Joey den Besten. Foto: Henk Teerink

Joey den Besten maakt in Tsjechië ijzersterke comeback

Algemeen

HENGELO - In 2018 moest Joey den Besten na enkele succesvolle jaren noodgedwongen stoppen met racen. Begin dit jaar maakte het clublid van de Hamove bekend aan de start te verschijnen in het IRRC-superbike kampioenschap. En dat pakte uitstekend uit: in het weekend van 5 en 6 september won hij de enige road race van dit jaar, die verreden werd in het Tsjechische Dymokury.

Den Besten, die onderdak had gevonden bij raceteam Motorradtechnik Geenen, uit Kempen in Duitsland, zag in Tsjechië een sterk deelnemersveld aan de start verschijnen.Vele snelle rijders hadden zich ingeschreven. Voor den Besten was het de eerste keer op de baan sinds twee jaar. Met een nieuwe motor, team en circuit waren alle ogen op hem gericht. In de eerste kwalificatie liet hij zich meteen van voren zien. Den Besten zette de tweede tijd neer, met een verschil van 0.029 seconden met de nummer 1. Bij de tweede kwalificatie was het nat en konden de tijden niet verbeterd worden. Daardoor was Joey's tweede startpositie voor de race zeker.
De race op zondag werd onder zonnige omstandigheden gereden. In de zestien ronden durende wedstrijd ging Den Besten vol de strijd aan met Virgil-Amber Bloemhard van het Performance Racing Achterhoek, zijn oude team. In de heftige strijd met vele inhaalacties wist Den Besten het hoofd koel te houden. Halverwege de wedstrijd nam hij de eerste plaats over en gaf deze niet meer uit handen.
Joey den Besten vertelt dat hij hoopte een mooie race te rijden en in de top 5 te eindigen. "Dit had ik niet kunnen dromen. Het is geweldig om op deze manier mijn comeback te maken en mijn eerste winst met de superbike te behalen. Heb de andere gevestigde rijders en teams het nakijken gegeven met ons nieuwe team. Dit had ik graag in Hengelo gedaan voor mijn thuispubliek", aldus Den Besten.

Joey den Besten. Foto: Motorrad Techniek Geenen