Derk Huizinga in de historische moestuin van kasteel Hackfort in Vorden. Foto: Liesbeth Spaansen
Derk Huizinga in de historische moestuin van kasteel Hackfort in Vorden. Foto: Liesbeth Spaansen

Met moestuinieren in de zomer ook de winter door

Informatieavond cursus Moestuin Aanleggen

Door Liesbeth Spaansen

HENGELO/VORDEN – Hij heeft een missie, Derk Huizinga van 'Eigen moestuin eigen voorraad'. "Ik wil mensen in aanraking brengen met het verbouwen van eigen groenten en fruit en de logische vervolgstap op tuinieren: conserveren van het voedsel, want er is altijd een overschot." De informatieavond voor deze cursus wordt in samenwerking met de gemeente Bronckhorst gehouden op maandagavond 1 juli bij de Keuken van Hackfort, Baakseweg 8 in Vorden. Aanvang 19.30 uur.

Vijf jaar geleden kwam Derk Huizinga voor een dag per week als vrijwilliger in de historische moestuin van kasteel Hackfort in Vorden. "Met vijftien vrijwilligers werken we in deze moestuin, waar geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. De oogst gaat naar de Keuken van Hackfort, de vrijwilligers en voorbijgangers die de groenten kopen."

"Ik heb iets met erfgoed en biologisch tuinieren. Het is een ontzettend inspirerende plek voor mij geworden. Deze groente vind ik beter smaken dan in de winkel," moet Derk bekennen. "Maar ik wilde niet alleen in de zomer eigen verbouwde groenten eten, ook wilde ik de winter overbruggen met eigen groente."

Hij ging alles lezen over conserveren van fruit en groenten. "De eerste winter heb ik het geprobeerd toe te passen en het lukte die winter door te komen met alleen eigen groenten. Dat gaf een kik, het geweldige gevoel van autonoom zijn. Al ligt er anderhalve meter sneeuw, ik hoef niet meer naar de winkel. Dat gevoel wil ik nu uitdragen."

Moestuin aanleggen, oogsten en conserveren
Om als cursusleider aan de slag te kunnen, richtte hij 'Eigen moestuin eigen voorraad' op. "Ik schreef een projectplan om deze cursussen aan te kunnen bieden." In de gemeente Oost Gelre voerde hij dit concept al uit. "De gemeente wilde een openbare moestuin realiseren en stelde een stukje grond beschikbaar. Toen kwamen 25 mensen naar de informatieavond en deden uiteindelijk 20 mensen mee."

Opzet cursus
De cursus bestaat uit twee werkochtenden moestuin aanleggen in het Solarpark aan de Stekweg in Hengelo op zaterdag 6 juli en zaterdag 13 juli, telkens van 9.30 uur – 12.00 uur, een workshop groente conserveren en een workshop fruit conserveren.

Op de twee werkochtenden moestuin aanleggen wordt naast het geven van een stukje theorie ook gezaaid en geplant. De vervolgavonden over groenten en fruit conserveren worden in de Keuken van Hackfort gegeven in de herfst, dit in overleg met de cursisten.

De gemeente Bronckhorst heeft maatschappelijke doelen geformuleerd in het Beleidsplan sociaal domein 2015-2018, waaronder 'Inwoners voelen zich gezond en zelfredzaam'. "Daar past dit project helemaal in en dat is ook mijn doel. Ik wil mensen bewust laten worden over hoe hun groente en fruit groeit en laten zien dat het gezond is. Het is een soort ideëel doel geworden, want mensen zijn het kwijt. De massaproductie is doorgeschoten, er wordt gespoten voor de houdbaarheid en gekoeld om producten vers te laten lijken."

De gemeente kende voor het plan zelfs een subsidie toe, zodat cursisten voor een klein bedrag kunnen deelnemen. Derk: "Het is een project waarmee de gemeente een gezonde leefstijl verder wil stimuleren."

Aanmelden cursus
Aan het eind van de informatieavond kunnen belangstellenden zich aanmelden voor de cursus. Het aantal plaatsen is beperkt. Zo nodig worden de aanmeldingen voor de cursus bepaald door de datum van aanmelden voor de informatieavond. Aanmelden kan onder vermelding van 'aanmelding informatieavond cursus moestuin' via email.


info@keukenvanhackfort.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden