Arjan Berenpas. Foto: PR
Arjan Berenpas. Foto: PR

Arjan ‘Beertje’ Berenpas al 25 jaar op zijn plek bij Barendsen Staaltechniek Vorden

Algemeen

VORDEN - Ooit ging hij met drie collega’s ‘helemaal’ naar Laren (NH) en werden er zelfs twee overnachtingen geregeld, omdat het traditionele bedrijf Barendsen en in de jaren ’70, ’80 en ’90 specialist in stalinrichtingen, haar eerste project in de nieuwe branche moest opleveren. Het was eind jaren ’90 en zoon Henri had Barendsen sr. overtuigd dat maatwerk in de vorm van balkons, trappen en constructies in combinatie met hout en glas de toekomst zou zijn. Arjan Berenpas maakte deze omslag in zijn geheel mee en sliep dus zo’n 22 jaar geleden na een dag monteren van een balkon in een villawijk in het chique Laren ineens in bed bij collega Ap Nijenhuis, in plaats van op zijn vertrouwde slaapkamer in ’t Mossel na een dag monteren op een boerderij in de Achterhoek.

"Haha, ja mooi man. Maar vanaf het eerste moment heb ik deze omslag ontzettend leuk gevonden. We maken altijd maatwerk, geen project is hetzelfde en als je uiteindelijk na soms wel maanden voorbereidend werk het geheel hebt opgeleverd, dan kijk je echt met tevredenheid en trots terug op weer een mooi staaltje werk", aldus Arjan Berenpas. "Ik denk ook wel dat dit één van de redenen is waarom ik het nog steeds naar mijn zin heb en ook na 25 jaar nog echt schik heb in mijn werk. Ik ben niet zo’n type van ‘standaard- en seriewerk’ en vindt het juist mooi dat iedere klus weer eigen inzicht vereist en dat wij altijd bijzondere omstandigheden en uitdagingen tegenkomen bij het monteren", aldus de Vordenaar wie de laatste 10 á 15 jaar door heel Nederland projecten opleverde en samen met zijn collega’s nu niet meer vreemd op kijkt van een klus in Noord-Holland, Den Haag of Limburg en gewoon iedere avond weer in Vorden vertoeven.

De 44-jarige Vordenaar is dit jaar op 1 augustus 25 jaar in dienst bij Barendsen, tegenwoordig Barendsen Staaltechniek Vorden geheten, en eigenaar Henri Barendsen wil daar graag even bij stil staan. "Wij zijn sowieso gezegend met een mooi team en jongens die lang bij ons werken en Arjan is met zijn 25 jaar dienstverband en typische eigenschappen een zeer gewaardeerde medewerker en als ‘rechterhand’ ook voor mij persoonlijk nog eens erg belangrijk", aldus de 55-jarige Henri Barendsen. "Voorbereiding is het halve werk, dat is typerend voor Arjan, aldus Henri en door zijn technisch inzicht is ook de combinatie van staal met hout en/of glas voor hem geen probleem. Fijne kerel met een instelling van ‘gewoon aanpakken’ en je kunt hem ook na het werk er prima bij hebben", geeft Henri samenvattend aan hoe hij zijn 44-jarige collega en medewerker ziet.

Arjan nipt nog maar eens aan zijn pijpje Grolsch en went zijn hoofd een beetje af, want ondanks dat hij deze complimenten en positieve woorden waardeert en vooral die eigenschap over voorbereiding en ‘pietje precies’ wel herkent, wordt hij eerder ietwat verlegen en geeft hij met z’n typische Achterhoekse antwoord ‘och jao, dat valt allemaol wel met…’ aan dat hij het liever heeft over een aantal mooie momenten in zijn 25 jaar. Zoals die ene keer met een klus bij de Rabobank (zweten jonge, want na een zware Koninginnedag moesten Henri en ik monteren terwijl de hele dag de vloerverwarming werd uitgetest) of met z’n allen na afloop van de ‘Fokveedag’ waar Barendsen ook met een stand stond, direct door naar de kermis.

Of over zijn begin bij Barendsen, nadat hij als tiener de LTS in Lochem, de KMBO in Doetinchem en 1 jaar MTS in Apeldoorn er op had zitten. "Na mijn vakantie- en weekendbaantje bij Barendsen, kwam Henk op een avond bij mijn vader aan de Mosselseweg. Of ik niet vast bij Barendsen wou komen werken in combinatie met de streekschool met wekelijks 4 dagen werken en 1 dag naar school. Ik dacht waarom niet, ondanks dat ik de opleiding had voor automonteur. Ik had het in het kleine team van 5 man direct naar mijn zin. In de eerste weken moest ik kaarsenstandaards stansen, daarna mocht ik mijn eerste klus uitvoeren met stalinrichting en rond 2000 kwamen daar steeds vaker de huidige balkons en trappen bij".

BSV werd steeds groter en vooral de overgang van de ‘kleine’ smederij aan de Zutphenseweg naar het huidige pand op het industrieterrein was een vooruitgang. Ook in het dagelijkse werk werd er vooruitgang geboekt en was Arjan als lasmeester ook een belangrijk onderdeel in de NEN1090 normering en behaalde daarvoor de benodigde diploma’s. BSV hoopt dan ook dat Arjan volop doorgaat naar het volgende jubileum.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord