Hanskamp verkozen in de Top 3 innovatieve bedrijven

Hanskamp verkozen in de Top 3 innovatieve bedrijven

Henk Hanskamp. Foto: Bert Vinkenborg
Henk Hanskamp. Foto: Bert Vinkenborg

DOETINCHEM/BRONCKHORST - Op slechts een steenworp afstand van de grens met Bronckhorst aan de Broekstraat in het groene agrarische buitengebied ligt het pand van Hanskamp, een bedrijf dat zich bezighoudt met innovatie en het op de markt brengen van technische apparatuur voor de melkveehouderij. De jongste loot aan de stam van het bedrijf is het CowToilet, een systeem waardoor urine en mest van de koeien apart opgevangen worden. Hierdoor wordt vorming van het schadelijke ammoniakgas voorkomen. Hanskamp is uit 800 bedrijven verkozen in de Top 3 van meest innovatieve bedrijven. Dit grootschalige jaarlijkse onderzoek is uitgevoerd door de Innovatie Monitor onder leiding van Prof. dr. Henk W.Volberda van de Amsterdamse Business School van de Universiteit Amsterdam.

Door Bert Vinkenborg

Directeur-eigenaar Henk Hanskamp is trots op deze prestatie. De winnaar van het onderzoek was dit jaar VDL, dat op tal van industriële gebieden actief is. Henk Hanskamp: "Wij stonden op 24 juni met VDL en D2D Water Solutions in de finale. VDL is winnaar van de Innovatieprijs 2019 geworden. VDL is 800 keer zo groot als wij en hun ontwikkelbudget is 200 keer zo groot. Dat geeft aan dat wij voor onze bescheiden afmeting een grote impact op het gebied van innovatie leveren." Bij Hanskamp werken acht mensen in de ontwikkeling en de andere afdelingen bestaan in totaal uit 15 medewerkers.

'Op onze eigen wijze'
Hanskamp heeft een open bedrijfsstructuur. Dat is ook zichtbaar door de glazen wanden overal in het gebouw. Op de vraag wat he bedrijf zo bijzonder maakt, antwoordt de eigenaar-directeur: "Wij doen het eigenwijs op onze eigen wijze. Ik ben techneut én boerenzoon. Dat zit nog steeds in onze genen. Ik ga naast de boer staan en niet tegenover hem. Mijn boerenachtergrond is de basis van het bedrijf Hanskamp."

'Innovation for dairy farming' ofwel innovatie voor de melkveehouderij is het credo van Hanskamp. Volgens Henk Hanskamp moeten alle medewerkers hun kompas daarop gericht houden. "Als wij mensen aannemen moeten zij onderscheidend zijn en een aanvulling voor het team."

Eind 2020 komt het CowToilet op de markt. Er is marktonderzoek verricht waaruit blijkt dat het potentieel enorm is. Op dit moment is de certificeringsfase nog gaande. Het product is door octrooien optimaal beschermd. Volgens Hanskamp hoeft er niets aan toegevoegd te worden.
Volgens Hanskamp Is het bedrijf aan de Broekstraat niet te klein voor de groei waarop gehoopt wordt. "Wij doen aan outsourcing ofwel de uitbesteding van productie. De maakindustrie kan sommige dingen beter dan wij." De mate waarin Hanskamps producten onderscheidend zijn, zorgt ervoor dat Hanskamp aan het stuur blijft bij het op de markt brengen van het product.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden