Tekening van Hackfort. Foto: PR
Tekening van Hackfort. Foto: PR (Foto: )

Helen Niemeijer exposeert alvast in Dorpskerk Vorden

VORDEN - Ter gelegenheid van de (her)opening van de Dorpskerk Vorden, na de restauratie van de ramen en het orgel, vinden er in het weekend van 21/22 september enkele culturele evenementen plaats. Voorafgaand hieraan is er vanaf komende zaterdag al een tentoonstelling in de Dorpskerk: werken van Helen Niemeijer uit Vorden, die tot en met 22 september te zien zijn. Het is een selectie van vijftien jaar kerkbladtekeningen (vergroot en ingelijst).

Helen Niemeijer is voor velen een bekend persoon, die menigeen op wandelingen door Vorden en omgeving wel is tegengekomen. Zij vertelt: "Ik ben niet alleen 'illustrator' van het kerkblad, er is ook wat ruimte in de kerk voor een kijkje in mijn werk uit vervlogen tijden en wat stukken uit recente tijd."
"Tekenen en schilderen is mijn leven. Ik won twee eerste prijzen (goed voor opdrachten), gaf veel les en organiseerde groepjes met model, waar ik dan gelukkig soms zelf aan mee kon doen. Maar even een stapje terug. We woonden drie jaar in Curaçao, twaalf jaar op Bermuda en zeven jaar in Amerika. Daar kon ik eindelijk gaan studeren (aanvankelijk psychologie ) maar na twee jaar miste ik het schilderen zó, dat ik naar de kunstacademie overstapte en psychologie als bijvak nam. Wat heerlijk was dat, al die gelijkgestemde mensen om me heen…"
"Inmiddels was ik wel al 42 jaar. Voor de academie en erna werkte ik veel in opdracht (vaak portretten, soms een huis, of tuin) in krijt, aquarel (een prachtig medium) olieverf en later acryl (droogt heerlijk snel). Dat alles ging de deur uit (wel 80 portretten). Wat ik dus in de Dorpskerk kan hangen zijn wat bewaarde schetsen, wat aquarellen, tussen het lesgeven door gemaakt of zelf in een groep meewerkend. De landschappen zijn van vlak na mijn terugkomst hier en de boerderij recentelijk. Landschappen die ik thuis aan de muur heb hangen zijn nog 'in progress'. Ik ga steeds meer abstraheren en in zelfgekozen kleuren werken. Een leuke tegenhanger voor het 'fijne' van de kerkbladtekeningen. De expositie is natuurlijk niet volledig zonder (decente) schetsen van Adam en Eva. Twee mappen, om wat gaten op te vullen, liggen ter inzage bij de ingang."
De openingstijden van de expositie, beginnend op het Open Monumentenweekend van 14 en 15 september zijn: zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur en weekdagen van 14.00 tot 16.00 uur. (vrijdag 20 september gesloten.)

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden