Beeldhouwers aan het werk in het atelier bij De Gruitpoort in Doetinchem. Foto: Liesbeth Spaansen
Beeldhouwers aan het werk in het atelier bij De Gruitpoort in Doetinchem. Foto: Liesbeth Spaansen

Kennismaken met Beeldhouwerscollectief Doetinchem

Kunst4daagse 2019

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/KRANENBURG - De dertiende Kunst4daagse Bronckhorst wordt gehouden van Hemelvaartsdag 30 mei t/m zondag 2 juni. Vier dagen lang openen tussen 11.00 tot 17.00 uur vele kunstenaars, galeriehouders en (gelegenheid)kunstlocaties hun poorten voor een breed publiek. Deze week wordt Beeldhouwerscollectief Doetinchem voorgesteld.

"Dertig jaar geleden werden in de oude Gruitpoort in Doetinchem cursussen aangeboden om te beeldhouwen in hout, maar de drie groepen waren al snel vol en er was een wachtlijst. Arie Visser nam het toen op zich om als vrijwilliger een groep te begeleiden. Dat is het Beeldhouwerscollectief geworden," weet Ton Overmars, die na zijn werk als docent meubelmaker en machinaal houtbewerker in het oude Graafschap College bij het collectief aansloot. Hij was twintig jaar voorzitter van de club.

Inmiddels is er een nieuwe Gruitpoort en komt de groep, op dit moment een unieke club met dertig leden, daar elke week op donderdag- of vrijdagochtend bij elkaar om te werken aan hun houten beelden, ruimtelijke figuren of andere creatieve vormen. "De Atelierkaart van De Gruitpoort is niet voldoende, de kunstenaars zijn ook lid van de club en kunnen alleen dan op die dagdelen meedoen," legt Kees Nederkoorn, oud-wiskundeleraar en decaan op het Ludgercollege in Doetinchem uit.

"Ik zocht en vond een hobby na mijn pensioen. Mijn vrouw volgde hier keramieklessen en vond het een gezellige club. 'Ga eens kijken' zei ze. Het was zeker anders dan de kastjes die ik wel in elkaar timmerde en mijn wiskundig ruimtelijk inzicht komt me zeker van pas." Inmiddels is hij al twaalf jaar van de partij en zit als pr in het bestuur.

Edwin Vredeveldt is voorzitter en secretaris. "Ik volgde een cursus bij De Gruitpoort en had vier jaar les. Ik wilde graag blijven beeldhouwen in hout en sloot me vijf jaar geleden aan bij het collectief."

Erik Nieuwenkamp is jongste lid en vanwege zijn ervaring in bestuursfuncties ook al in het bestuur, als penningmeester. "Ik werd lid van het collectief in december vorig jaar met beeldhouwen in hout. Ik werkte als docent Creatieve Therapie op de HAN Nijmegen en heb met verschillende materialen gewerkt." Erik had in zijn vorige woonplaats Valburg een atelier aan huis en was na zijn verhuizing naar Doetinchem op zoek naar een nieuw atelier. Die vond hij bij De Gruitpoort. "Ik wilde graag samen met mensen werken en niet als docent."

De meeste kunstenaars van het Beeldhouwcollectief werken ook thuis. "Toch zitten ze in het collectief. Het sociale contact is heel belangrijk, even het huis uit. Daarnaast zijn zij elkaars inspiratie en stimuleren ze elkaar."

Tijdens een van de exposities telde Ton het aantal gebruikte houtsoorten: twintig. "Het zijn tuin-, park- of fruitbomen, zoals kers, noot, olijf, taxus," weet Ton. "We krijgen ook tips als er ergens een boom wordt omgezaagd om omwaait."

Het collectief exposeert vijf keer in het jaar, afwisselend in de Catharinakerk, de Kapel van Bronkhorst of het Fort bij Vechten. Tijdens de kunst4daagse Bronckhorst exposeert het collectief op het Wijngoed Kranenburg. "Het is een lust om daar te werken, in een natuurlijke entourage. Er is genoeg ruimte tussen de beelden," vertelt Ton enthousiast. "Van elke kunstenaar komen er een aantal werken in de kapschuur te staan, die vanaf de weg zichtbaar is en er zijn een aantal demonstraties."


www.beeldhouwerscollectiefdoetinchem.nl

www.kunst4daagsebronckhorst.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden