Foto: Nick Oostendorp

Column Luuk Stam - Beste eikenprocessierups

Beste eikenprocessierups

We moeten praten. Het loopt uit de hand. Het loopt compleet uit de hand. Er is in Nederland bijna geen eikenboom meer te vinden waar u geen plekje heeft veroverd. In elk groenperkje, in elke straat, in elk dorp, in elke stad. U bent overal, u bent met ongelofelijk veel en u levert bakken vol irritatie op, letterlijk en figuurlijk. Uw haartjes beheersen ons luchtruim. Dit kan zo niet langer.

Heeft u enig besef van de ergernis die u aanricht? Weet u dat kinderen niet meer normaal in de speeltuin kunnen spelen zonder dat ze na afloop onder de rode bultjes zitten? Dat wij onze wandelingen en fietstochtjes compleet afstemmen op uw mogelijke aanwezigheid? Dat we iedere boom grondig bestuderen voordat we er in de buurt durven te komen? Het kan toch niet zo zijn dat u zelf plezier beleeft aan het verpesten van onze zomer?

Er zijn mogelijkheden om u te verwijderen, maar dat is een monsterklus in het kwadraat. De gespecialiseerde bedrijven zijn tot in september 2087 volgeboekt. Als we iedere Nederlander tussen de 18 en de 65 jaar verplicht zouden opleiden tot eikenprocessierupsbestrijder, dan nog bent u in staat om de dans te ontspringen. Kruipt u gewoon ergens in de grond om op een willekeurig moment weer op te duiken.

Gemeenten weten zich geen raad. Ze hangen speciaal voor u gemaakte rood-witte linten rondom bomen waar u een groepsverblijf heeft gecreëerd. Er zijn zelfs Kamervragen over u gesteld! Menigeen moet daarvoor eerst een karrevracht aan handtekeningen verzamelen of spandoeken in elkaar knutselen. U gaat gewoon met uw vrienden in een boom zitten.

Wij zijn zo klaar met u dat we van alles proberen om u naar de achtergrond te doen verdwijnen. We reizen massaal in het oranje naar Frankrijk om voetbalvrouwen aan te moedigen, we klagen over de hoge temperaturen, we maken noodnummers onbereikbaar en één van ons is zelfs 200 kilometer door Friesland gaan zwemmen. Het helpt allemaal niet veel. We blijven u in elke krant en in elk televisieprogramma tegenkomen.

Gelukkig komen daar ook de nodige tips langs. De eerste die we hoorden, was de tip om plakband te gebruiken. Spoelen met lauw water klonk al een stuk minder pijnlijk. Ook het slikken van hooikoortspilletjes zou kunnen helpen. En de meest recente: gebruik een föhn. Iets met stollende eiwitten. De rode vlekjes en de bijbehorende jeuk zouden er spontaan door verdwijnen.

Dat we er met z'n allen middeltjes tegen vinden, stemt ons hoopvol. Toch kijken we uit naar het moment dat we weer met een gerust hart onder een boom door kunnen wandelen. U en uw vrienden hebben er vast flink wat schik om gehad, maar het is mooi geweest. Kunnen we afspreken dat u volgend jaar wegblijft? Ergens in Lapland hebben ze vast nog wel een verlaten bosgebied met een paar eiken.

Mijn dank – en die van heel veel anderen – is alvast groot.

Met vriendelijke groet,

Luuk

PS. Neem alstublieft de teek mee.


Meer berichten