Voorzitter Rinus Ilbrink van Oud Vorden (links) en supermarkteigenaar Wilbert Grotenhuys zijn alvast trots op het boek 'Vriendelijk Vorden'. Foto: Luuk Stam
Voorzitter Rinus Ilbrink van Oud Vorden (links) en supermarkteigenaar Wilbert Grotenhuys zijn alvast trots op het boek 'Vriendelijk Vorden'. Foto: Luuk Stam

AH Grotenhuys en Oud Vorden lanceren historisch plaatjesboek

AH Grotenhuys en Oud Vorden lanceren historisch plaatjesboek

Klanten van Vordense supermarkt kunnen tien weken lang plaatjes sparen

Door Luuk Stam

VORDEN – Van de oorsprong van het dorp in de Middeleeuwen tot de kastelen, de boerderijen, de kerken, de bedrijven, de scholen en het rijke verenigingsleven anno 2020. Het komt allemaal aan bod in het boek 'Vriendelijk Vorden', een 68 pagina's tellend verzamelalbum dat ruimte biedt voor in totaal 301 plaatjes.

Verantwoordelijk voor dit alles zijn de Vordense Albert Heijn en de vereniging Oud Vorden. Het initiatief komt van supermarkteigenaar Wilbert Grotenhuys. Vorig jaar initieerde hij een succesvolle actie met voetbalplaatjes van VV Vorden. Dit jaar wilde hij opnieuw een actie met een lokale inslag op poten zetten en dus benaderde hij Rinus Ilbrink.
De voorzitter van Oud Vorden – deze vereniging telt op dit moment 460 leden – zag dit wel zitten. "Het maken van zo'n boek is veel werk, maar als je naar andere plaatsen kijkt, dan zijn de acties met historische plaatjes vaak een groot succes", zegt Ilbrink. "Dat is goed voor de supermarkt én voor de bekendheid van onze vereniging."

Met een comité van zeven leden gingen ze aan de slag. "We wilden alle tijdvakken in de geschiedenis doorlopen en alle facetten van de samenleving terug laten komen", legt Ilbrink uit. Naast Vorden komen ook de dorpen Kranenburg, Wichmond en Vierakker en alle buurtschappen aan bod. Ook is er bijzondere aandacht voor de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog.

Bij alle onderdelen van het boek is extra informatie toegevoegd. Bijvoorbeeld over de aanleg van de weg tussen Zutphen en Winterswijk rond 1830. "Toen was er al discussie of die weg door het dorp of langs het dorp moest", vertelt Ilbrink.
De titel van het boek verwijst naar het Vordense volkslied. Op het schilderij op de omslag is de Dorpsstraat in 1864 te zien. Links staat het huidige café De Herberg, destijds een zogeheten doorloopcafé. "Daar kon je de paarden verversen", vertelt Ilbrink.

Om de actie kracht bij te zetten, zijn voorin de Albert Heijn twee grote plakkaten met historische foto's opgehangen. "Je ziet daar nu steeds al mensen bij staan kijken", laat Grotenhuys weten. "Wij hebben heel veel zin in deze actie. Dit spreekt aan."

Klanten krijgen hier vanaf maandag 2 maart bij elke 10 euro een zakje met vier plaatjes. De supermarkt verspreidt deze week al een tegoedbon voor een gratis boek. Deze boeken zijn voor het eerst af te halen bij de start van de actie op zaterdag 29 februari tussen 10.00 uur en 16.00 uur. Boeken zijn ook te koop voor 3,95 euro. De actie loopt tot en met zondag 10 mei.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden