Hoera, er mag weer worden getraind. Foto: PR.
Hoera, er mag weer worden getraind. Foto: PR.

Bizar slot voetbalseizoen bij VV Vorden

Algemeen

VORDEN - Door de ‘intelligente lockdown’, die op 13 maart werd afgekondigd, is er bij voetbalvereniging Vorden op een wel heel bijzondere en bizarre manier een einde gekomen aan het seizoen 2019-2020. Een onverwachtse situatie, waar vereniging en bestuur totaal niet op waren voorbereid en die een speciale aanpak vereist.

Voor het eerst sinds het seizoen 1944-1945, toen er in september ’44 besloten werd om in zijn geheel geen competitie uit te schrijven, heeft de KNVB een stop gezet op alle amateurvoetbalcompetities bij zowel de jeugd als de senioren. Een dergelijke stap, als gevolg van de corona-crisis, kwam in geen enkel noodscenario ooit aan de orde.
Natuurlijk moet alles in perspectief worden bezien en staan de gezondheid en gezondheidszorg bovenaan. De gevolgen voor beroepsorganisaties zoals de horeca, recreatie, toerisme en bijvoorbeeld de culturele sector zijn natuurlijk echt schrijnend, maar samen met de andere 2900 voetbalverenigingen in Nederland is ook Voetbalvereniging Vorden in een bijzondere situatie terechtgekomen.
Het bestuur is in ieder geval blij en tevreden dat er sinds woensdag 29 april weer getraind (vanaf 13 jaar aangepast) kan worden en dat de vereniging, zij het minimaal, in deze laatste twee maanden toch nog actief is gebleven en is ‘verenigd’”, aldus voorzitter Marc van der Linden van de Vordense club. De vereniging heeft direct de financiële gevolgen in kaart gebracht. Aan de inkomstenkant werd er vervolgens innovatief gehandeld en is er direct geprobeerd te reageren.

Voetballen
Maar het belangrijkste onderdeel van een voetbalvereniging is en blijft toch het beoefenen van de sport zelf. En vandaar dat het bericht dat er na zeven weken vanaf woensdag 29 april eindelijk weer getraind kon worden met veel enthousiasme werd begroet. “Toch betekende het wel dat er nogal wat voorbereid moest worden en samen met de gemeente Bronkchorst en conform de voorschriften van KNVB en NOC*NSF zijn wij tot een ‘v.v. Vorden corona-protocol’ gekomen. Met al deze afspraken en richtlijnen zijn alle jeugdteams van op die woensdagmiddag gestart met de trainingen. Ieder team komt twee keer in de week aan de beurt en traint dus op een doordeweekse avond en op zaterdag overdag,”, aldus Rob Oplaat die vanuit het bestuur en de Technische Jeugdcommissie (TJC) als ‘corona-coördinator’ is aangesteld.
“Er is een speciale aanvoer- en afvoerroute, materialen dienen na iedere training schoongemaakt te worden, de kleedkamers en kantine blijven gesloten en ouders mogen niet op het sportpark komen en kunnen kinderen alleen wegbrengen en ophalen via het ‘Kiss&Ride’-model. Daarnaast gelden natuurlijk de algemene afspraken, zoals handen wassen, afstand bewaren, niet samenscholen na afloop van de training en thuis douchen en naar het toilet gaan", aldus Oplaat. "In het algemeen kunnen wij concluderen dat het allemaal goed verloopt. Er is ook constant overleg met de gemeente Bronckhorst over eventuele verbeterpunten. Wel merken wij wel dat het voor de trainers van de junioren (en vanaf deze week ook de senioren) wel pittig is om oefenstof te creëren en een volwaardige training in elkaar te zetten, rekening houdend met 1,5 meter afstand”, aldus de Vordense corona-coördinator.

‘Drive-In’
Voorzitter Van der Linden zegt: “De voetbalclub draait tenminste weer, al is het nog op ‘halve kracht’, maar het is voor iedereen prettig en goed dat er weer gevoetbald en verenigd wordt, want dat heeft iedereen toch wel heel erg gemist. Ook de kofferbakverkopen iedere zaterdag via een ‘Drive-In’ zijn enthousiast begroet en hebben in samenwerking met enkele Vordense sponsoren en ondernemers tot nu al vijf keer voor een fraaie vervangende omzet gezorgd”, aldus Van der Linden. “De vereniging probeert op deze manier het bizarre en bijzondere seizoen toch nog enigszins voetballend en goed af te sluiten en zal tot 8 juni op deze wijze door gaan. En dan hopen wij met z’n allen op een ‘nieuwe’ normale seizoensstart in september.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant