Huize Medler is een van de kastelen waar men langskomt bij de fietsroute van De Herberg. Foto: Jan Hendriksen.
Huize Medler is een van de kastelen waar men langskomt bij de fietsroute van De Herberg. Foto: Jan Hendriksen.

De Herberg zet Vorden op de fiets

Horeca-onderneming laat inwoners eigen omgeving (her)ontdekken

Door Jan Hendriksen

VORDEN - “Je bent een echte Vordenaar als………… je de Achtkastelenroute al eens gefietst hebt.” Onder dit motto organiseert Eet-, drink- en feestgelegenheid De Herberg op Hemelvaartsdag (donderdag 21 mei) een speciale versie van deze tocht in corona-tijd: ‘De Herberg fietst de 8 Kastelenroute’.

“Maar je staat er versteld van hoeveel Vordenaren deze alom bekende landelijke fietsroute nog nooit gereden hebben. En ik moet eerlijk toegeven. Ik ook niet. En daarom is het hoog tijd om deze tocht nog eens onder de aandacht van de ‘echte’ Vordenaren te brengen. Niet eens uit commercieel oogpunt. , maar puur als alternatief nu er nog steeds heel veel evenementen en activiteiten geen doorgang kunnen vinden in verband met het corona-virus. En natuurlijk met inachtneming van alle geldende beperkingen", zegt René Brummelman van De Herberg.
‘De Herberg fietst de 8 Kastelenroute’ volgt niet originele route. René Brummelman en Patricia ten Barge hebben voor een alternatieve tocht gekozen die natuurlijk wel langs de acht kastelen voert. Patricia: “We hebben de route iets verlengd en deze gaat nu over paden en wegen die een nog mooier beeld van Vorden geven.”
In verband met de corona-regels mogen er maximaal acht personen in groepsverband deelnemen en is opgave vooraf verplicht. Deelnemers krijgen dan een tijdstip tussen 9.00 en 14.00 uur toegewezen om bij De Herberg te starten. Zij krijgen een knapzak met een lunchpakket mee en kunnen onderweg ook nog genieten van een koffie- en een borrelstop met een heerlijk 8 kastelen kruidenbittertje ‘De Herberg fietst de 8 Kastelenroute’ is uitgezet op papier. Patricia: “Wij zijn erg benieuwd naar de reacties van de deelnemers om te kijken of het misschien voor herhaling vatbaar is.”

Oudste fietstocht
De originele Vordense Achtkastelenroute is (wellicht) de oudste fietstocht van Nederland. Al in 1913 nam de toenmalige burgemeester Pieter Gerrit Gallée van Vorden toeristen mee om hen het natuurschoon en de prachtige kastelen van zijn dorp te laten zien. En voormalig burgemeester Van Arkel (1947-1974) zette Vorden als de ‘fietsende burgemeester’ en directeur/voorzitter van de VVV Vorden definitief op de landelijke (fiets)kaart door steevast op woensdagmiddagen in de zomerperiode als gids voorop te gaan met achter zich een sliert van honderden toeristen. De originele route heeft een lengte van 34 kilometer en is met speciale routebordjes bewegwijzerd.

Opdrachten
Tijdens de ‘De Herberg fietst de 8 Kastelenroute’ die langs de kastelen van Hackfort, Den Bramel, De Wildenborch, De Wiersse, Het Onstein, De Kieftskamp, ‘t Medler en Vorden komt hebben René Brummelman en Patricia ten Barge voor de liefhebbers ook nog een aantal vragen en opdrachten in petto waarmee een waardebon van vijftig euro kan worden gewonnen. Opgave voor de ‘De Herberg fietst de 8 Kastelenroute’ kan via tel. 0575-552243. Deelname kost vijftien euro per persoon. Kinderen betalen 7.50 euro.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden