Springen, rollen, balanceren, klimmen, klauteren en zwaaien... en soms ook even wachten, zoals jeugdburgemeester Anne (in het lichtblauwe turnpakje). Foto: Contact

Springen, rollen, balanceren, klimmen, klauteren en zwaaien... en soms ook even wachten, zoals jeugdburgemeester Anne (in het lichtblauwe turnpakje). Foto: Contact

Jeugdburgemeester Anne geeft graag het voorbeeld

Algemeen

Naschools beweeguurtje in Halle blijkt in trek

HALLE - De stemming is uitgelaten, vol verwachting klopt het hart. De kinderen in en om sportzaal De Meisterkamp in Halle stuiteren in het rond. Het is even voor vieren en het naschoolse beweeguurtje gaat zo beginnen. Zelfs de jeugdburgemeester van Bronckhorst is vanuit Vorden afgereisd om eens mee te lopen met de combinatiefunctionarissen van Bronckhorst. Het uurtje buitenschools sporten blijkt -in ieder geval in Halle - een schot in de roos.

In de sportzaal hebben zich al ruim twintig kinderen verzameld. Zij hebben net gymles gehad van school en blijven graag na om mee te doen met het speciale extra uur bewegen. Vanuit school en de buitenschoolse opvang zijn nog eens een kleine dertig kinderen onderweg. In de zaal zijn enkele combinatiefunctionarissen van de gemeente bezig, geholpen door van onder meer Ruud en Sharon van Dynamic Gym. Die hebben er ook nog voor gezorgd dat er deze donderdagmiddag een opblaasbare tumblingbaan in de zaal staat.
Even na vier uur gaan de eerste stuiterballen over de grootste attractie in De Meisterkamp. Onder hen jeugdburgemeester Anne Letink, omdat ze het leuk vind te gymmen. Ze weet wel raad met het parcours. Klimmen, klauteren en zwaaien, springen, hinkelen, rollen en balanceren. “De tumblingbaan vind ik leuk. Maar ik kan nu even geen radslag maken, want ik heb mijn hand geneusd”, zegt Anne in haar turquoise turn-outfit. Ze is al vier jaar lid van de gymvereniging in Baak. “Het leukste aan turnen vind ik de evenwichtsbalk. Ik ken deze kinderen niet, want ik kom uit Vorden en dat is nog best een eindje hier vandaan. Maar ik vind het wel heel leuk om mee te doen. Bewegen is leuk en ook goed voor je gezondheid”, vindt Anne. “Kinderen moeten veel bewegen, anders zitten ze alleen maar te gamen en zo.”
Voor de gelegenheid is het beweeguurtje ditmaal binnen. “Omdat we weten dat Anne op turnen zit, zijn we dit keer de zaal in gegaan. Meestal sporten we buiten”, vertelt Lise Middelkoop, combinatiefunctionaris van gemeente Bronckhorst. Zij is als gymdocent verbonden aan de basisschool in Halle.

Allerlei leeftijden
Er zijn kinderen van verschillende leeftijden in de zaal. Leuk om te zien hoe de oudere kinderen zich ontfermen over de kleintjes. Zo begeleiden de grotere kinderen de jonkies in de moeilijkere delen van het parcours, of troosten ze als iemand zich even pijn heeft gedaan. Het valt op dat er tussen de kinderen een groot verschil in motorische vaardigheden bestaat. Middelkoop: “Daarom is dit beweeguurtje als pilot begonnen. We organiseren dit op een tiental plaatsen in de gemeente. Dit is nu de zevende keer dit schooljaar. Het belang van meer bewegen is duidelijk. Dan is het mooi om te zien dat, naast de motorisch vaardige kinderen die het altijd leuk vinden om te sporten, ook de ‘mindere bewegers’ met veel plezier meedoen.”
Na een goed uur, waarin de kinderen zich uitleven op het uitdagende parcours, komt de mededeling dat het beweeguurtje afgelopen is. “De kinderen die worden opgehaald of thuis hebben afgesproken dat ze meteen na afloop naar huis zouden komen, mogen nu gaan. Wie nog kan en wil blijven mag nog vijf minuten door.” Na deze woorden van Lise Middelkoop zijn sommige kinderen duidelijk teleurgesteld; ze moeten naar huis. Anderen kijken twijfelend en hoopvol naar de begeleiding aan de kant: ‘Mag ik nog even blijven?’ De rest laat geen seconde voorbijgaan en stort zich weer op het parcours. "Zo'n tumblingbaan heeft gewoon de grootste aantrekkingskracht."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant