Logo contactnoord.nl
De vijf genomineerden voor de Thea Beckmanprijs 2020. Verboden te vliegen van Martine Letterie won de prijs. Foto: Museumpark Archeon
De vijf genomineerden voor de Thea Beckmanprijs 2020. Verboden te vliegen van Martine Letterie won de prijs. Foto: Museumpark Archeon

Thea Beckmanprijs 2020 voor Martine Letterie

Vordense schrijfster wint met haar boek ‘Verboden te vliegen’

ALPHEN AAN DEN RIJN - Martine Letterie heeft dit jaar de Archeon Thea Beckmanprijs gewonnen, met haar boek 'Verboden te vliegen'. De prijs, waaraan een geldbedrag van 1000 euro verbonden is, werd op zaterdag 19 september uitgereikt in de Romeinse Herberg van Archeon in Alphen aan den Rijn. Ook de jury van de Jonge Beckman was onder de indruk van Letterie's boek en gaf het een eervolle vermelding van de Jonge Beckmanprijs.

De jury noemde het boek van de Vordense een knap geschreven verhaal over een belangrijk en beladen onderwerp. Een boek dat erin slaagt om jonge kinderen mee te nemen in de helaas nog altijd actuele verwarrende werkelijkheid van gewone mensen die terechtkomen in een oorlogssituatie.Hoofdpersoon in het boek is Fietje, die samen met haar broer elke dag zorgt voor de duiven in het duivenhok. Maar dan wordt het oorlog. De Duitsers nemen alles in beslag. Huizen, fietsen, radio’s… en duiven. Want die kunnen boodschappen overbrengen. Fietje moet een list bedenken om haar duiven te redden. Gelukkig weet ze zeker dat ze de duiven kan verstaan, en zij haar.
Martine Letterie voegt een prachtige vertelling toe aan haar inmiddels indrukwekkende oeuvre over de Tweede Wereldoorlog. De jury is vol lof over de manier waarop ze jonge kinderen door een goed gevonden afwisseling van perspectieven terloops meeneemt in haar oorlogsverhaal. De gesprekken met de duiven blazen lucht in een in wezen loodzware geschiedenis.

Historische insteek
De uitreiking van de Archeon Thea Beckmannprijs en de Jonge Beckmanprijs werd verricht door wethouder Gert-Jan Schotanus, de voorzitter van de jury Hubert Slings en Archeon-directeur Monique Veldman.
Voor de toekenning van deze prijzen zoekt de jury elk jaar naar goed geschreven verhalen die een overtuigende historische insteek hebben. De vijf boeken die uiteindelijk werden genomineerd bieden stuk voor stuk mooie en meeslepende verhalen, goed verteld en naar het oordeel van de jury aantrekkelijk voor de doelgroep. Onder de criteria die de jury aanlegt, is een gelijkwaardige rol weggelegd voor literaire kwaliteit en historische zeggingskracht. De overtuigingskracht waarmee het verhaal historisch is ingebed, weegt zwaar mee in de beoordeling.
Naast het boek van Martine Letterie waren ook genomineerd: Linda Dielemans met 'Schaduw van de leeuw', Inez van Loon met 'Mathilde, ik kom je halen', Kathleen Vereecken met 'Alles komt goed, altijd' en Dolf Verroen met 'Niemand ziet het'. Bij deze vijf titels werden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt, die zaterdag bij de uitreiking vertoond werden. De animatie bij 'Verboden te vliegen' werd gemaakt door Milo Boot.

Jury
De jury bestaat uit voorzitter Hubert Slings (stichting entoen.nu) en de leden Henne van Beveren (kinderboekwinkel Silvester, Zoetermeer), Liselotte Dessauvagie (Desgevraagd leesbevordering), Monique Veldman (Museumpark Archeon) en Moniek Warmer (Stichting Jaap ter Haar).
Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury, bestaande uit twintig enthousiaste lezers onder begeleiding van schrijfster Marte Jongbloed. De kinderjury kwam op zaterdag 5 september bijeen in de bibliotheek in het Eemhuis te Amersfoort. Na bespreking van de boeken kozen zij hun Jonge Beckman winnaar, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Dat werd het boek 'Schaduw van de leeuw' van Linda Dielemans. Zij won daarmee de prijs van 500 euro. Ook bij de jury van de 'grote' Beckmanprijs viel dit boek zo in de smaak dat het een eervolle vermelding kreeg.
'Schaduw van de leeuw' gaat over het meisje Joeni dat 28.000 jaar geleden leefde. Ze droomt dat de mammoeten komen. Maar door een verkeerde uitleg van haar droom, komt haar stam in de problemen. Joeni wordt verstoten en moet zichzelf zien te redden. Het wordt een reis vol avonturen waarin ze haar dromen steeds beter leert begrijpen.
Linda Dielemans schreef een meeslepend avontuur over een meisje uit de prehistorie en de kracht van dromen, gebaseerd op grotschilderingen van tienduizenden jaren geleden, aldus het juryrapport. De jury is onder de indruk van de historisch geloofwaardige manier waarop ze moeiteloos 28 millennia weet te overbruggen door ons in de huid te laten kruipen van een herkenbare, daadkrachtige jonge vrouw.
Het volledige juryrapport is te vinden op onderstaande website.


archeon.nl/nl/archeon-thea-beckmanprijs.html

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden