Foto: Nick Oostendorp

Column Luuk Stam - Rijdersparade

Rijdersparade

Wie er niet bij was, kon het bij het zien van de foto's amper geloven. "Zo druk!? Nu net? In de Spalstraat?" De allereerste rijdersparade voorafgaand aan de wegraces in Hengelo was vorig jaar een groot succes. Onder politiebegeleiding reden tientallen motoren en zijspannen vanuit het rennerskwartier bij de Varsselse molen naar het dorp, waar de gladiatoren van het asfalt zich middenin het centrum presenteerden aan het publiek.

Rondom races in Tsjechië en Duitsland is het al jaren een bekend fenomeen. De avond voorafgaand aan het raceweekend is hier steevast gereserveerd voor deze rijdersparade. De organiserende Hengelose Auto- en Motorvereniging (Hamove) koos vorig jaar vanwege dodenherdenking nog voor de donderdagavond, maar vanaf nu zal het ook hier op de vrijdag te doen zijn. Te beginnen komende vrijdagavond om klokslag zeven uur.

Ik kan niet wachten. Het was vorig jaar een machtig gezicht. Het was prachtig om de racebeesten die op zaterdag en zondag met snelheden van boven de 200 kilometer per uur over de Varsselring knallen te zien voortbewegen over de rode klinkers van de Spalstraat. Om tussen de gevels van de cafés aan de ene kant en de kerk aan de andere kant motorgeluid te horen klinken. Om de coureurs letterlijk aan te kunnen raken en een praatje te maken.

Met de rijders komen immers ook de mooie verhalen naar het dorp. Zo was er vorig jaar voor het eerst een Bulgaarse coureur, waar de Hamove speciaal een vlag voor moest aanschaffen. Er waren de Engelse zijspancoureurs, al wat meer op leeftijd maar met bakken vol passie voor alles waar benzine in moet. En uiteraard waren er de kleppers van het team Performance Racing Achterhoek, de mannen van Tonny Wassink.

Met de rijdersparade wil de Hamove het dorp nog nadrukkelijker bij de wegraces betrekken en de coureurs werken daar uiteraard graag aan mee. Ook zij hopen immers dat er veel publiek langs de baan staat te juichen als zij zondag het licht op groen zien gaan, met grote snelheid tussen de weilanden door zoeven, die ultieme uitremactie in de Molenbocht maken en wellicht zelfs het podium betreden en het volkslied horen klinken.

In het dorp moeten de Hengeloërs de doortocht op de zondag tegenwoordig missen, maar de nieuw in het leven geroepen rijdersparade maakt veel goed. En dan was vorig jaar nog min of meer een opwarmronde doordat veel rijders pas op vrijdag arriveerden. Dit jaar lijkt het een nog groter spektakel te worden. Eén van de cafés speelt er alvast mooi op in en heeft deze avond – naar goed voorbeeld vanuit Assen – omgedoopt tot de Nacht van Hengel.

Puntje van kritiek vorig jaar; ze waren in al hun enthousiasme wat vroeg. De kerkklok moest nog zeven uur slaan toen het motorgeweld zich al in het dorp meldde en dus waren nog niet alle belangstellenden gearriveerd. Eén van de organisatoren beloofde mij afgelopen weekend om dit jaar om zeven uur – 'en geen minuut eerder!' – vanaf de molen te vertrekken. Voor wie het dan nóg mist, zal ik een foto maken.


Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten