Willem Regtop in natuurgebied Hassinkbos bij Epse, eigendom van Natuurmonumenten. Eigen foto
Willem Regtop in natuurgebied Hassinkbos bij Epse, eigendom van Natuurmonumenten. Eigen foto

Boswachter Willem Regtop neemt afscheid

Algemeen

VORDEN - Na zich jaren ingezet te hebben als coördinator van evenementen en organisator van activiteiten in en rondom kasteel Hackfort, doet Willem per 1 september een stapje terug als gastheer en ambassadeur van Natuurmonumenten. Als buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) zal hij nog vrijwillig een jaartje door het bos struinen. Op 13 september neemt hij na dertig jaar afscheid van Natuurmonumenten.

Door Liesbeth Spaansen

Willem Regtop, geboren in het Overijsselse Dalfsen, verhuisde als 19-jarige naar Rotterdam waar hij allerlei baantjes in de haven had. In zijn vrije tijd ging hij vaak de natuur in en vooral de duinen hadden zijn voorkeur. In diezelfde duinen van Oost-Voorne ontmoette Willem een boswachter van Natuurmonumenten en door hem werd hij eind jaren '70 vrijwilliger. Hij volgde de praktijkopleiding Bos- en Natuur in Schaarsbergen en liep stage bij het Zuid-Hollands Landschap. Willem solliciteerde bij Natuurmonumenten en werd, dertig jaar geleden, als excursieleider bij de Nieuwkoopse Plassen aangenomen.

Excursieleider op een Koninklijk schip
"Ik heb in Nieuwkoop ruim zestien jaar gewerkt. Ik was de schipper van de Botervloot, het schip van Hare Majesteit Koningin Beatrix. Ik heb haar en diverse ministers rond mogen varen." Willem heeft dit zestien jaar met veel plezier gedaan. "Ik werkte 60 tot 70 uur in de week en vond het tijd voor iets anders, wilde terug naar het Oosten en schreef op een vacature van Beheereenheid De Graafschap, met alle landgoederen rond Vorden: een groot gebied met een grote verscheidenheid aan natuur."

In 2003 verhuisde hij samen met zijn echtgenote naar Vorden. "Ik werd hier weer eerst excursieleider, want daar lag mijn vakkennis. Er waren toentertijd nog maar twee excursies per jaar, dus ik werd gevraagd dit opnieuw te ontwikkelen." Dat deed Willem met grote inzet en veel plezier. Anno 2019 zijn er nu excursies stinzenplanten, vleermuizen, reeën, dassen, uilen en tuinexcursies door de moestuin. Willem zette ook de Nachtwachter op de Achterhoekse kaart. "Dit is een excursie voor de jeugd waarbij kinderen van zeven tot twaalf jaar de liefde voor de natuur wordt bijgebracht," aldus Willem.
Ook de 'De Nacht van de Nacht' beleeft nu haar dertiende editie, mede dankzij de goede samenwerking tussen de Vordense middenstand en Willem. Hierdoor wordt hij ook wel 'het gezicht van Natuurmonumenten' in Vorden genoemd. De laatste veertien jaar organiseerde Willem ook tussen de twaalf en veertien concerten per jaar in de Westerholtzaal van Kasteel Hackhort.

Boa
Dertien jaar geleden werd Willem beëdigd als buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) en houdt hij toezicht in alle gebieden van Natuurmonumenten in de Beheereenheid Achterhoek en zal dit tot eind 2020 als vrijwillig toezichthouder blijven doen. De laatste vijftien jaar is er, volgens Willem, veel veranderd in het beroep van boswachter. "We deden vroeger als terreinmedewerker heel zwaar werk. We waren bijna altijd buiten, maaiden de rietlanden, baggerden sloten en kapten bomen. Het maai- en kapwerk wordt tegenwoordig gedaan door aannemers, in overleg met Natuurmonumenten. Nu zit je, als boswachter, meer op kantoor en communiceert met medewerkers en vrijwilligers. Daarnaast houden we ons bezig met contracten van boerderijen die Natuurmonumenten verhuurt of de pacht van boeren. Ook zijn de teams groter geworden, door het samengaan van verschillende eenheden tot de Beheereenheid Achterhoek."

Willem heeft dertig jaar met veel plezier bij Natuurmonumenten gewerkt. "Vanaf maart ben ik al niet meer aan het werk, ik had zoveel vakantiedagen," lacht hij. "Ik maak lange wandelingen, samen met mijn vrouw Ineke."

Vrijdagmiddag 13 september vindt het afscheid plaats van Willem. Wilt u ook Willem een hand schudden, meldt u zich dan vóór 11 september aan via BEachterhoek@natuurmonumenten.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant