Het groen moet nog aangeplant en het informatiepaneel geplaatst. Als dat klaar is, is Baak een uniek stukje historie rijker. Officiele opening op zaterdag 15 juni. Foto: Alice Rouwhorst
Het groen moet nog aangeplant en het informatiepaneel geplaatst. Als dat klaar is, is Baak een uniek stukje historie rijker. Officiele opening op zaterdag 15 juni. Foto: Alice Rouwhorst

Opening project Tramstation Baak

Algemeen

BAAK – Van 1916 tot 1953 liep een tram van Zutphen naar Emmerik. Baak was één van de stations. Fred van der Mije en Werner Willemsen wilden dit stukje Achterhoekse, en specifieker dit stukje Baakse tramgeschiedenis aandacht geven die het verdiende. En dat is méér dan gelukt. Zaterdag 15 juni wordt een stuk oud origineel Baaks tramspoor geopend en een informatiepaneel onthuld door wethouder Buunk. Daarnaast is er op deze dag een lezing in de St. Martinuskerk over deze tramlijn door tramexpert de heer Jaap Nieweg. In het Martinushuus is op beide dagen een expositie te bewonderen over de tram in het bijzonder en het Gelderse openbaar vervoer in het algemeen van vervlogen tijden. Aanvang 13.00 uur in de Sint Martinuskerk.

Door Alice Rouwhorst

Ze hebben nog even de tijd om de puntjes op de spreekwoordelijke 'i' te zetten. Daarom zitten ze deze avond ook weer bij elkaar om de laatste voorbereidingen rond het monument en de expositie door te spreken. Het informatiebord 'Tramstation Baak', naar Duits voorbeeld, met foto's van het Baakse tramspoor en bijschriften in het Nederlands en Duits moet nog geplaatst en het groen moet nog geplant. Als dat gereed is komt er een eind aan een periode van veel uurtjes werk aan hun tramproject dat steeds groter werd. Samen vertellen ze over hoe het project groeide en groeide.

"Het is fantastisch om te zien hoeveel medewerking we krijgen uit verschillende hoeken. Verschillende bedrijven die ons ondersteunen. Vanuit de gemeente Bronckhorst heeft gebiedsambtenaar Arie Vries ons heel goed geholpen. Zelfs in weekenden en tijdens zijn vakantie reageerde hij op appberichten van ons. Een aantal enthousiaste vrijwilligers uit Baak heeft op een aantal zaterdagen een groenstrook aan de Zutphen Emmerikseweg vrijgemaakt, bijna tien meter origineel Baaks tramspoor neergelegd, een verhard pad aangelegd en een bank geplaatst. We hebben het zo origineel mogelijk aangelegd, dus zonder bielzen en keien." Het enthousiasme van beiden heeft aanstekelijk gewerkt. Initiatieven tot meer informatieborden bij voormalige stations of het onder de aandacht brengen van de geschiedenis, zoals in Hummelo en Toldijk komen voorzichtig van de grond. "We willen wel graag dat ze het zelfde worden als wat wij gemaakt hebben, zodat het één groot project wordt van Zutphen tot Emmerik met hetzelfde gezicht." Ook Achterhoek Toerisme heeft interesse in het project. Zij zien het als een mogelijke nieuwe toeristische route. "Maar dat gaan wij niet oppakken. Wij hopen dat dorpsbelangen organisaties en Historische verenigingen uit de dorpen waar de tram doorheen kwam dit idee omarmen en gaan zien als het project van het dorp. Voor ons houdt het straks op, maar we willen wel mensen in contact brengen met elkaar en als vraagbaak dienen. We willen de verbinding leggen. We hopen dat het verder groeit."

Unieke expositie
Door de aanleg van het spoor en het vergaren van informatie hebben Fred en Werner met heel veel instanties en mensen gesproken. "Er is zoveel te vertellen over de tramlijn en het Gelderse openbaar vervoer in het algemeen, dat we besloten hebben om aan de opening een expositie te koppelen. Vele instanties en particulieren verlenen hun medewerking. In het achterste gedeelte van de kerk, het Martinushuus, staat straks heel veel materiaal uit verschillende verzamelingen van particulieren en musea, dat nooit eerder bij elkaar tentoongesteld heeft gestaan! Dat is natuurlijk fantastisch! Uit het Museum Transit Oost uit Winterswijk komen historische Achterhoeks voertuigen, zoals een T Ford en een Bedford TK en andere spullen van de Tramperiode. Het Openbaar Vervoer en Speelgoed Museum (OVSM) uit Doetinchem heeft unieke voorwerpen uit het museum beschikbaar gesteld. Zo is er historisch beeldmateriaal van de tramlijn Zutphen – Emmerik en Doetinchem – Anholt/Isselburg. De historische verenigingen uit Zutphen en Gorssel dragen ook hun steentje bij aan de expositie met bewegend beeldmateriaal en een maquette en is de tramstichting Nederland aanwezig. Verder zijn er vrijwilligers met model banen en trams en eigen geschreven boeken.

De opening op zaterdag 15 juni start om 13.00 uur in de Sint Martinuskerk met de lezing van tramexpert Jaap Nieweg over de geschiedenis van de tramlijn Zutphen - Emmerik en daaraan gekoppeld over de ontwikkeling van de Geldersche Tram Wegen. De kerk is open vanaf 12.30 uur en is vrij toegankelijk voor een ieder die belangstelling heeft. Daarna wordt het monument onthuld aan de Zutphen Emmerikseweg tegenover café Herfkens en is de EXPO vervolgens te bezichtigen. Zondag 16 juni start de EXPO om 11.00 uur. De toegang is gratis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant