Henk Tennekes. Foto: Liesbeth Sluiter
Henk Tennekes. Foto: Liesbeth Sluiter

Toxicoloog Henk Tennekes neemt afscheid

ZUTPHEN - Toxicoloog Henk Tennekes (1950) heeft woensdag 1 juli via social media zijn levenseinde aangekondigd. Tennekes lijdt aan diabetes type 2, COPD en de ziekte van Parkinson. “We all die. The goal isn’t to live forever, the goal is to create something that will,” zegt hij naar een citaat van Chuck Palahniuk.

Door Alize Hillebrink

De Zutphense toxicoloog Henk Tennekes (1950) toonde tien jaar geleden het verband aan tussen de massale bijensterfte het gebruik van bestrijdingsmiddelen met neonicotinoïden als werkzame bestanddelen. In 2010 publiceerde hij zijn boek ‘A disaster in the making’ waarin hij het grote publiek waarschuwde voor een dreigende milieucatastrofe. Het werd de klokkenluider niet in dank afgenomen. Hij verloor al zijn geld, maar hij hield voet bij stuk en sinds eind 2018 is het gebruik van drie neonicotinoïden in Europa verboden.

Tennekes spreekt de hoop uit dat al zijn werk zal bijdragen aan radicale hervorming van de landbouw en een sterk verminderd gebruik van bestrijdingsmiddelen. Henk Tennekes was universiteitsdocent, doctor en ingenieur. Tennekes kiest voor actieve euthanasie, “een weloverwogen beslissing na ruggespraak met mijn kinderen." Ook zegt hij een trotse geboren en getogen Zutphenees te zijn die de beste herinneringen bewaart aan de prachtige Hanzestad.

Alize Hillebrink had vorig jaar een uitgebreid interview met Henk Tennekes. Lees het artikel:Toxicoloog Henk Tennekes: 'We hebben de denkfout gemaakt voedsel met gif te produceren'

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden