingeluid met het vellen van de bijna 250 jaar oude monumentale kastanje op deze plek. De boom was ziek en moest helaas worden gekapt. Wat volgde was een gezamenlijke zoektocht van gemeente Bronckhorst en inwoners naar een passende nieuwe invulling van dit stukje grond in het centrum van Vorden. En dat is gelukt. Inwoners kozen voor de aanplant van drie grote zilverlinden. Onder de drie zilverlinden zijn vlinderstruiken geplant en op de plek van de kastanje een groep kardinaalshoeden, die prachtig verkleuren in de herfst. Door deze beplanting met de drie zilverlinden te combineren is er elk seizoen iets kenmerkendst te zien.

"Nu alle werkzaamheden zijn verricht is het tijd om samen een moment stil te staan bij het prachtige resultaat", aldus wethouder Paul Hofman tijdens de onthulling van het bord. Harry Jansen verklaarde namens Vordens Belang dat men indirect was betrokken bij het vellen van de oude monumentale kastanje doordat men 'schijven' van de kastanjeboom had verkocht, waarvoor een grote belangstelling bestond. "De opbrengst van de verkoop heeft duizend euro opgeleverd die we geschonken hebben aan Kringloopwinkel De Werf. En de keuze van Vorden voor de zilverlinden is reuze", aldus Jansen. Gosse Terpstra van de Werkgroep Leefbaarheid Vorden had een dossier bij zich waaruit bleek dat men in 1983 de oude kastanjeboom al wilde vellen. "Maar daar hebben we destijds een stokje voor gestoken omdat bij nader onderzoek de boom nog kerngezond bleek te zijn. En zie, de boom hield het nog 35 jaar vol. We zijn ook blij met de keuze van de Vordenaren voor deze zilverlinden."

Namens Vereniging Bomenbelang Bronckhorst bracht Joost Bakker de felicitaties over. De kastanjeboom vormde bijna twintig jaar lang het logo van Vereniging Bomenbelang Bronckhorst. Bakker bood aan de afgevaardigden een kaas-broodplankje van de voormalige paardenkastanje aan, die bomenbelang ook had verkocht. "De opbrengst van de 'plankjes' gaat in de verenigingskas waarmee we nieuwe bomen planten in de gemeente." Namens Da Vinci for Hair bracht Jim Heersink de felicitaties over en hij sprak de hoop uit dat zijn kleinkinderen in de toekomst van de zilverlinden kunnen gaan genieten.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten