Column Luuk Stam - Oude gemeentehuis

Oude gemeentehuis

De laatste keer dat ik in een echt Italiaans restaurant at, nam ik ossenhaas. Het was een keuze waar ik al snel spijt van had. Niet eens omdat het niet lekker was, want dat was het wel. Het kwam meer omdat we met een grote groep waren waardoor er enorm veel verschillende gerechten op tafel kwamen. Het één zag er nog lekkerder uit dan het ander. Nu scoren tomatensaus en gesmolten kaas bij mij per definitie al snel punten, maar dat bescheiden stukje ossenhaas lag er op dat verder hagelwitte bord gewoon nogal verlaten bij.

Het was een prima restaurant en een gezellige avond in Zwolle, maar het was niet zo'n gevalletje dat linea recta je top drie van lekkerste etentjes ooit binnenstormt. Die top drie waarin die keer met een onovertroffen mango-toetje als afsluiter bij mij met stip op één staat. Hoe dan ook; binnen niet al te lange tijd kunnen we in Hengelo op voor een herkansing als het gaat om Italiaans eten, want in het oude gemeentehuis aan de Raadhuisstraat opent een echt Italiaans restaurant, zo eentje die het niveau van de pizzeria flink ontstijgt.

Toen ik het bericht las, maakte mijn hart een vreugdesprongetje. Dat kwam niet zozeer door het feit dat hier straks een Italiaanse vlag komt te hangen, want het had van mij ook de Griekse of de Mexicaanse mogen zijn. Het kwam omdat er weer leven lijkt te komen in een pand dat al tijden leegstaat. Het kwam omdat verschillende partijen er eindelijk in geslaagd zijn om deze lastige puzzel te leggen.

Het oude gemeentehuis is niet zomaar een pand. Het is een beeldbepalend gebouw dat alleen al door de locatie een centrale rol in Hengelo speelt. Of beter gezegd; speelde. Want de voorbije jaren staat het erbij als een stationshal zonder dat er ergens een trein te bekennen is, als een hotel zonder gasten, als een bankgebouw zonder geld. De gemeente Hengelo is opgegaan in de nieuwe gemeente Bronckhorst, het gemeentehuis is verhuisd naar een nieuw modern pand en dit deel van het oude Hengelose gemeentehuis bleef eenzaam achter.

Een nieuwe invulling is zeer gewenst en dus was het bericht dat de gemeente Bronckhorst afgelopen week naar buiten bracht een fantastisch bericht. Met name van het zinnetje 'Het pand wordt met zorg in oude luister hersteld en is straks een parel voor Hengelo' kreeg ik een euforisch gevoel. Al was dat gevoel sowieso al niet ver weg door de gebeurtenissen van de avond ervoor in Turijn. Wat een kopbal van Matthijs de Ligt!

Natuurlijk moeten we in dit geval niet te vroeg juichen en moet alles nog tot uitvoering komen, maar de voortekenen zijn veelbelovend. Wanneer het oude gemeentehuis weer gaat leven, ben ik ervan overtuigd dat heel Hengelo daarvan meeprofiteert. De ondernemers die deze stap aandurven, wens ik alle succes van de wereld. Als het zover is, kom ik zeker langs voor een cappuccino of iets lekker van de kaart. Ik weet al wel wat het niet wordt.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden