Twee grafici in het MAS

Algemeen

VORDEN - De jaarlijkse zomertentoonstelling in het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst (MAS) biedt in augustus ruimte aan twee grafici: Wim Zurné en Peter Kalkowsky. Gelijktijdig zijn in het Vordense Kulturkus ook nog te zien: schilderijen en iconen van Agnes van den Brandeler,

Wim Zurné (Bemmel, 1953) studeert aanvankelijk bouwkunde in Nijmegen, maar switcht naar een studie Vrije Kunsten aan de Arnhemse Kunstacademie. Hij verwerft bekendheid met abstracte landschappelijke kleuretsen die tussen 1981 en 1988 ontstaan, maar maakt zich hiervan los na 1990, als hij in de ban raakt van fossielen en grottekeningen. In zijn werk probeert hij die natuurlijke uitstraling te bewerkstelligen door zijn tekeningen met zand of carborundum te strooien waarna ze gedrukt worden in diepdruk of in zeefdruk. Het idee is dat de afbeeldingen die zo ontstaan eruitzien alsof ze door de eeuwen zijn gevormd, in plaats van door mensenhanden.
Peter Kalkowsky (Bensberg, Dld. 1967) studeerde aan de Grafische Hogeschool te Aken. Hij beoefent verschillende technieken maar legt zich de laatste jaren - op zoek naar de perfecte lijn- vooral toe op een door hemzelf ontwikkelde techniek: de draaddruk, die ontstaat door draden te spannen in een raam, deze in te inkten en ze vervolgens als hoogdruk op papier af te drukken. Dit levert een patroon van lijnen op. Variaties zijn mogelijk door het gebruik van verschillende soorten draden (van wol tot glasvezel), door de meer of mindere fijnmazigheid van het patroon, door de richting van de gespannen draden, door het afdekken van delen van het raam en door het variëren van de inktopdracht.
De MAS-zomerexpositie in het Kulturhus is te bezichtigen van 2 tot en met 31 augustus. Het Kulturhus is op vrijdag en zaterdag open van 14 tot 17 uur. De entree bedraagt 4 euro.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant