Het bleef zondag stil op het Medler. De perfect geprepareerde grasmat sprak boekdelen. Ze bleef op deze mooie voorjaarsdag ongeschonden, Foto: Jan Hendriksen.
Het bleef zondag stil op het Medler. De perfect geprepareerde grasmat sprak boekdelen. Ze bleef op deze mooie voorjaarsdag ongeschonden, Foto: Jan Hendriksen.

Touwtrekkers krijgen de hakken niet in het zand

VORDEN - De corona-maatregelen betekenen voor Touwtrekvereniging (TTV) Vorden dat het seizoen al ten einde is voordat de eerste competitiewedstrijd van start zou gaan. Op zondag 5 april zou de eerste competitiewedstrijd van Gewest Oost van de Nederlandse Touwtrekkers Bond (NTB) plaatsvinden bij de prachtige locatie van de touwtrekvereniging aan de Ruurloseweg in buurtschap Medler.

Door Jan Hendriksen en Gert-Jan Vliem

De voorbereidingen voor een altijd wat bijzondere eerste ontmoeting tussen alle touwtrekverenigingen uit Oost-Nederland waren in volle gang. Voor iedereen is het spannend of de voorbereidende trainingen in het vroege voorjaar genoeg zijn om tot de sterkste touwtrekclubs in de regio te kunnen behoren. Maar het bleef zondag stil op het Medler. Erg stil. De perfect geprepareerde grasmat bleef ongeschonden, de touwen op de kruiwagen, de weegschalen nog in het vet en de schoenen, nog met de opgedroogde modder van de laatste training thuis in de schuur. Daarmee zag de fraaie voorjaarsdag er voor velen, en in elk geval voor de touwtrekvereniging, heel anders uit dan de planning.
De Vordense touwtrekkers waren al vanaf half januari volop in training, samen met trainingspartner Heure uit Borculo. Drie keer in de week ter voorbereiding op de zomercompetitie, de nationale kampioenschappen in Veenendaal, de Word Games in Birmingham (USA) en de wereldkampioenschappen in Baskenland, Spanje. "Maar zoals het er nu voor staat zijn de eerste drie afgelast en staat dit lot ook het WK te wachten. Daarmee vervallen de echte sportieve uitdagingen voor de leden die de laatste jaren op dit soort evenementen hoog weten te scoren", zegt voorzitter Gert-Jan Vliem van TTV Vorden.

Mond- en klauwzeer
Qua touwtrekken is de situatie enigszins vergelijkbaar met die van 2001, toen de mond- en klauwzeercrisis in de Europese rundveehouderij grote gevolgen had voor de touwtreksport. Gert-Jan Vliem: "Veel touwtrekkers komen uit de veehouderij, en zij moesten in dat jaar alle risico's op besmetting mijden. Deelnemen aan een competitie was er niet bij en trainen was helemaal uitgesloten. Ook toen kwamen de touwtrekactiviteiten pas erg laat op gang. Touwtrekvereniging Vorden organiseerde toen in september een bekertoernooi om deelnemers aan het EK nog enige wedstrijdervaring met elkaar te laten opdoen."

Laatste toernooi
Op zondag 6 september staat bij TTV Vorden het laatste toernooi van de Zomercompetitie van het Gewest Oost op de planning. Maar van een redelijke competitie, die normaal uit acht wedstrijddagen bestaat, is dan geen sprake meer. Vijf van deze wedstrijddagen zijn al afgelast, want die vallen in de periode tot en met 28 mei. "Wat er daarna mogelijk is moeten we nog bekijken. Hopelijk is dan de corona zover op zijn retour, dat er rond die tijd toch nog een toernooi kan plaatsvinden. Wellicht geen competitie, maar misschien weer een bekertoernooi. We zijn ons ervan bewust dat er op dit moment niemand kan trainen voor dit soort wedstrijden, dus is het op dit moment de vraag of het in september al wenselijk is om wedstrijden te houden. We zullen de situatie af moeten wachten en gaan in overleg met het bestuur van Gewest Oost van de NTB om een plan te maken", aldus Gert-Jan Vliem.

Lees ook

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden