Met simpele oplossingen kan men honingbijen, hommels en wilde bijensoorten helpen zo bleek tijdens de open dag van het Landelijk Bijen Educatiecentrum aan de Lindeseweg nabij Kasteel De Kieftskamp. Foto: PR
Met simpele oplossingen kan men honingbijen, hommels en wilde bijensoorten helpen zo bleek tijdens de open dag van het Landelijk Bijen Educatiecentrum aan de Lindeseweg nabij Kasteel De Kieftskamp. Foto: PR

Geïnteresseerd publiek tijdens Open Tuindagen Bijen Educatiecentrum

VORDEN – In de zesduizend vierkante meter grote tuin zijn diverse veldjes ingezaaid met allerlei inheemse bloemen voor bijen en vlinders. En achterin de tuin zijn speciale borders aangeplant met bijvriendelijke vaste planten, de zogenaamde ‘bijen lokkers’. Tevens waren er voorbeelden te zien van bijenhotels, was er een honingbijenkast te bekijken en kon men deelnemen aan een bijenquiz.

Door Jan Hendriksen

De Open Tuinendag van het Landelijk Bijen Educatiecentrum aan de Lindeseweg nabij Kasteel De Kieftskamp trok afgelopen zondag ruim vijftig bezoekers. Mede door de zeer tropische temperaturen waren er dat beduidend minder dan tijdens de eerste open tuinendag, die op zondag 9 juli plaatsvond toen ruim honderdvijftig bezoekers een kijkje kwamen nemen. In de vorig jaar mei geopende tuin van het educatiecentrum zijn diverse veldjes ingezaaid met allerlei inheemse bloemen voor bijen en vlinders. Achterin de tuin zijn borders aangeplant met bijvriendelijke vaste planten.

Ook was er tijdens de open dagen een informatiestand over bijen. Hier kon men aan de vrijwilligers van het educatiecentrum vragen stellen over bijvriendelijk tuinieren en wat te doen om bijen in Nederland te helpen. Met simpele oplossingen kan men honingbijen, hommels en wilde bijensoorten helpen. Vaste planten, borders en bloemenweides vol met bij vriendelijke bloemen helpen daarbij, zo bleek bij navraag. Tevens kon men tijdens beide open dagen allerlei boeken en zoekkaarten kopen en alvast bloembollen reserveren voor aanplant in het najaar. Speciaal voor deze open tuinendagen was er een bijenquiz georganiseerd. Iedereen kon meedoen en maakte kans op een leuke prijs.

Het pand van het Landelijke Bijen Educatiecentrum beschikt onder andere over een ontvangstruimte voor groepen, een kantoor en een keuken voor de catering van groepen. Vanuit het educatiecentrum worden diverse projecten uitgevoerd en vrijwilligers begeleid. Verder is er een mooie workshopruimte waar geregeld diverse workshops worden gehouden. Naast de boerderij ligt een boomgaard met diverse hoogstamfruitbomen. Daar zijn demonstratievelden en bloemenborders aangelegd met bijvriendelijke planten. Tevens zijn in de tuin een bijenstal, bijenhotels, insectenmuur en andere bijvriendelijke voorzieningen. Daarnaast is er een plantenkas waar zelf planten worden opgekweekt.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden