Vorden doet het licht uit

Algemeen

VORDEN - Ontdekken hoe donker het is en hoe mooi de nacht is kan op 26 oktober tijdens de Nacht van de Nacht. Ook in Vorden gaat (deels) het licht uit: de straatverlichting.

Nederland is een van de lichtste landen ter wereld. Vanuit de ruimte is te zien dat ons land helemaal oplicht door de hoeveelheid kunstlicht. Vaak brandt het licht ook nog eens onnodig. Denk aan verlichting van bijvoorbeeld sportvelden, wegen, kantoorgebouwen, parkeerterreinen/garages, kassen, monumenten en reclameborden die de hele nacht onnodig brandt. Al dat licht kost niet alleen veel energie, maar heeft bovendien in de nacht ook een verstorende werking op mensen, dieren en planten. Alle reden dus om het donker te te beschermen en lichtvervuiling tegen te gaan. Tijdens de Nacht van de nacht zijn er door het hele land honderden evenementen in het donker en doven honderden bedrijven en gemeenten lichten van gebouwen en reclameverlichting.

Programma Vorden
Op 26 oktober kunnen belangstellenden bij de Muziekkoepel aan de Emmalaan luisteren naar een nachtverhaal, verteld door een heuse bosnimf. Verder is er een nachtwandeling met (meegebrachte) lampionnen door het bos en vertelt Natuurmonumenten over nachtvlinders en andere dieren in de duisternis. Er kunnen broodjes worden gebakken, er is zang en gitaarmuziek van Muziek op Venhorst en sterrenwacht Phoenix uit Lochemer laat met een telescoop de sterren zien. Voor de kinderen is er drinken en iets lekkers.
Wethouder Paul Hofman van duurzaamheid loopt mee met de nachtwandeling: "In alle hectiek van de dag is het goed om soms stil te staan bij duisternis, stilte en natuur. De Nacht van de Nacht is een mooi moment om samen te beleven hoe mooi het donker kan zijn."
Vorden viert het donker tussen 19.00 en 21.30 uur vanuit de Muziekkoepel aan de Emmalaan in Vorden. Entree is gratis. Bistro De Rotonde is aanwezig voor koffie of een ander drankje.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant