Miranda Njjenhuis (midden) brengt samen met Liesbeth en Klaas Bakker een toost uit op haar veertigjarig dienstverband bij Hotel Bakker. Foto: Jan Hendriksen.
Miranda Njjenhuis (midden) brengt samen met Liesbeth en Klaas Bakker een toost uit op haar veertigjarig dienstverband bij Hotel Bakker. Foto: Jan Hendriksen.

Miranda Nijenhuis 40 jaar bij Bakker

Jubileumfeestje wordt vanwege corona pas later gevierd

Door Jan Hendriksen

VORDEN/HENGELO - Dat een medewerker(ster) veertig jaar in dienst is bij één en dezelfde werkgever hoor je momenteel niet meer zo vaak. Maar dat geldt wel voor de Hengelose Miranda Nijenhuis-Haggeman (58) die zaterdag 30 mei veertig jaar werkt bij Hotel Bakker in Vorden.

Al veertig jaar geniet Miranda Nijenhuis dagelijks nog steeds met veel passie van haar werk bij Bakker. Met haar inzet is Hotel Bakker, dat dit jaar 75 jaar bestaat, zoveel verder gekomen. Iedereen zou een voorbeeld kunnen nemen aan Miranda’s loyaliteit en haar no-nonsense mentaliteit. “Ik kom van het platteland en hou van aanpakken en doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Dat heb ik van huis uit meegekregen. En daar is naar mijns inziens niets mis mee.”
Ook Klaas en Liesbeth Bakker schuiven even aan voor het gesprek met de jubilaris aan de stamtafel. “Het is momenteel een rare tijd. Gelukkig hebben we de hotelactiviteiten weer voorzichtig kunnen opstarten. Maar dit heb ik in al die veertig jaar niet meegemaakt. Ja, de financiële crisis in 2008 raakte ook de horecasector in deze regio. Maar de corona-crisis met de sluiting raakt zoals zovelen ons des te meer”, zegt de geboren ‘Bekveldse’.

Etiquette
Miranda volgde na de huishoudschool in Baak met succes de horecaopleiding aan de TS Boulevard Heuvelink in Arnhem. “In die opleidingsjaren werkte ik in mijn vrije tijd in het weekend bij de familie Van Dorth tot Medler op landgoed ‘t Zelle in Hengelo. Daar hielp ik met alle voorkomende werkzaamheden zoals het zilver en koper poetsen, koken, bakken, tuinieren en bedienen tijdens de diners. Hier heb ik de etiquette van het leven goed aangeleerd gekregen, en daar heb ik nu nog steeds profijt van”, vertelt Miranda.
Toen ze haar opleiding in 1980 had afgerond stond er in weekblad Contact een advertentie waarin Hotel Bakker een medewerker m/v in de bediening vroeg. “En daar heb ik op gesolliciteerd.” Miranda herinnert het eerste gesprek met Klaas Bakker nog goed. “Ik vond de kennismaking bij het hotel wel heel erg chique. Maar Klaas stelde me direct op mijn gemak. Toen ik na een paar dagen nog niets had gehoord heb ik zelf maar even gebeld. “Je kunt morgen beginnen”, vertelde Klaas me. “En zie, ik ben er nog steeds. Vele jaren heb ik met Klaas en Loke samengewerkt. Het was en is soms nog steeds Fawlty Towers bij Bakker.”

Rechterhand
Door de jaren heen werkte Miranda zich op tot bedrijfsleidster en nu is ze de rechterhand van Liesbeth Bakker en Jeroen Geubels. Ze maakte de groei door van het hotelgedeelte van twaalf naar nu dertig hotelkamers en zag dat de grote (feest)zaal diverse malen werd vernieuwd.
Miranda: “Maar wat altijd gebleven is, de tijdloze, gemoedelijke en huiselijke sfeer, net als de Achterhoekse gastvrijheid. Zo is het altijd geweest en zo zal het ook altijd blijven. Oké, het karakter van de gasten is misschien wel iets veranderd in al die jaren. Sommigen zijn wat gehaaster. Maar dat is een afspiegeling van de maatschappij.”

Collegialiteit
Wat duidelijk onveranderd is gebleven in al die jaren is de hechtheid van het team. Miranda heeft al heel wat collega’s zien komen en gaan. “Maar er heerst altijd een collegiale sfeer. En dat komt op het conto van de familie Bakker. Ze hebben daar oog en oor voor. Natuurlijk moet er af en toe best doorgepakt worden. Maar menselijkheid staat daarbij voorop”, aldus Miranda. Terwijl Liesbeth de glazen volschenkt voor het ‘proost’-moment voor de foto haalt Miranda samen met Klaas enkele opvallende en hilarische gebeurtenissen uit het verleden op. Miranda: “Daarover zou je wel een boek kunnen schrijven. Jammer dat ik nooit alle anekdotes heb bijgehouden. Maar we hebben altijd alles binnenkamers gehouden. Over onze gasten wordt niet gesproken!”

IJskast
Klaas en Liesbeth komen tot de slotsom dat Miranda’s humor, doorzettingsvermogen, gastvrijheid, overzicht in hectische situaties en de interesse voor de gasten haar sterke persoonlijke kenmerken zijn. Liesbeth laat ook weten dat, hoe jammer het ook is, het ‘jubileumfeestje’ voor Miranda even in de ijskast wordt gezet. “Dat geldt ook voor de activiteiten rond ons 75-jarige jubileum. Want we vinden het nu niet het moment om daar aandacht aan te besteden.”
En in die woorden kan Miranda zich vinden. “Dat komt later wel. Nu eerst maar eens zien hoe we uit deze situatie komen. Ik heb er slapeloze nachten van gehad.” Corona heeft de wereld op zijn kop gezet. “Maar alles komt altijd weer goed”, zeggen Miranda en de Bakkers in koor!

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden