Een beeld van de eerste editie, in 2018. Foto: PR
Een beeld van de eerste editie, in 2018. Foto: PR

Dialectfestival Grenze(n)loos Plat(t) bij Erve Kots

Algemeen

'Umdat 't zo onmundig mooi is'

LIEVELDE - Na het succes van vorig jaar wordt dit jaar een tweede editie van het grensoverschrijdende streektaalfestival Grenzenloos Platt georganiseerd rondom Erve Kots in Lievelde, en wel op zondag 23 juni. Deelnemende artiesten, schrijvers, zangers, vertellers, dichters en toneelspelers komen uit het gehele Nedersaksisch taalgebied. Van Hamburg tot Münster en Bocholt en van Groningen, Drenthe, de Stellingwerven en Twente tot voorbij de Achterhoek.

De aftrap wordt om 10.30 uur gegeven door de Big Bang Big Band uit Twente. En daarna is er gedurende de hele dag gelijktijdig op maar liefst tien podia van alles te doen. Er is muziek, toneel, theater en cabaret. Er wordt uit eigen werk voorgedragen door bekende schrijvers en dichters. Denk aan Anne Doornbos (Drenthe), Attie Nijboer en Harmen Houtman (Stellingwerven), Dick ten Hoopen (Zuidwolde) en Annette Winkelhorst (West-Münsterland). Alles in de streektaal zowel van Duitse als Nederlandse zijde.
Optredens zijn er onder andere van cabaretière Nathalie Baartman uit Borne, de Tüdelband uit Hamburg, Dick van Altena uit Overbetuwe, Georg Bühren en Alexander Buske uit Münster, Los Bomberos en Erwin de Vries uit Groningen en natuurlijk ook van de Achterhoekse Band Boh Foi Toch. Maar er zijn er meer, de volledige lijst is te lang om ze hier allen te noemen; die is te vinden op www.dialectkring.nl.
Voor kinderen is er kindertheater van theatergezelschap Warboel dat speciaal een aantal liedjes in het dialect heeft opgenomen. Bovendien komt er een lesbrief bij, zodat de cd later op de basisschool gebruikt kan worden als lesmateriaal. Boekenliefhebbers kunnen snuffelen tussen oude en nieuwe streektaalboeken, en er is een klein filmtheater. Kortom er is teveel om op te noemen voor alle leeftijden.
Natuurlijk hoopt de organisatie op goed weer, maar er is een alternatief: bij slecht weer kan het evenement binnen in de verschillende zalen van Erve Kots plaats vinden. Om even na 11.00 uur opent Jan Markink, gedeputeerde van de provincie Gelderland, samen met een Duitse collega-bestuurder het festival en 'dan kan 't los gaon!'

Het evenement vindt plaats bij Erve Kots, Eimersweg 4 in Lievelde, van 10.30 tot 18.00 uur. De entree kost voor volwassenen 15 euro; voor kinderen tot en met 12 jaar is de entree gratis en jongeren van 12 tot 18 jaar betalen 7,50 euro.
Voor de organisatie tekenen: Stichting Achterhoek Spektakel, Dialectkring Achterhook en Liemers en Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek-Westmünsterland.


www.dialectkring.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord