De poort wordt naar goed Katholiek gebruik ingezegend door pastoor Harry Scheve van parochie de Twaalf Apostelen. Foto: Jaap Harmsen
De poort wordt naar goed Katholiek gebruik ingezegend door pastoor Harry Scheve van parochie de Twaalf Apostelen. Foto: Jaap Harmsen

Toegangspoort begraafplaats Kranenburg kan er weer tegen

Algemeen

KRANENBURG - Na een vakkundige restauratie staat de toegangspoort van de begraafplaats op de Kranenburg er weer 'als nieuw' bij. Het is niet zo maar een poort: het is een heus rijksmonument, ontworpen door de bekende architect Pierre Cuypers. De poort stamt uit het jaar 1870.

Kenmerkend voor monumenten is dat ze na verloop van tijd in verval raken als je er niets aan doet. Dat dreigde na 150 jaar ook met de toegangspoort te gebeuren. Dus een restauratie was hard nodig. Maar ja, dat kost geld. En ook voor katholieke kerken geldt: we moeten op de kleintjes passen. Gelukkig kwam er hulp van diverse zijden. Zo deed kringloopwinkel De Werf een donatie en ook de gemeente Bronckhorst, de Rijksdienst voor het cultureel erfgoed en het Prins Bernhard Cultuurfonds droegen een steentje bij.
Mede dankzij die bijdragen kon de poort gerestaureerd worden, door Smederij Klein Project uit Gaanderen. Een klus die vakmanschap en tijd vergt. Maar na vijf jaar voorbereiding en een heel jaar restaureren mag het resultaat er zijn. De poort staat er weer fier bij. En om ervoor te zorgen dat dit nog heel lang zo blijft werd hij naar goed katholiek gebruik ingezegend door pastoor Harry Scheve van parochie de Twaalf Apostelen. De plechtigheid vond afgelopen vrijdag plaats in gezelschap van onder meer vertegenwoordigers van De Werf en de RK-geloofsgemeenschap Vorden-Kranenburg. Daarna werd in het Heiligenbeeldenmuseum, eveneens naar goed katholiek gebruik, het glas geheven op de voltooiing van dit restauratieproject.
De begraafplaats op de Kranenburg is vrij toegankelijk dus iedereen kan de opgeknapte toegangspoort komen bewonderen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant