Dominee Freek Brandenburg zondagmorgen op de kansel van de Dorpskerk tijdens de 'Kerkdienst op afstand' voor een bijna lege Dorpskerk. Foto: PR.
Dominee Freek Brandenburg zondagmorgen op de kansel van de Dorpskerk tijdens de 'Kerkdienst op afstand' voor een bijna lege Dorpskerk. Foto: PR.

Kerkdienst met beeld verbindt op afstand

Algemeen

Digitaal bijwonen van wekelijkse diensten in Dorpskerk Vorden stijgt enorm

Door Jan Hendriksen

VORDEN - De corona-crisis vraagt creativiteit van kerken om de verbinding van kerkgemeenten en leden in stand te houden. Dat geldt ook voor de onderlinge verbondenheid van de leden. De Protestantse Gemeente Vorden houdt daarom net als veel andere kerken sinds zondag 15 maart ‘kerkdiensten op afstand’ die via internet te volgen zijn. In geluid én sinds kort ook in beeld. Steeds meer mensen haken aan: hun aantal is al vervijfvoudigd.

Al jaren wordt wekelijks op de zondagmorgen de dienst van 10 uur van de Protestantse Gemeente Vorden in de Dorpskerk ‘live’ uitgezonden’ via het internet. Deze dienst is ook op andere tijdstippen terug te luisteren. Maar sinds kort zijn daar ook beelden bij. Ouderling van dienst Wilma Hebbink verwelkomt de ‘kijkers’ en ‘luisteraars’: “Hartelijk welkom in deze ‘Kerkdienst op afstand’ vanuit de Dorpskerk. Ook vandaag zitten de meesten van u thuis alleen of samen met anderen. Misschien wel met uw kinderen omdat we vandaag een Gezinsdienst vieren waarin we hen nadrukkelijk niet willen vergeten. De kinderen missen de kindernevendienst. We hebben hen daarom extra betrokken bij deze dienst door hen zaterdag iets thuis te bezorgen wat ze tijdens deze dienst kunnen maken. Het is vandaag toch anders dan anders. Maar bovenal voelen we ons op deze manier toch met elkaar verbonden. Fijn dat we ook op deze manier met elkaar hier in de kerk en u thuis het ‘Woord van God’ kunnen horen en de zondagdienst mee kunnen beleven”, zegt Wilma Hebbink.
“Het is nog steeds na bijna twee maanden onwezenlijk. Maar op deze manier kunnen we hier als kerkgemeente toch met elkaar verbonden zijn”, aldus voorzitter Ria Aartsen van de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Vorden. Ze doelt deze zondagmorgen op dominee Freek Brandenburg, ouderling Wilma Hebbink, diaken Ineke Fröling, koster Henny Vlogman, organiste Mirjam Berendsen en haar dochter Jessica die een lied zingt, dominee Ruben den Hertog en Rien Wagenvoort die de camera bedient. Want dit waren afgelopen zondag de enige aanwezigen in de Dorpskerk. Hoelang de ‘Kerkdiensten op afstand’ nog plaatsvinden zonder gemeenteleden is nog onduidelijk. “Dat hangt van de besluiten van het kabinet af. Voorlopig zeker tot 1 juli”, denkt Ria Aartsen.

Versneld
Tot zondag 4 april waren de diensten alleen online te beluisteren. Op 26 maart werd door de kerkenraad namelijk besloten tot aanschaf van een camera om ook beeld te hebben bij de online diensten. Ria Aartsen: “Deze camera is versneld aangeschaft. We waren namelijk al bezig met een plan voor ‘beeld en geluid’ in de Dorpskerk. Op donderdag 9 april (Witte Donderdag) was de eerste dienst met beeld en geluid en nadien werden alle erediensten op zondag met beeld en geluid uitgezonden. Ook rouwdiensten kunnen worden uitgezonden. Je merkt dat dit voor de familie, die maar met een beperkt aantal mensen (30) aanwezig mag zijn, ontzettend fijn is. Zo kunnen toch veel mensen het afscheid meemaken.”

Vervijfvoudigd
Ook merkt de kerkenraad dat de zondagsdiensten online in een grote behoefte voorzien. Het aantal luisteraars/kijkers is wel vervijfvoudigd. “We hebben nu een bereik van 120 tot 150 adressen, veel meer dan voor de corona-tijd. Uit de reacties merken we dat gemeenteleden zich op deze manier met de dienst en met elkaar verbonden voelen. Het is een bijzondere ervaring om een online dienst in de kerk mee te maken. Aan de ene kant ervaar je de lege kerk, maar aan de andere kant is er toch een gevoel van verbondenheid omdat je weet dat zoveel mensen thuis meevieren”, zo verklaart Ria Aartsen haar eigen ervaring.

Collecteren
De dienst is speciaal gericht op online en is dus net even anders dan de diensten voor corona. Voor de predikanten is het wel bijzonder om zich zo tot de kijkers/luisteraars thuis te richten. Ook collecteren gebeurt digitaal, dit kan tijdens de dienst. Dan verschijnt er een collectezak in beeld die verbonden is met een betaal-app. Maar men kan ook later via de bankrekening van de kerk een donatie doen. Momenteel is de kerkenraad ook aan het uitzoeken of men na de ‘Kerkdienst op afstand’ ook nog een virtueel koffie-uurtje voor gemeenteleden kan organiseren via bijvoorbeeld Teams of Zoom.

Samenwerking
Naast de ‘Kerkdienst op afstand’ kan men dagelijks van 10.00 tot 11.30 uur en van 19.00 tot 20.00 uur de Dorpskerk binnenlopen voor een moment van rust of bezinning, voor een gesprek of het aansteken van een kaarsje. Er zijn steeds twee gastvrouwen/heren aanwezig en iedereen uit Vorden of daarbuiten is welkom. De persoonlijke contacten, die normaal via de vele contactpersonen, ouderlingen en predikanten gebeuren, vinden nu telefonisch plaats en door een extra kaartje te bezorgen. Ria Aartsen: “Tijdens Pasen hebben alle 85 plus gemeenteleden een groet vanuit de kerk ontvangen en ook voor Pinksteren hopen we weer een kaartengroet actie te organiseren. Zoals het er nu naar uitziet in samenwerking met school De Hoge Voorde waar de kinderen de kaarten zullen maken. Juist in deze tijd merken we dat contact houden binnen en buiten onze kerkgemeenschap van grote waarde is. De Dorpskerk wil dan ook een kerk voor heel Vorden zijn.”


www.protestantsegemeentevorden.nl
www.kerkdienstgemist.nl

HH Twaalf Apostelen
Binnen de regionale katholieke parochie HH Twaalf Apostelen waartoe de Geloofsgemeenschap H. Willibrord uit Vierakker en de Christus Koning Heilige Antonius van Padua in Vorden behoren, gaat pastoor Harry Scheve iedere zondag om 10.00 uur voor in een besloten eucharistieviering die men kan beluisteren via kerk-radio-zutphen op de website van de parochie. Pastoor Harry Scheve gaat ook van maandag tot en met zaterdag om 10.00 uur voor in een besloten doordeweekse eucharistieviering. Deze kan men op de website beluisteren via kerk-radio-keijenborg.


www.12apostelen.nl

Protestantse Gemeente Wichmond
De kerkdiensten van de Protestantse Gemeente Wichmond vanuit de consistoriekamer van de Protestantse kerk in Wichmond.zijn middels een livestream via onderstaande website te volgen en later ook terug te kijken. Men moet hiervoor op de link onder de desbetreffende kerkdienst aan de rechterkant van het scherm of ‘Beluisteren Kerkdiensten’ in het groene blok met opties aan de linkerkant van het scherm aanklikken.


wichmond.protestantsekerk.net

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant